Osijek
DEKRETOM NADBISKUPA MONS. HRANIĆA

Uobičajeni premještaji u katoličkim župama
Objavljeno 23. srpnja, 2021.
Najveće će se personalne promjene u Osijeku dogoditi u Župi Mučeništva sv. Ivana Krstitelja u prigradskom naselju Brijest

Kako je izvijestio nadbiskupijski Tiskovni ured, osječko-đakovački nadbiskup mons. Đuro Hranić izdao je dekrete o imenovanjima, razrješenjima i premještajima svećenika u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji.



Najveće će se personalne promjene u Osijeku dogoditi u župi na Brijestu. Kao što je poznato, nakon višegodišnjeg pastoralnog rada redovnika spiritanaca (Misijska Družba Duha Svetoga, CSSp), koji su prestali djelovati u našem gradu, ovu su župu prošle godine preuzeli isusovci (Družba Isusova, DI). Odlukom nadbiskupa mons. Hranića, dr. sc. o. Stjepan Šuflaj, DI, razriješen je službe upravitelja Župe Mučeništva sv. Ivana Krstitelja u Osijeku (Brijest) te službe duhovnika socijalnih ustanova u Osijeku. On odlazi u Zagreb, gdje ga očekuje služba župnog vikara u Župi Bezgrješnog Srca Marijina. Njegov isusovački subrat, o. Siniša Štambuk, DI, razriješen je službe privremenog upravitelja Župe Mučeništva sv. Ivana Krstitelja u Osijeku. Kako neslužbeno saznajemo, njega će nova dužnost odvesti izvan Hrvatske. Kao što je poznato, o. Štambuk godinama je bio glavni urednik Hrvatskog programa Radio Vatikana. Novi upravitelj u Župi Mučeništva sv. Ivana Krstitelja u Osijeku (Brijest) i duhovnik socijalnih ustanova u Osijeku bit će o. Pero Marković, DI.

Kadrovske rokade


U sklopu redovite ljetne kadrovske rokade vlč. Ante Lučić razriješen je službe župnog vikara Župe sv. Petra i Pavla, apostola, u Osijeku te je imenovan upraviteljem Župe bl. Alojzija Stepinca, biskupa i mučenika, u Vinkovcima. Nekadašnji kapelan iste konkatedralne župe u Osijeku, vlč. Zlatko Hnatešin razriješen je službe župnog vikara Župe Duha Svetoga u Slavonskom Brodu te je imenovan upraviteljem Župe sv. Andrije, apostola, u Viljevu. Još jedna personalna promjena tiče se jedne župe u Osječkom istočnom dekanatu. Odlukom nadbiskupa mons. Hranića, novi župnik Župe Rođenja sv. Ivana Krstitelja u Sarvašu bit će vlč. Filip Perković, koji je prije ove dužnosti bio pastoralni suradnik u Župi Bezgrešnog Srca Marijinog u Slavonskom Brodu. Možda je manje poznato, ali u sastavu Osječkog istočnog dekanata nalaze se i župe u Aljmašu, Dalju, Sarvašu i Tenji. Također, sastavni dio Osječkog zapadnog dekanata su župe u Višnjevcu i Josipovcu.

Dosadašnji župni vikar Župe Uzvišenja Svetoga Križa u Osijeku, vlč. Matija Aušić odlazi na službu župnog vikara Župe Mučeništva sv. Ivana Krstitelja u Županji i pastoralnog suradnika Župe sv. Martina, biskupa, u Bošnjacima. Novi župni vikar Župe sv. Petra i Pavla u Osijeku je vlč. Patrik Križanac, koji je prije toga bio župni vikar u Župi sv. Euzebija i Poliona, mučenika. Mladi Osječanin koji je nedavno u crkvi sv. Mihaela Arkanđela imao svoju mladu misu, vlč. Robert Erk, imenovan je župnim vikarom Župe Svih svetih u Đakovu. Novi župni vikar Župe Uzvišenja Svetoga Križa u Osijeku je vlč. Krešimir Ilijazović, također ovogodišnji mladomisnik. Nadbiskupovom odlukom, vlč. Mario Žigman razriješen je službe župnog vikara Župe Uzvišenja Svetoga Križa u Osijeku te je imenovan pastoralnim suradnikom Župe sv. Josipa Radnika u Osijeku. Ovaj mladi svećenik poznat je po tome i što obnaša dužnost studentskog kapelana.

Nove službe od 25. kolovoza


Tiskovni ured Đakovačko-osječke nadbiskupije izvijestio je i da je fra Josip Patrčević, OFM Cap., odlukom Uprave Hrvatske kapucinske provincije sv. Leopolda Bogdana Mandića raspoređen na službu u (kapucinski) Samostan sv. Jakova, apostola st., u Osijeku.

U priopćenju Tiskovnog ureda kaže se kako se svi navedeni razrješuju dosadašnjih službi danom 24. kolovoza, a nove službe preuzimaju danom 25. kolovoza 2021.

Kanonski zakonik Katoličke Crkve iz 1983. potanko propisuje način na koji se odvija premještaj župnika i način na koji se o tome postiže međusobni dogovor. Posljednju riječ, naravno, ima dijecezanski biskup.



Draško Celing
BRIGA O ŽUPI POVJERENA ŽUPNIKU
Prema Zakoniku kanonskog prava Katoičke Crkve iz 1983., župa je određena zajednica vjernika trajno ustanovljena u partikularnoj Crkvi, za koju je pastirska briga, pod vlašću dijecezanskoga biskupa, povjerena župniku kao njezinu vlastitom pastiru. Osnivanje, ukidanje i obnavljanje župe u isključivoj je nadležnosti dijecezanskog biskupa, koji prethodno uzima u obzir mišljenje prezbiterskog vijeća. Kod imenovanja župnih vikara, koji djeluju kao župnikovi suradnici, dijecezanski biskup obično se prethodno savjetuje sa župnikom i dekanom.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike