Novosti
FINANCIJSKA POTPORA SAD-A

Osijek će dobiti najveći veteranski centar u Hrvatskoj
Objavljeno 20. srpnja, 2021.
To je model koji će omogućiti izravni kontakt službi Ministarstva s braniteljima i stradalnicima

Regionalni veteranski centar za psihosocijalnu podršku i savjetovanje o mentalnom zdravlju u Osijeku bit će najveći u Hrvatskoj i po broju korisnika i po spektru sadržaja, a u njemu će uz sve službe Ministarstva branitelja biti smještene i udruge proizišle iz Domovinskog rata. Riječ je o objektu bivšeg Hotela Mursa koji je država 2018. godine dala na upravljanje Ministarstvu branitelja, no koji zbog derutnog stanja zahtijeva veliku obnovu. U gradnju osječkog Veteranskog centra Ministarstvu branitelja se pridružilo i Veleposlanstvo SAD-a u Hrvatskoj, koje je osiguralo 2,1 milijun kuna za njegovo uređenje.



"Potpora koja dolazi od SAD-a usmjerit će se na sanaciju krovišta i nadamo se da će do kraja zime taj dio radova biti završen", najavio je potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, tijekom predstavljanja projekta budućeg Regionalnog centra veterana za psihosocijalnu podršku i savjetovanje o mentalnom zdravlju, kojemu su u utorak nazočili Mark Lewis Fleming, savjetnik i otpravnik poslova Veleposlanstva SAD-a u RH, pukovnik Bradley Ritzel, načelnik Američkog ureda za obrambenu suradnju te gradonačelnik Osijeka Ivan Radić i osječko-baranjski župan Ivan Anušić kao i predstavnici braniteljskih udruga proizašlih iz Domovinskog rata. "Potpora SAD-a je itekako dobro došla i mi smo zahvalni. Radovi koji sada formalno započinju bit će završeni do kraja zime. Slijedi nam završetak obnove drugog dijela ovog prostora, gdje će također biti smještene administrativne službe Ministarstva branitelja, ali i udruge proistekle iz Domovinskog rata. To je model koji će omogućiti izravni kontakt naših službi s braniteljima i stradalnicima, i to je jedan od primjera dobre prakse koji ćemo pokušati ostvariti i u drugim većim središtima. Bit će to sadržaji najpotrebniji hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata", kazao je ministar Medved dodajući kako je investicija uređenja cjelovitog objekta puno veća i za što je Ministarstvo u novoj financijskoj perspektivi predvidjelo sredstva iz EU fondova.

Prvi veteranski centar trebao bi biti završen ove jeseni u Šibeniku, slijedi Sinj, Daruvar i Petrinja. "Dom hrvatskih veterana već je nekoliko godina u funkciji u Lipiku, a ovaj Veteranski centar u Osijeku bit će najveći u zemlji, i to je nešto što zaslužuje istok Hrvatske i Osijek", zaključio je Medved.

Savjetnik i otpravnik poslova Veleposlanstva SAD-a u RH Mark Lewis Fleming izrazio je zadovoljstvo što je i SAD dio ovog projekta. "Nisu samo naši zajednički interesi nego i zajedničke vrijednosti, a to je duboka i sveta obveza koju imamo prema našim vojnicima nakon što odsluže vojnu obvezu. Pružat ćemo podršku i kroz rješavanje velikog spektra zdravstvenih problema u čemu mi imamo velika iskustva", istaknuo je Fleming.



Tomislav Prusina
2,1

milijun kuna osigurao je

SAD za uređenje veteranskog centra u Osijeku

VELIKI POTENCIJALI ZA SURADNJU
Osječko-baranjski župan Ivan Anušić i osječki gradonačelnik Ivan Radić primili su u utorak privremenog otpravnika poslova u Veleposlanstvu Sjedinjenih Država Marka Lewisa Fleminga. Razgovarali su o međusobnoj suradnji, jačanju gospodarskih odnosa i potencijalnim američkim ulaganjima. Otpravnik poslova Fleming obećao je drugom zgodom obići Osijek Software City i budući IT Park. Američki diplomat rekao je kako postoje veliki potencijali za suradnju između dviju zemalja, naročito u sferi informatičke tehnologije i tehnologije uopće. D.C.

Možda ste propustili...