TvObzor
HRT: STANI NA OTOKU

Andrea Buča snima treći dokumentarni serijal
Objavljeno 23. srpnja, 2021.
- Kupanje s rijetkim stanovnicama našeg mora - glavatim želvama za mene je privilegij, kao i plivanje s dupinima u Kornatskom arhipelagu. Tko se otisne u pustolovinu, tome se čudesne situacije događaju – ističe Andrea Buča.

Putopisni serijal "Stani na otoku" treći je serijal nagrađivane autorice i redateljice Andree Buče. Nakon uspjeha "Stani u Lici" i "Stani u Zagorju", emisija avanturističnog, edukativnog i zabavnog karaktera nastavlja HRT-ovoj publici donositi spoj kreativnog i atraktivnog sadržaja. Riječ je o jednoj od najgledanijih televizijskih emisija u nas, koju je prihvatila te poduprla i struka dodijelivši joj nominaciju prestižne medijske nagrade Zlatni studio Jutarnjeg lista.



U trećoj sezoni autorica vodi publiku u morsku pustolovinu Jadranskim morem; njegovim čarobnim, pučinskim otocima. Posebnost serijala je dokumentarni pristup u čijem su fokusu uvijek ljudi, oni nesvakidašnji, strastveni, živopisni karakteri, bilo da su starosjedioci ili otočki povratnici, svjetioničari, ribari, jedriličari, kalafati, chefovi, lingvisti, biolozi, zaljubljenici u more i pustolovi, KUD-ovi... svi morski vukovi i vučice kroz koje će autorica pripovijedati specifičnost pučinskih otoka.

Ne samo režijski, već i ljudski, specifičnom toplinom i pristupom, Andrea Buča uspijeva iz svojih sugovornika izvući neočekivane situacije, otvorenost i ponajviše duh. Serijal je prepoznatljiv po estetiziranim prizorima, bilo podvodnim ili iz zraka poput plovidbe brodicama, zora i sutona, velikog plavetnila, stotina kornatskih otoka, najljepših svjetionika, hridi, uvala i špilja, podvodnih snimki flore i faune, brodske i ribolovne avanture poput plivanja s glavatom želvom, rijetkim stanovnikom Jadrana..

Serijal otvora otok Sansego (Susak), a potom Dugi otok, slijedi jedrenje Kornatima do Žirja. Četvrta epizoda smještena je na Paklenim otocima, a peti je otok Vis i njegov čudesni arhipelag, dok u šestoj epizodi, u regati Rota Palagruzona slijedi plovidba na naš najudaljeniji otok Palagružu. Nastavlja se putovanje na daleko Lastovo, a serijal završava tajnama najzelenijeg Odisejeva otoka – Mljeta.
Nikola Kučar
Možda ste propustili...

BRITANSKI DOKUMENTARNI FILM

Pokaži mi sliku: Priča o Jimu Marshallu

SATIRIČNA KOMEDIJA “IZA KULISA”

Jedinstven prikaz pandemije putem umjetnosti

AKCIJSKA DRAMA “GRAĐANSKI RAT: SVAKOM CARSTVU DOĐE KRAJ”

Filmsko upozorenje na ekstremističku politiku

Najčitanije iz rubrike