TvObzor
LUCIA CIFARELLI: I AM EYE (METROPOLIS RECORDS)

Oči crna sjaja
Objavljeno 23. srpnja, 2021.
Snimiti novi album nakon dvadeset godina stanke rizičan je pothvat. No, u ovom slučaju, rizik se isplatio
Piše: Darko JERKOVIĆ


Kad je prije gotovo dvadeset godina za korporaciju Universal Records objavila hvaljeni debitantski album "From The Land Of Volcanos", Lucia Cifarelli Konietzko bila je na korak do slave kao samostalna singer/songwriterica s bogatim glazbenim zaleđem i nasljeđem iza sebe, a upaljenim svjetlima pozornica diljem svijeta pred sobom. Onda je, međutim, nešto pošlo krivo, pa je Lucia vrlo brzo nestala iz javnosti, bar što se tiče njezina vlastitog kantautorskog proboja, ali je nedavno, nakon gotovo punih 20 godina stanke, iznenada uskrsnula s novim, tek drugim, studijskim albumom "I Am Eye", objavljenim za ugledni Metropolis Records.




Inače je veliku ulogu u njezinu povratku imao Sascha Konietzke, osnivač i producent njemačkih "industrijalaca" KMFDM, s kojim je Lucia u braku od 2005. godine. Utjecaj supruga osjeti se u pjesmama, što ističe i sama autorica, jednako kao i utjecaj starih kolega i prijatelja s glazbene scene New Yorka, no Lucia je nekim čudom uspjela izbjeći da joj se album pretvori u retronostalgičnu kolekciju "bolje prošlosti", pa je u "božanskom nadahnuću" snimila moderan album sa svim aktualnim značajkama elektroničkih žanrovskih izvedenica, bogat industrial, synth-pop i electro-rock zvučnim teksturama. Ukratko, zadivljujuće emocionalno suptilan album, s temama u rasponu od djetinjstva preko burnog odrastanja do životnih brodoloma i pronalaženja smirenja i sreće u Hamburgu, savršen u produkciji i miksu (Lucia, Sascha) i, što je najvažnije, savršen u korespondenciji s vremenom globalne praznine i globalne punine svijeta i duha koji nas sve okružuje, pa i iznimnu glazbenicu kakva je Lucia Cifarelli Konietzko.

ZA FANOVE: Tears For Fears, Ani Difranco, 22 Brides, The Scissor Sisters, Bjork, KMFDM, Jessie Ware, A.A.Williams, Chelsea Wolfe, Charlotte Gainsbourg, Diamanda Galas, Róisín Murphy, Émilie Simon... (4)
metropolis-records.com
Kao veteranka newyorške scene, inspiraciju za nove pjesme Lucia je nalazila koliko u prošlosti toliko i u sadašnjosti. “Ja sam oko” pjeva u naslovnoj pjesmi LP-ja, koji je cijeli soundtrack njezina života. Single “Girls Like Me”, pjesme “To Be Alive”, “Kiss & Tell”, “Last Of Me” i sve druge doimaju se poput zvučnih razglednica s “bulevara slomljenih snova”...

Možda ste propustili...

U KINIMA DILJEM HRVATSKE ZAIGRAO JE HOROR “ABIGAIL”

Otkačena zabava puna krvave akcije

DOBRO DOŠLI U “KRALJEVSTVO SNOVA” NA HTV2

Zavodljivo carstvo ljepote, glamura, moći i novca

Najčitanije iz rubrike