Novosti
ODGOVOR NA REAKCIJU NARODNE BANKE SRBIJE

Nikome ne uzimamo Nikolu Teslu
Objavljeno 23. srpnja, 2021.
Nakon što je Narodna banka Srbije ocijenila da bi stavljanje lika Nikole Tesle na nacionalnu stranu hrvatske kovanice eura "predstavljalo prisvajanje kulturnog i znanstvenog naslijeđa srpskog naroda", iz Hrvatske stižu brojne reakcije s glavnom porukom da ta institucija ne može ni na koji način utjecati na hrvatski odabir. Premijer Andrej Plenković u petak je kazao kako oni mogu imati rezerve i svoj stav, ali nemaju nikakav utjecaj. "Nikola Tesla rodio se u Smiljanu, na području Hrvatske, živio je uglavnom u SAD-u. Građani su ti koji su sugerirali da na jednoj od kovanica bude i Nikola Tesla, mi nikoga nikome ne uzimamo", poručio je Plenković. Dodao je kako je to još jedna velika gesta Hrvatske, s obzirom na to da je Tesla po nacionalnosti bio Srbin, istaknuvši da je njegova veličina bila neupitna u globalnim razmjerima. "Možemo biti samo ponosni na to, ne vidim zašto bi to bilo kome trebao biti problem. Obrnuto, ja bih rekao ‘čestitam‘, to bi bio moj stav da sam na čelu Narodne banke Srbije", ističe hrvatski premijer.

Posebno emotivan istup o ovoj temi imao je potpredsjednik Vlade Boris Milošević, koji je u objavi na Facebooku istaknuo kako je ponosan što su građani izabrali da na hrvatskim eurokovanicama bude Tesla, dodavši da su mu time na neki način vratili dug za vremena kada je bio nepravedno prešućivan i izopćen. "Ponosan sam i sretan upravo zbog činjenice da su građani Teslu predložili i pogurali u izbor, čovjeka kojem materijalno bogatstvo za života nije predstavljalo vrijednost za koju se treba boriti, a sada će biti na kovanici valute koja ima vrijednost i praktičnu upotrebu u cijelom svijetu", napisao je Milošević, dodavši da apsolutno podržava tu odluku. "Sjetimo se da je trebalo dugih 30 godina da mu se minirani pa obnovljeni spomenik vrati u Gospić", napomenuo je. Tesla je za svoga života bio točka okupljanja, simbol spajanja, poručio je Milošević, pa neka tako ostane i u budućnosti. "Svi mi, Srbi, Hrvati, Amerikanci, građani Europe i svijeta, baštinimo Nikolu Teslu", naglašava, između ostaloga, Milošević. D.Pav.
"A ZA RUĐERA BI SE OPET JAVILA SRBIJA?"
Predsjednik Republike Zoran Milanović osvrnuo se na reakcije iz Srbije poručivši: “Tesla je proveo manje vremena u Srbiji nego ja u Oklaju danas”. “Hrvatska je s Teslom imala krizu identiteta i to je bila nejasna ljubav. To je bio prijedlog mog savjetnika Velibora Mačkića. A svojatati Teslu možda nije OK od Hrvatske, a od Srbije još manje. A za Ruđera bi se opet javila Srbija? A što ćeš?”, rekao je Milanović.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike