Ekonomija
OZBILJNA PRIJETNJA SVINJOGOJSKOM SEKTORU

Europom se širi svinjska kuga, Hrvatska uvodi dodatne mjere
Objavljeno 26. srpnja, 2021.
Prvi slučajevi ASK-a u domaćih svinja pojavili su se na tri farme u Njemačkoj

Nakon što je Njemačka prijavila Europskoj komisiji prve slučajeve afričke svinjske kuge (ASK) u domaćih svinja na tri gospodarstva smještena u administrativnom području Brandenburg, koje se nalazi neposredno uz granicu s Poljskom, Hrvatska uvodi dodatne mjere.



Kako navode iz Ministarstva poljoprivrede: "Sprječavanje, kontrola i iskorjenjivanje ASK pitanje je visokog prioriteta za Europsku uniju (EU) jer predstavlja ozbiljan rizik za važan sektor svinjogojstva, populaciju divljih svinja i okoliš. Od prve pojave ASK na području EU 2014. godine, bolest se proširila na veliki broj država članica te je trenutno prisutna u njih 10 (Bugarska, Estonija, Njemačka, Mađarska, Latvija, Litva, Poljska, Rumunjska, Slovačka i Italija). Tijekom 2020. godine u sustav prijave bolesti Europske komisije (ADNS) prijavljeno je 11 027 slučajeva ASK u divljih svinja te 1240 pozitivnih gospodarstava od čega je čak 1053 pozitivnih gospodarstava u Rumunjskoj. Najviše pozitivnih divljih svinja potvrđeno je u Mađarskoj, Poljskoj, Rumunjskoj i Bugarskoj. Ukupni iznos sredstava iz EU fondova utrošenih za provedbu mjera kontrole ASK u razdoblju od 2014. do 2020. godine iznosio je oko 174 milijuna eura, a za 2021. godinu predviđeno je 14.5 milijuna eura za mjere iskorjenjivanja i sprječavanja ASK."



Kategorizacija


U cilju procjene biosigurnosne situacije, dodaju iz Ministarstva, na svinjogojskim farmama te informiranja posjednika i poduzimanja određenih mjera u cilju smanjenja rizika od pojave i širenja afričke svinjske kuge, od 2019. godine do danas su sva gospodarstva koja drže svinje u Hrvatskoj kategorizirana u odnosu prema biosigurnosti.



"Do sada je u tu svrhu utrošeno više od 27 milijuna kuna. Kategorizacija gospodarstva provodi se na trošak državnog proračuna za novu farmu koja se prvi put kategorizira kao i za one posjednike koji imaju do 10 svinja i prošli su edukaciju o biosigurnosti kod naših savjetnika i unaprijedili razinu biosigurnosti na svojim gospodarstvima. Zbog velikog broja gospodarstava u najnižoj kategoriji koja ne udovoljavaju uvjetima biosigurnosti, donesene su dodatne preventivne mjere koje uključuju kliničke preglede svinja prije premještanja i klanja na vlastitom domaćinstvu, na takvim gospodarstvima, a ujedno je i onim gospodarstvima koja su unaprijedila biosigurnost omogućena ponovna kategorizacija. Od 2019. godine provodi se i Program nadziranja ASK, odobren i sufinanciran od strane EK koji uključuje pretraživanje uzorka podrijetlom od uginulih domaćih i divljih svinja te pretraživanje uzoraka zdravih odstrijeljenih divljih svinja u visoko rizičnom području uz granicu sa Srbijom te Bosnom i Hercegovinom. Također, bit će objavljen novi Javni poziv za sufinanciranje troškova postavljanja dvostrukih ograda za posjednike koji drže svinje na otvorenom, s obzirom na povećani rizik od kontakta s divljim svinjama koje predstavljaju izvor zaraze za domaće svinje. Ministarstvo poljoprivrede od 2019. godine sufinancira troškove postavljanja dvostrukih ograda s 80 % stvarno nastalih troškova materijala do maksimalnog iznosa od 20 tisuća kuna po korisniku te je u tu svrhu tijekom 2019. i 2020. godine isplaćen iznos veći od 1,3 milijuna kuna za ukupno 119 posjednika. U lovištima je također potrebno provoditi stroge biosigurnosne mjere, a naredbom o smanjenju brojnog stanja pojedine vrste divljači donesenoj 2018. propisano je smanjenje brojnog stanja divlje svinje u lovištima na području cijele Hrvatske na 50 % matičnog fonda. Naime, na području gdje se pojavi ASK smrtnost divljih (i domaćih) svinja je gotovo 100 %, pa se želi umanjiti rizik i omogućiti opstanak populacije divljih svinja.



