Novosti
OLUJNO NEVRIJEME POHARALO OPĆINU LOVAS I DIO ILOKA

Goleme su štete na kukuruzu, stradali suncokret i dio vinograda
Objavljeno 21. srpnja, 2021.
Dijelove Vukovarsko-srijemske županije, ponajprije općinu Lovas, u nedjelju je zahvatilo olujno nevrijeme praćeno obilnom kišom, na nekim područjima i tučom, pa su prouzročene velike štete na poljoprivrednim kulturama. Načelnica Tanja Cirba potvrdila nam je u utorak kako će dan kasnije županu Damiru Dekaniću poslati zahtjev za proglašenje elementarne nepogode, jer se nakon obilaska terena, prema prispjelim prijavama, pokazalo kako je stradalo čak 400 jutara zemlje pod kukuruzom.

- Šteta na kukuruzu je golema, poleglo ga je 90 do 100 posto. Dio je iščupan zbog vlažnoga tla i teško je očekivati da će se podignuti, možda samo manji dio. Na mjestima gdje je stradao suncokret šteta je od 70 do 80 posto, posebice na velikom potezu u Opatovcu te dijelu Lovasa. Budući da je bilo i tuče stradao je i dio vinograda i grožđa, međutim, to je ono što ljudi uglavnom osiguravaju. Ima nekoliko vinograda gdje je jak vjetar doslovce iščupao stupce i palo je po nekoliko redova vinograda - navela je Cirba, dodajući kako su proizvođači dijelom osigurali suncokret, ali ne i kukuruz.

Najgore je prošao jedan od poljoprivrednika u Opatovcu kojemu je olujno nevrijeme uništilo svih stotinu jutara kukuruza.

- Palo je u ta dva dana 110 litara kiše po četvornom metru i ona je u suštini dobrodošla, međutim, nevrijeme je, nažalost, mnogima donijelo nevolje, Povjerenstvo za štete sve je popisalo i kompletne podatke dostavit ćemo županu - poručila je Cirba.

Osim Lovasa i Opatovca nevrijeme je prouzročilo štete na kukuruzu, suncokretu, voćnjacima sa šljivom i vinogradima i na području iločkih naselja Mohovo i Bapska, gdje su u kratkom razdoblju vjetar i led poharali poljoprivredne kulture.

Andrija Matić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Vukovarsko-srijemske županije, potvrdio nam je kako u pisanom obliku još uvijek ništa nisu dobili, budući da je u postupku utvrđivanje šteta.

- Javili su nam se iz Lovasa i Iloka i nagovijestili kako će prijaviti štete. Dan kasnije u Županji je pala golema količina kiše, pa treba sačekati obilazak stradalog terena i konkretne informacije, pa ćemo vidjeti odakle će i kakve prijave prispjeti na adresu Županije - rekao je Matić. D.Korpoš
U ŽUPANJI POTOPLJENE ULICE I CESTE
Promjena vremena traga je ostavila i u Županji, gdje je jaka kiša u ponedjeljak oko 18 sati potopila gradske ulice. Poplavljene su prometnice i okućnice, a voda je prodrla i u nekoliko obiteljskih kuća. Zbog iznimno teškoga stanja na teren su žurno izišle sve raspoložive snage JVP-a Županja i Komunalca, čiji su pripadnici nastojali ispumpati vodu iz kuća u koje su prodrle prekomjerne količine oborina. Problema je bilo u svim dijelovima Županje, ali i u susjednim Bošnjacima. Dan kasnije situacija se normalizirala, s tim da su iz JVP-a Županja potvrdili kako su na terenu bili cijelu noć te potom nastavili raditi kako bi što prije otklonili sve posljedice potopa koji je zadesio grad.

Možda ste propustili...

PRAVOBRANITELJICA ZA RAVNOPRAVNOST SPOLOVA

Kaznena prijava protiv Matanića

VJERUJE U DOGOVOR LIJEVIH I DESNIH

Milanović: Istanbulska konvencija nije bitna

NEOVISNI KANDIDAT NA LISTI HRVATSKOG BILA U 11. IZBORNOJ JEDINICI

Tolj: Obnoviti Herceg-Bosnu