Crna kronika
ZAOSTALO ORUŽJE PRIJETI U SLAVONIJI

Predani eksploziv, puške...
Objavljeno 23. srpnja, 2021.
Nema nikakve prijave protiv onih koji se dragovoljno odluče na povrat oružja

Veća količina oružja predana je policiji u četvrtak u Slavonskom Brodu. Osoba koja je željela ostati anonimna, pozvala je policiju na broj telefona 192, nakon čega su policijski pirotehničari došli na dogovorenu lokaciju i na siguran način preuzeli dvije poluautomatske puške M59, kalibra 7,2 x 39 milimetara, jednu pušku M48A, kalibra 7,9 milimetara, jednu strojnicu ZAGI M91, kalibra 9 milimetara, 700 komada nerasprskavajućeg streljiva i 2,7 kilograma eksploziva.



I u drugim slavonskim županijama građani se redovito odlučuju na dragovoljnu predaju oružja i minsko-eksplozivnih sredstava, a samo od 12. do 19. srpnja, na području Policijske uprave osječko-baranjske evidentirano je šest dragovoljnih predaja. Građani su na području Osijeka, Belog Manastira, Našica i Belišća policiji predali dva pištolja (jedan zračni i jedan signalni), četiri ručne bombe, dva elektrodetonatora br. 8 EDK, pola kilograma eksploziva, 296 komada raznog streljiva i jednu topničku čahuru.

Iz policije podsjećaju kako je nacionalna preventivna kampanja "Manje oružja - manje tragedija" počela još 2007. godine, otkad se kontinuirano provodi radi senzibiliziranja javnosti i poticanja građana na dragovoljnu predaju oružja. Također je cilj utjecati na podizanje razine svijesti građana o opasnostima od nestručnog rukovanja oružjem i minsko-eksplozivnim sredstvima.

- Sukladno odredbama Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana, građani Republike Hrvatske mogu bez vremenskog ograničenja dragovoljno predati zabranjeno i dopušteno oružje. Za istaknuti je da se protiv građana koji se odluče na dragovoljnu predaju i pozovu policiju, neće pokrenuti ni prekršajni ni kazneni postupak. O dragovoljnoj predaji oružja građani se mogu informirati putem besplatne telefonske linije 0800 88 92, a pozivom na broj policije 192 mogu dojaviti informacije o ostavljenom ili pronađenom oružju. Pozivamo i apeliramo na sve građane koji kod sebe, odnosno u svojim domovima imaju oružje i/ili eksplozivna sredstva, da isto bez straha od sankcija prijave policiji. Posebno skrećemo pozornost građanima da oružje i eksplozivna sredstva ne donose sami u policijske postaje, a ako žele predati oružje neka o tome obavijeste policiju na broj 192 te će policijski službenici u civilu i vozilom bez policijskih oznaka doći na dogovoreno mjesto kako bi se osigurala sigurna predaja oružja i anonimnost građana, kao što je to bilo u gore spomenutom slučaju - poručuje Kata Nujić, glasnogovornica Policijske uprave brodsko-posavske.


Sandra Lacić
Možda ste propustili...

OROLIK I BELI MANASTIR

Jedan lopovluk riješen, drugi nije

POLICIJA UPOZORAVA NA KRIVOTVORINE

Kolaju krivotvoreni euri

IMAO JE 3,56 PROMILA ALKOHOLA U KRVI

Pijan, teško ozlijeđen u tučnjavi

Najčitanije iz rubrike