Jedan od vukovarskih svinjogojaca nam je rekao kako bi pojava afričke svinjske kuge u Hrvatskoj bila iznimno opasna, pa je ključno i dalje poduzimati sve mjere zaštite kako bi se to spriječilo.



Zaštita


- Ulazak te bolesti na farme u Njemačkoj pokazuje kako mjere zaštite treba podići na višu razinu, neovisno o troškovima koje to iziskuje, jer bi potencijalni prodor na farmu i činjenica da je sve svinje potrebno eutanazirati dugotrajno donijelo još više štete. Ljudi kojima je svinjogojstvo i proizvodnja mesa i suhomesnatih proizvoda prioritetno, odnosno zanimanje od kojega žive, našli bi se pred zidom ako bi im pojava bilo koje bolesti oduzela mogućnost daljnje proizvodnje - naveo je, dodajući kako bi, baš zbog toga, zemlje u kojima se ova bolest pojavi, trebale dobro razmisliti o izvozu svinjskoga mesa sve dok se situacija ne riješi.



Zdenka Rupčić
Gregačević: Bez pomoći države teško da će naše svinjogojstvo opstati
Josip Gregačević iz Tomašanaca na svojoj farmi uzgaja svinje ponajprije za potrebe velike obitelj, a kako sam kaže trenutačno je prisutan određeni strah od pojave svinjske kuge u svom uzgoju, iako čini sve kako bi izbjegao pojavu ove bolesti. - Na farmi imamo dezinfekcijske barijere i poštujemo sve biosigurnosne mjere kako bismo spriječili pojavu ove kao i drugih bolesti na farmi. Ako se pojavi nešto sumnjivo, odmah se konzultiramo s veterinarom, odnosno odmah tražimo mišljenje struke – rekao je Gregačević. No veći problem od ovog je, kako ističe sugovornik, niska cijena uvoznih svinja koja uništava domaće svinjogojstvo. - Cijena prasadi je trenutačno 18 kn/kg dok se po trgovačkim centrima može naći uvozna prasad po 15 kn/kg, što svakako dovodi do uništavanja našeg domaćeg svinjogojstva i smatram kako bi dobro došla pomoć države. Moram također napomenuti i kako nam je nužna klaonica kako naše svinje ne bismo i u budućnosti vozili na klanje u Mađarsku tako da bez pomoći države teško da će naše svinjogojstvo opstati – zaključio je Gregačević. T.E.C.

Za dojavu o uginuloj divljoj svinji naknada
”Skrećemo pažnju svim posjednicima svinja da veterinarskoj službi pravovremeno prijave znakove bolesti ili uginuća kod domaćih svinja. Također, izuzetno je važna i prijava pronalaska uginulih divljih svinja. Za dojavu o lokaciji uginule divlje svinje svaka fizička osoba ima pravo na nagradu u iznosu od 100,00 kn. Lokacija lešine divlje svinje može se dojaviti nadležnoj ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji, lovoovlašteniku na čijem se lovištu lešina nalazi ili na email adresu: veterinarstvo@mps.hr, odnosno na broj telefona 099/4392 507 na kojem je osigurano dežurstvo izvan redovnog radnog vremena. Za svaku prijavljenu i testiranu uginulu divlju svinju isplaćujemo naknadu od 750 kn (lovoovlaštenicima i veterinarskim organizacijama) dok se lovcima za svaku odstrijeljenu divlju svinju iz državnog proračuna financira i pregled mesa divljih svinja na trihinelu”, naveli su iz Ministarstva poljoprivrede.

27

milijuna kuna do sada je potrošeno na kategorizaciju farmi

Možda ste propustili...

GOSPODARSKA NIŠA S VELIKIM POTENCIJALOM

Tržište privatnog zdravstva do 2028. bit će 1 mlrd. eura

NA KOCKI IM JE KONKURENTNOST I RAST

Europske banke zahtijevaju status strateškog sektora

KRIZA U POSLOVANJU DODATNO SE PRODUBILA, U SVIM SEGMENTIMA

Njemački proizvođač baterija u problemima

Najčitanije iz rubrike