Mozaik
MIA PREDSTAVILA SVOJU KNJIGU U OSIJEKU

Slučajnosti koje pokazuju da je ipak na pravom putu
Objavljeno 22. srpnja, 2021.
Knjiga je o važnim životnim lekcijama te ljudima koji su joj obilježili život

Promocija prve knjige Mije Dimšić, pod naslovom "Cesta do sna", održana je u utorak na krovnoj terasi Kulturnog centra Osijek. Djelo u kojemu opisuje svoje odrastanje i svoj dosadašnji glazbeni put, ujedno i svojevrsni hommage svim ljudima koji su na tom putu vjerovali u nju, popularna je osječka kantautorica predstavila u razgovoru s autoricom i urednicom iz Glasa Slavonije Tanjom Kvorkom.



Stari dnevnici


Objavljena krajem prošle godine u nakladi izdavačke kuće MB Books i Croatije Recordsa, "Cesta do sna" priča je o tome kako je Mia postala jedna od najvećih glazbena zvijezda na našoj sceni, ali i o njezinu sretnom djetinjstvu u osječkoj Retfali, dječjoj opsjednutosti Vesnom Pisarović, sportskim neuspjesima, prijateljima, putovanjima s folklornim ansamblom i glasovitim "tamburijadama" u njezinoj obiteljskoj kući.

- Oduvijek sam znala da ću napisati knjigu. Doduše, mislila sam da će to biti nekakav fiktivni roman, a ne riječ o mom životu. Svi znamo kakva je bila prošla godina, pogotovo za nas glazbenike. Bila sam besposlena, uhvatila me lagana "deprica" i u tom trenutku dogodio se poziv Nevena Kepeskog iz izdavačke kuće MB Books. Sama činjenica da me je on pitao bih li htjela napisati knjigu o svom životu bila mi je veliki kompliment, iako moram priznati da me je na prvu plašila pomisao na to. Imala sam osjećaj da je prerano i da ne znam što bih uopće pisala. Preokret u mojoj glavi dogodio se kad sam zavirila u svoje stare dnevnike i prisjetila se puno toga, te nakon pola sata shvatila da bih zapravo imala o čemu pisati kad bih se stvarno upustila u to. Pristala sam napisati knjigu, ali čak ni tada nisam mogla ni zamisliti da će imati toliko stranica. Ideje su mi dolazile usput dok sam pisala, samo su se nizale i vezale jedna na drugu - ispričala je Mia.

28-godišnja Osječanka u svojoj prvoj knjizi govori o izazovima odrastanja, svojim glazbenim početcima, inspiraciji i skladanju, kao i o trudu koji je potreban da bi se uspjelo na glazbenoj sceni. Piše o važnim životnim lekcijama te ljudima koji su joj obilježili život - od roditelja, prve ljubavi, prijatelja i menadžera Damira Bačića do osoba koje cijeni na hrvatskoj estradi. "Cesta do sna" upotpunjena je dnevničkim zapisima, starim leksikonima i sličnim uspomenama, ali i brojnim fotografijama posebnih trenutaka. Ono što povezuje sve priče u knjizi naizgled su nevjerojatne sretne slučajnosti koje Miji, kako kaže, pokazuju i dokazuju da je na pravom putu, a primjećuje ih još odmalena.


Akustična svirka


- Mislim da to ima veze s mojom ogromnom ljubavi prema onome što radim u životu jer otkad pjevam počele su mi se događati takve slučajnosti da sam prestala vjerovati da su slučajnosti. Sva vrata doslovno su mi se otvarala sama od sebe, jednostavno nemam objašnjenja za to. Objašnjenje mi je ponudio sad već dragi prijatelj, a prije toga i moj veliki uzor, legendarni Jurica Pađen, koji mi je na jednoj kavi objasnio da je riječ o sinkronicitetima, odnosno da postoji cijela znanost o tim neobjašnjivim slučajnostima. Fora je kad ti netko čiju glazbu slušaš cijeli život malo objasni terminologiju tvog života, i tu priču sam, naravno, uvrstila u knjigu - rekla je Mia, koja je nakon promocije potpisivala knjige i fotografirala se s prisutnima.

Prilikom predstavljanja knjige Mia je uz akustičnu gitaru otpjevala svoje velike hitove "Kiša", "Do posljednjeg retka" i "Život nije siv", kao i novu pjesmu "Neki novi ljudi", koju ju premijerno izvela na nedavno održanom Splitskom festivalu.

Danijel Miklić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U ORGANIZACIJI ZAKLADE “HRVATSKA ZA DJECU”

Maturanti iz domova zasjali na posebnoj modnoj reviji

2

NOVI SPIN NA HOROR PROŽET CRNIM HUMOROM

“Abigail” u kinima: Otkačena zabava puna krvave akcije

3

HELIKOPTER ZA POVIJEST

Posljednja poruka Ingenuityja, kraj leta iznad Marsa