Novosti
POTRES U DOMOVINSKOM POKRETU

Škoru izgurao poslovni dio DP-a kojeg zastupa Radić?
Objavljeno 21. srpnja, 2021.
Vučemilović poziva i Marija Radića na ostavku, on kaže da je ne može dati

Članica predsjedništva Domovinskog pokreta (DP) Vesna Vučemilović oštro je u srijedu napala odnose s javnošću DP-a, rekavši da, ako nitko nije ništa znao, kako to da je netko tko radi u PR-u imao "već pripremljen tekst u stilu najgoreg sjevernokorejskog agitpropa" o ostavci predsjednika stranke, njezina brata - Miroslava Škore. Naime, dodaje, DP je na Škorinu ostavku preko Facebooka reagirao 19 minuta kasnije, podužim tekstom. Kaže da je netko očito imao više informacija od tijela stranke, dodajući da to "treba objasniti".



Počasni predsjednik


Ona očekuje da se sastane stranačko predsjedništvo i razmotri situaciju. "Mora se poštovati procedura, ako se ona ne poštuje, to tada nije politička stranka, nego diktatura", kaže Vučemilović, dodajući kako to ne govori emotivno, nego racionalno. Iznenadila ju je Škorina odluka, ali smatra da Domovinski pokret ne smije biti talac ni Škore, ni Marija Radića, političkog tajnika stranke. "Ako Radić želi voditi stranku, on mora sazvati stranačka tijela", rekla je Vučemilović, ponovivši da Domovinski pokret mora početi funkcionirati kao stranka, a stranka se ne vodi kao trgovačko društvo. Ističe kako Škori treba "duži odmor u mirnijem okruženju". "Čuli smo se. On je vrlo emotivan čovjek. Nešto se u međuvremenu dogodilo, ja nisam htjela ići u detalje, no mislim da su tri izborna ciklusa ipak ostavila traga na njemu, nije ga se štedjelo, ni njegovu obitelj", dodaje. Smatra da bi i Mario Radić trebao podnijeti ostavku na mjesto političkog tajnika DP-a, dodajući kako to ne bi utjecalo na njegovu poziciju zamjenika predsjednika stranka. Kaže da bi to bio moralan čin jer ga je na tu funkciju izabrao sam Škoro.

Na njezine je riječ Radić reagirao priopćenjem, potpisavši se kao v. d. predsjednika DP-a te istaknuvši kako je Škorina ostavka prije svega visoko moralan čin, demonstracija odgovornosti prema članstvu i biračima. Dodaje da njihovo povjerenje u Škoru nije narušeno, nego je sada još i veće. Kaže da mu je osobito drago što je Škoro i nakon ostavke odlučio ostati u politici, i kao potpredsjednik Sabora i kao član DP-a. Zbog te Škorine "korektnosti i časnog poteza" Radić će predložiti da se izglasavanjem novog Statuta DP-a uvede institucija počasnog predsjednika "jer je Škoro svojim radom zaslužio to biti".

"Razumijem i Vesnu Vučemilović, koja teško prihvaća neopozivu ostavku svoga brata, Miroslava Škore. U DP-u na gospođu Vesnu nikada nismo gledali kao na sestru našeg dojučerašnjeg predsjednika, već prije svega kao na jednu od naših najaktivnijih zastupnica, koja je shodno svom intelektu, znanstvenoj reputaciji i pozitivnim emocijama, uvijek uživala veliku slobodu – pa je među kolegama kao takva i prihvaćena. Uz molbu svim našim članicama i članovima da vode računa o zadržavanju teško stečenog ugleda stranke, uz maksimalno razumijevanje, napominjem da su zahtjevi gospođe Vučemilović koje smo mogli čuti u nekoliko zadnjih javnih istupa, pomalo ishitreni, no, vjerujemo, ipak - dobronamjerni", ističe Radić.

Naglašava kako bi njegovo eventualno odstupanje s dužnosti zamjenika predsjednika DP-a, a sukladno Statutu je i v. d. predsjednika, značilo da DP, do Sabora koji treba pripremiti, ostaje bez upravljačkih poluga, što bi dovelo do blokade rada. Dodaje da će u međuvremenu sve odluke donositi predsjedništvo DP-a.

Tri moguća razloga


Politički analitičar Pero Maldini kaže da su tri moguća motiva za Škorin odlazak. Jedan je, smatra, politički, a to je da je Škoro na trima izborima ispao gubitnik. Ti izbori su, dodaje, istina bili u kratkom vremenu, a računica je vjerojatno bila - ako prođe, prođe. I, istina, prošlo mu je, smatra Maldini, bar ako se govori o 16 saborskih mandata. "No Škoro je gotovo sigurno računao na to da će ući i biti dio vladajuće većine. Međutim, dogodilo se da je stvorena rubna, ali dovoljna i stabilna većina bez DP-a i to je očigledno deprimiralo i njih i njega. S obzirom na to da Škoro nije klasičan političar, niti je sklon sustavnom političkom radu koji bi bio nužan u sljedeće tri godine da se taj pokret konsolidira i politički jasnije artikulira kao stranka, on nema tu ambiciju jer ne vidi da je moguće išta promijeniti", kaže Maldini.

Drugim mogućim razlogom, po njemu najvjerojatnijim, vidi što je DP od prvoga dana heterogena skupina većinom desnih i izrazito desnih političkih orijentacija, no nije bilo nevidljivo da postoje ozbiljni poslovni interesi za koje se pokušava kapitalizirati očekivani izborni uspjeh. Kaže da se tu može govoriti i o nekakvim inozemnim poslovnim interesima, mađarskim ili ruskim, ali i lokalnim, koji iz situacije nakon izbora žele spasiti što se spasiti može, kontrolirati štetu. "Ako je Radić na neki način predstavnik tog poslovnog miljea i njihova interesa u Domovinskom pokretu, onda je moguće da je i to razlog Škorinu odlasku", zaključuje Maldini. "Treći mogući razlog je njihova labava i heterogena struktura, jer tamo je na izborima bilo šest, sedam malih stranaka koje su vidjele mogućnost da skupa budu puno jači nego što su pojedinačno. Sada, kada nema tog zajedničkog kišobrana, zatomljene rascjepe otvaraju u većoj mjeri. Hoće li DP nestati kao takav ili će se raditi o restrukturiranju unutar pokreta, ostaje vidjeti", zaključuje Maldini.



Igor Bošnjak
MALDINI: RASPLET DALEKO OD ŽELJENOG
Na upit zašto od tri moguća razloga za ostavku drži najvjerojatnijim onaj poslovni, Maldini kaže kako je evidentno da postoje određeni poslovni interesi. Rasplet svih izbora koji su prethodno održani svakako je daleko od onoga kakav su oni željeli, ali ono što misle da mogu izvući i spasiti - opet je više nego ništa, dodaje. Neki su ovu situaciju, kaže, uspoređivali sa Sanaderom, no on misli da to s tim nema nikakve veze, nego mu je puno usporedivije s Tomislavom Karamarkom. “Tamo je slična struktura pokušala u jednoj drugoj situaciji također steći određene pozicije, a ključna je razlika što je Karamarko tada bio na čelu HDZ-a, koji je najveća stranka u Hrvatskoj, što čini bitnu razliku u odnosu prema jednom ‘jučer’ formiranom ad hoc pokretu”, kazao nam je Maldini.

Mario Radić istaknuo je kako mu nije ni na kraj pameti kandidirati se za novog predsjednika DP-a

Možda ste propustili...