Novosti
MINISTAR GOSPODARSTVA O "PAKETU ZA KLIMU":

Pomoći ćemo kategorijama građana koje će biti pogođene rastom cijena plina od 25 posto
Objavljeno 22. srpnja, 2021.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić izvijestio je u srijedu o novom zakonodavnom paketu za klimu i prijedlogu Europske komisije da se do 55 posto smanji emisija štetnih plinova do 2030. u odnosu prema 1990. Objasnio je kako je riječ o 12 zakonskih prijedloga iz različitih područja.



Ćorić je na konferenciji za novinare istaknuo kako je to važan iskorak koji osnažuje EU kao lidera borbe protiv klimatskih promjena. "To je u svrhu nove paradigme europskog ekonomskog razvoja koji se temelji na zelenom planu, smanjenju emisije štetnih plinova i kako bi se Europa što prije preorijentirala na niskougljični i klimatski neutralan razvoj", objasnio je Ćorić. Dodao je da paket donosi i smanjenje besplatnih emisijskih jedinica radi izmjena strukture ekonomije i prelaska na nove tehnologije, digitalizaciju, proces kružnog gospodarstva drugo. Ministar je objasnio da je novi trenutak u okviru zakonskih prijedloga tzv. porez na ugljik koji bi trebao zaštititi proizvodnju u EU-u u odnosu prema zemljama koje izvoze u EU.



Zemlje članice, ovisno o strukturama svojih ekonomija, različito gledaju na "prijedlog 55", ali smo svi svjesni da će, ako se ništa ne učini u idućih deset godina, štete biti bitno veće od potencijalnih troškova transformacije ekonomija, istaknuo je Ćorić. Dodao je kako na to upućuju i događaji u zapadnoeuropskim zemljama pogođenima elementarnim nepogodama kao posljedicom klimatskih promjena. Vezano uz financiranje transformacije, Ćorić je rekao da će Republici Hrvatskoj, kroz razne izvore, na raspolaganju biti dostupno više od 60 milijarda kuna koje će se u idućih deset godina moći utrošiti u raznim segmentima ekonomije radi ostvarenja smanjenja emisije ugljika. Na pitanje o, s tim povezanim, najavljenim poskupljenjem plina Ćorić je odgovorio da će se, prikupljenim sredstvima, nastojati ublažiti nejednakosti i pomoći socijalno najugroženijim kategorijama stanovništva koje će biti pogođenije promjenama zbog rasta cijena do 25 posto, ne samo plina nego i nafte za grijanje prostora. "To će se pitanje razmotriti jer će to biti problem u cijelom nizu zemalja EU-a i nastojat će se dodatno stimulirati obnovljive izvore energije", istaknuo je. Ministar smatra da je izazov velik jer svaka tranzicija izaziva pitanja i otpore, ali nosi i golemu šansu za ekonomije poput hrvatske, jer će biti izdašno financirana iz EU fondova. Pritom, ocijenio je, "sektori poljoprivrede, prometa i zgradarstva trebaju učiniti veliki iskorak".



Dijana Pavlović
Ministar Ćorić: Sektori poput poljoprivrede, prometa i zgradarstva trebaju učiniti veliki iskorak