Novosti
NAŠIČKI KRAJ SANIRA POSLJEDICE POPLAVE

Blato ćemo čistiti tjednima, a namještaj možemo baciti
Objavljeno 21. srpnja, 2021.
Voda se slijevala s obližnjih brda i šuma, snažna bujica nosila je drveće, lišće i mulj

Dan nakon poplave izazvane velikom količinom oborinskih voda koja se u kratkom vremenu u ponedjeljak poslijepodne sručila s Krndije, stanovnici našičkog kraja uklanjali su njezine posljedice. Snažna bujica ugrozila je tridesetak kuća u tri naselja na području općine Donja Motičina, a u kojima su poplavljeni podrumi. U tri kuće ušla je voda. U kući Mande Davidović iz Donje Motičine oštećeni su zidovi, podovi, namještaj i kućanski uređaji.



- Voda je tako brzo nadolazila da se nisam mogla snaći. To nije padalo, nego je lijevalo. U kući je bilo više od 20 centimetara vode - prepričava Manda Davidović, pokazujući tragove vlage na zidovima, dok sin i snaha čiste prostorije. U dvorištu su naslage blata, ali i namještaj koji su iznijeli.

Oborinske vode napravile su veliku štetu i mještanima naselja Gornja Motičina. Jaka kiša koja se slijevala s okolnih brda nosila je granje i drveće. Dvorište obitelji Klaban puno je blata. Poljoprivredna mehanizacija je "zarobljena" u blatu. Požnjeveni ječam voda je odnijela. Od jutra su čistili i spašavali imovinu.

- Voda se slijevala s obližnjih brda i šuma, sa sve tri strane. Gdje je bio lakši tok tamo je išla i nosila sve pred sobom. Iz šume bujica je donijela granje, drveće, lišće i mulj. Sada imamo mnogo posla u dvorištu. Srećom, voda nije ušla u kuću, ali u podrumu sam imao 25 centimetara vode - govori Petar Klaban. Njegov susjed Branko Vrpoljac lopatom čisti prilaz i okućnicu. ‘‘Ovakvu poplavu nisam doživio u ovih svojih 65 godina života. Imam sreću da mi voda nije prodrla u kuću, ali je u podrum‘‘, kaže Branko.

Predsjednik DVD-a Donja Motičina Davor Vrabac rekao nam je da su vatrogasci ispumpali 13 bunara i devet podruma. Pomoć su donjomotičkim vatrogascima nesebično pružili i članovi iz DVD-a Feričanci.

U Seoni je zbog snažnog naleta bujice stradala stara i trošna kuća 80-godišnje starice koja je sada smještena kod unuke. Na terenu je bio načelnik Općine Donja Motičina Željko Kovačević.

- Dan nakon nezapamćenog nevremena mještani saniraju štetu u svojim domovima, a vatrogasci su angažirani u ispumpavanju vode. Kiša je napravila veliku pomutnju, a voda je ugrozila 35 kuća na području cijele općine. Kuća koja je uništena u Seoni, ako se vlasnici slože, Općina će o svom trošku ukloniti. Bitno je da nitko nije stradao u ovom ludom kišovitom nevremenu - kaže Kovačević. Upozorava na kritični most u Donjoj Motičini. Obavijestio je Hrvatske ceste i očekuje njihovu žurnu reakciju. ‘‘Most je na državnoj prometnici koja je jako frekventna. Prolazi i velik broj teških kamiona. Zbog snažne bujice došlo je do odrona zemlje. Postavljeni su znaci upozorenja, međutim, to nije dovoljno. Od Hrvatskih cesta očekujem hitnu reakciju, jer most nije siguran‘‘, poručuje načelnik.

U velikim nevoljama je Mario Ladnjak iz Zoljana. Njegova kuća još je puna blata.

- Šteta je za mene velika. Namještaj koji smo iznijeli van možemo baciti. Ostao sam i bez kućanskih aparata. Četiri kamiona povukla su vodu i ne znam što će biti s njima, a tu su i dva automobila. Prespavali smo kod moga brata, a tako će biti i ovu noć. No, život ide dalje. Ne vrijedi kukati - priča Mario. Voda mu je ušla i u radionicu, pa je stradala i oprema. Sve se dogodilo u samo 20 minuta. Dodaje kako je teško govoriti o odgovornosti, jer je u kratko vrijeme pala velika količina oborina. ‘‘Kada je naletjela ta silna voda, odvodni kanal iza kuće i radionice, a pogotovo cijevi ispod mosta, bili su preslabi. Bila je to viša sila, ali ima i pogrešaka. Dvije cijevi ne mogu primiti toliku količinu vode. Gospoda koja su me posjetila komentirala su da treba sagraditi akumulaciju, no trebalo bi se prije toga pozabaviti čišćenjem kanala. Ovaj kanal iza moje kuće tri puta sam ja čistio‘‘, tvrdi Mario, i dodaje da će mu trebati tjedan dana da očisti nered u dvorištu.


Snježana Fridl
nepogoda
SVE SE DOGODILO U SAMO 20 MINUTA

VIŠE OD 90 INTERVENCIJA
Prema podacima Javna vatrogasne postrojbe Našice, na području Našica vatrogasci su imali više od 50 intervencija u naseljima Zoljan, Martin, Brezik, Markovac Našički, Jelisavac i Našice. Sudjelovalo je 60 dobrovoljnih i 16 profesionalnih vatrogasaca. Voda je prodrijela u 14 stambenih objekata i jednu crkvu. Na području općine Donja Motičina bilo je 40 intervencija u kojima je sudjelovalo 50 vatrogasaca. Našičkim i donjomotičanskim vatrogascima u pomoć su priskočila dobrovoljna vatrogasna društva iz susjednih općina.

4

kamiona i dva automobila stradala su obitelji Ladnjak

35

kuća bilo je ugroženo na području općine Donja Motičina

13

bunara i devet podruma ispumpao je DVD Donje Motičine

Najčitanije iz rubrike