Novosti
IZBJEGNITE RIZIK I CIJEPITE SE

Delta preuzela primat, još je daleko kraj pandemije
Objavljeno 24. srpnja, 2021.
Digitalne COVID potvrde od sada vrijede 270 dana * Na Jadranu pooštrene mjere

Zaraznija delta-varijanta koronavirusa sada dominira u velikim dijelovima Europe. Kako su u petak objavili Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti i Svjetska zdravstvena organizacija, delta-varijanta dominanta je u 19 od 28 zemalja. Prosječni udjel analiziranih slučajeva zaraženih deltom u ovih 19 zemalja iznosi 68,3 posto. Ranije dominantna alfa-varijanta dosegla je udjel od 22,3 posto. Broj potvrđenih slučajeva porastao je u Europi u svakom od posljednja četiri tjedna, s posebno brzim porastom među mlađim ljudima. "Mi smo daleko od završetka pandemije i, nažalost, u mnogim zemljama naše regije bilježimo značajan porast slučajeva povezanih sa širenjem vrlo prenosive delta-varijante", rekao je regionalni direktor WHO-a Hans Kluge. "Dobra je vijest da podaci jasno pokazuju da primanje pune serije cjepiva znatno smanjuje rizik od teške bolesti i smrti. Kad ih se na to poziva, ljudi bi se trebali cijepiti", istaknuo je.



U Hrvatskoj je u prvih pet dana ovoga tjedna zabilježen porast novozaraženih za 35 posto u odnosu na protekli tjedan. Četrnaestodnevna stopa incidencije na 100.000 stanovnika je 39,8 posto. "U protekla 24 sata testirano je 4911 osoba, što daje postotak pozitivnih među testiranima od 3,56 posto", kazao je u petak ministar zdravstva Vili Beroš. Na bolničkom liječenju je 128 osoba, četiri više nego u četvrtak, od kojih je 17 na respiratoru. Cijepljenje je završeno za 41,92 posto odraslog stanovništva u Hrvatskoj, a 47,7 posto odraslog stanovništva primilo je bar jednu dozu cjepiva. Ministar zdravstva ponovno je upozorio da je nepoštivanje epidemioloških mjera "put u crveno", u siguran odlazak turista i ekonomske probleme te još jednom pozvao ljude da se cijepe. Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak izvijestio je da je Hrvatska na 10. mjestu po dvotjednoj incidenciji na 100.000 stanovnika. Najniža je incidencija u Istarskoj, a najviša u Zadarskoj županiji.

"Većinom je sad inficirana mlada populacija koja putuje, aktivna je i posjećuje masovna okupljanja. To je ovoga ljeta definirano kao najveći rizik", kazala je Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za zarazne bolesti dr. Fran Mihaljević. Ipak, dodala je, mlađa populacija nije polučila veće hospitalizacije, a i dalje su ugroženi stariji koji su imunokompromitirani. "Njima je preporuka da se cijepe", rekla je Markotić, upozorivši da starije osobe koje su se cijepile trebaju i dalje biti na oprezu i poštivati mjere distance.

Načelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović izvijestio je da za dio Hrvatske od ponedjeljka na snagu stupaju strože epidemiološke mjere u pet županija, u Novalji, Senju i Karlobagu broj okupljenih bez COVID potvrda ograničava se na 50 osoba, a na događajima na kojima osobe imaju potvrde može biti tisuću osoba. Mjere se odnose na Dubrovačko-neretvansku, Splitsko-dalmatinsku, Šibensko-kninsku, Zadarsku, Primorsko-goransku i Istarsku županiju, grad Novalja, Senj i općinu Karlobag. Agencija za komercijalnu djelatnost u petak je izvijestila kako od petka, 23. srpnja, EU digitalne COVID potvrde o cijepljenju vrijede do 270 dana. Navode kako će se trajanje ranije izdanih potvrdi automatski produžiti te nije potrebno ponovno podnositi zahtjev, a građani od ovoga tjedna također mogu svoje potvrde pohraniti i u digitalni novčanik mobilne aplikacije CovidGO.


Dijana Pavlović
Možda ste propustili...