Regija
GRADNJA KOLODVORA PUNA IZAZOVA

Zahtjevne su bile i narančaste obloge
Objavljeno 23. srpnja, 2021.
SLAVONSKI BROD



Izgradnja novog dijela Autobusnog kolodvora ušla je u završnicu. Preostalo je dotjerati detalje i hortikulturno urediti okruženje, pa radnici trenutačno, uz postavljanje posljednjih komada ukrasnih zidnih obloga s vanjske strane objekta, nasipavaju materijal koji će okruživati posađeno zelenilo, navodi portal SBplus. Time će biti zatvoreno gradilište kojim je posljednjih godinu dana upravljala zagrebačka tvrtka GIC Gradnje d.o.o.

- Narančasta obloga koju je moguće vidjeti s vanjske strane izrađena je od čelika i jako je podložna vanjskim utjecajima, posebice jakom suncu kakvom je bila izložena posljednjih tjedana. Kada se obrađuje, ona se mora kemijski tretirati, ali iznimno oprezno kako bi se dobila točno određena nijansa. Jako sunce na nekim je dijelovima mijenjalo njezinu boju iz narančaste u tamnosmeđu, i to smo morali ponovno skidati i tretirati. To su, na neki način, estetski problemi jer boja na cijelom objektu mora biti ujednačena. Ostatak objekta je gotovo u cijelosti dovršen - za SBplus kazao je Boris Heljić, direktor tvrtke GIC Gradnje.

Glavni dio novog kolodvora masivna je čelična konstrukcija, a posebnost je u tomu da stabla, kako postojeća tako i novozasađena, nalaze put kroz otvore u nadstrešnici. Čak i za zagrebačku tvrtku ovaj je posao bio veliki izazov.

- S nekim smo se stvarima, poput tih neobičnih obloga, i mi sami prvi put susreli. No zadovoljni smo odrađenim, a partneri u poslu bili su izvrsni. Iako smo u startu mislili kako je najveći izazov golema čelična konstrukcija, i te su se obloge pokazale zahtjevnima. Razlika je u tomu da je prvo bio izazov u statičkom građevinskom smislu, a drugo u estetskom. Samo dva objekta u cijeloj regiji imaju takve obloge, pa je uistinu teško steći iskustvo u radu s njima. Pojedini detalji na objektu nisu baš svakodnevni. Puno toga novog smo morali naučiti, komunicirali smo s domaćim tvrtkama, ali i onima u Španjolskoj, Italiji, Sloveniji... I nama će ovo biti poseban projekt u karijerama te ćemo ga itekako pamtiti. Projektant je prilično zadovoljan izvedbom, pohvalio nas je, i to nam je također iznimno važno - dodao je Heljić.

Nakon dovršetka radova i priključenja objekta na stalni napon, slijedit će tehnički pregled i ishođenje uporabne dozvole. Tek nakon toga novi će kolodvorski objekt proraditi, a sjeverni dio Vukovarske ulice bit će ponovno otvoren za sav promet. D.S.R.
Možda ste propustili...

DOK SE ČEKA PRIMOPREDAJA OBNOVLJENE ZGRADE

Sud dvorište želi urediti u parking, dobiva nova vozila

“ANTUN HORVAT” NA NATJECANJU WORLDSKILLS CROATIA 2024.

SSŠ domaćin u disciplini Pekarstvo

Najčitanije iz rubrike