Zdravlje
ČIŠĆENJE OD TOKSINA ZA ZDRAVIJI ŽIVOT

Detoks mozga omogućit će vam da imate više energije
Objavljeno 26. srpnja, 2021.
Trebali biste uvesti zdrave navike, osobito vezano uz san, prehranu i kretanje

Kad je riječ o čišćenju organizma, obično mislimo na jetru i debelo crijevo, no rijetko kada govorimo o mozgu, koji je isto tako izložen toksinima i teškim metalima, piše Alternativa za vas.



Vaš mozak svaki dan naporno radi. Baš kao i sve stanice u našem organizmu, i one moždane stvaraju nusprodukte koje treba eliminirati. Također, mozak je izložen toksinima iz okoliša i teškim metalima, poput aluminija, žive, olova, kadmija i bakra, koji se u mozgu mogu nakupljati i s vremenom dovesti do teških bolesti. Godine 2012. znanstvenici sa Sveučilišta u Rochesteru otkrili su da u ljudskom organizmu, osim limfnog, postoji još jedan sustav zadužen za detoks, a to je glimfatski sustav. Njega čine krvne žile u mozgu koje stvaraju cerebrospinalnu tekućinu. Osim što odvodi otpadne tvari iz mozga i središnjeg živčanog sustava, ta tekućina i opskrbljuje mozak nutrijentima. Glimfatski sustav čisti mozak tako što iz njega skuplja otpadne tvari, štetne proteine, poput beta-amiloida, koji mogu pridonijeti nastanku Alzheimerove bolesti, toksine i metabolite. Taj je sustav najaktivniji noću, dok spavate. Ako je njegov rad ometen, primjerice, nesanicom ili toksinima, kratkoročne posljedice mogu biti slabo pamćenje, mentalna izmaglica, umor i bezvoljnost. Imate li i vi sami ove simptome, vašem je mozgu hitno potreban detoks. Da bi vaš mozak vratio optimalno zdravlje i funkcije, trebali biste uvesti trajne zdrave navike, osobito vezano uz san, prehranu i kretanje. Priuštite si dovoljno sati sna jer, patite li od nesanice, vaš se mozak ne može adekvatno očistiti od toksina. Odličan poticaj radu glimfatskog sustava možete dati i svakodnevnim kretanjem na svježem zraku te redovitom tjelovježbom. To također poboljšava plastičnost mozga, što utječe na sposobnosti pamćenja i učenja. Kretanje i vježbanje poboljšat će i kvalitetu vašeg sna, a smanjit će se i razine stresa koji se negativno odražava na rad mozga.

Zdravlje probavnog sustava u izravnoj je vezi s našim mentalnim zdravljem. Hrana koja u crijevima stvara upale negativno utječe i na mozak. Pržena i prerađena hrana stvara toksine koji mogu rezultirati depresijom i tjeskobom. Za optimalan rad i zdravlje mozga konzumirajte organsku ili domaću hranu koja nije zasićena pesticidima i drugim toksinima. Birajte protuupalne namirnice bogate biljnim proteinima, antioksidansima, vitaminima, mineralima i omega-3 masnim kiselinama. Za detoks mozga jedite hranu bogatu vitaminom C, bakrom i manganom (bobičasto voće, citrusi, zeleno lisnato povrće, gljive). Za zdravlje mozga i cijelog organizma jako je važno da uvedete i povremeni post: ili u određene dane ne jesti uopće ili preskočiti jedan obrok.

Čišćenjem mozga od toksina i vaše će tijelo živnuti. Primijetit ćete da odjednom imate više energije, da ste snažniji i bolje raspoloženi.



Tanja Kvorka
Patite li od nesanice, vaš se mozak ne može adekvatno očistiti od toksina

Možda ste propustili...

STUDIJA UBLAŽAVANJE MENTALNIH I FIZIČKIH TEGOBA

Ljudski dodir može smanjiti bol, depresiju i tjeskobu

NUTRICIONIZAM POMOĆ U GUBITKU TEŽINE

Vlakna nas održavaju sitima i zadovoljnima

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SAVJET NE MOŽEMO SVE KONTROLIRATI

Učestali mikrostres itekako crpi energiju

2

STUDIJA UBLAŽAVANJE MENTALNIH I FIZIČKIH TEGOBA

Ljudski dodir može smanjiti bol, depresiju i tjeskobu

3

ISTRAŽIVANJE

Više sitne plave ribe umjesto crvenog mesa