Novosti
VIKEND OLUJNIH NEVREMENA

"Krater" u Tvrđi zabrinuo je
stanare, podrumi puni vode
Objavljeno 18. srpnja, 2021.
Urbane poplave nastaju kada sustav odvodnje ne može "progutati" sve padaline

Cijelu nedjelju, sa stalnim pogledavanjem u nebo, sanirale su se posljedice kišnog nevremena koje je u prethodna dva dana pogodilo Slavoniju. Najviše su stradali Osijek i Nova Gradiška.



Nevrijeme praćeno obilnom kišom, mjestimice i tučom, u subotu poslijepodne zahvatilo je cijeli Osijek. U kratkome vremenu palo je oko 90 litara kiše po četvornome metru, bilo je dosta složenih intervencija, pa je Javna vatrogasna postrojba Osijeka mobilizirala sve svoje snage, a u pomoć su pozvani i svi osječki DVD-ovi. Županijski centar 112 Osijek zbog olujnog nevremena u sat i pol odgovorio je na više od tri stotine poziva. Na svu sreću većina poziva odnosila se na poplavljene podrume.

- Službe su oko 15.30 sati počele zaprimati dojave građana te su u kratkome vremenu zaprimile oko 150 poziva. Zbog jakoga vjetra u Ulici Matije Gupca odnesen je dio krova, u Višnjevcu je pri padu stabla oštećena elektroenergetska instalacija. Unikom je imao više od 15 intervencija zbog padova grana sa stabala, a nekoliko prometnica u gradu bilo je poplavljeno, zbog čega je promet bio onemogućen - izvijestio je gradonačelnik Osijeka Ivan Radić, koji je odmah nakon prestanka subotnje kiše održao konferenciju na novinare, rezimirao posljedice te potom obišao dijelove grada u kojima su građani sanirali štete.

Obilna kiša koja je u petak kasno poslijepodne padala na području Brodsko-posavske županije najviše problema napravila je u Novoj Gradiški i okolici, gdje je više od 80 domaćinstava zatražilo pomoć vatrogasaca. ​ Najpogođenija su bila naselja Lobino i Kovačevac, palo je 159 litara kiše po metru četvornom. Manji broj podruma poplavljen je i u Slavonskom Brodu. U oba slučaja vatrogasne službe su bile najzaposlenije.

Uglavnom, riječ je o posljedicama tzv. urbanih poplava, kada sustav oborinske odvodnje ne može "progutati" svu količinu padalinu. Tako je u subotu, kraće vrijeme, zbog nakupljene vode na kolniku bio obustavljen promet u podvožnjaku u Hadrijanovoj ulici u Osijeku. Željko Mandić, direktor Vodovoda-Osijek, izvijestio je kako je to najniža prometna točka najbliža Dravi i sjevernom kolektoru. Nakon saniranja prometnica vatrogasne službe su prema prioritetima krenule sa sanacijom podruma stambenih zgrada i obiteljskih kuća.

No, nevolja nikada ne dolazi sama, stanovnici osječke Tvrđe, u dijelu Kuhačeve ulice, imaju i dodatan razlog za brigu. Naime, ondje je u tijeku izmjena podzemnih instalacija. Ispred kućnih brojeva 6 i 8 ostavljen je velik iskop, koji se za nevremena ispunio vodom koja je prodrla u podrume. Dodatno zbog površinskog odrona došlo je do pucanja cjevovoda pitke vode, pa je i taj izvor dodatno punio ovaj "bazen".

"U petak su iskopali ovu rupu, iako su i oni imali informaciju kako će tijekom vikenda biti velikih oborina. Možda se ovo moglo izbjeći. Ovako smo zbog mogućeg podlokavanja tla zabrinuti i za statiku naših kuća", rekli su nam suvlasnici tih zgrada.

Jasno je kako se poslije ovakvih vremenskih situacija uvijek traži objašnjenje odgovornih sustava. Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda, u izjavi za HTV rekao je kako na ukupnom području Hrvatske nemamo veću količinu oborina, referirajući se pritom na katastrofalne poplave koje su pogodile Belgiju i dijelove Njemačke.

- Nama su osnovni vodotoci rijeka praktično bez ikakvih mjera obrane od poplava, znači mogu bez problema prihvatiti manje vodotoke. Problemi mogu biti lokalni, kao što se i pokazalo na području Belog Manastira, Nove Gradiške, Slavonskog Broda i Osijeka - kaže Đuroković, te dodaje da se stalno nadograđuju sustavi obrane od poplava, ali i da je normalno da će lokalnih problema biti.

- Ono što Hrvatsku izdvaja od ostalih je što smo spremni brzo intervenirati. I sada smo digli naše snage na 34 branjena područja, to su teritorijalne jedinice koje u vrlo kratkom roku izlaze na teren - rekao je Đuroković.



Dario Kuštro
MANJE DOJAVA
Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su i za nedjelju narančasto upozorenje u većem dijelu unutrašnjosti te crveno upozorenje za područje osječke regije. U Osijeku se doista u poslijepodnevnim satima, nešto poslije 17.30, dogodio obilniji pljusak, mjestimice praćen tučom, primjerice u Višnjevcu je padao led veličine graška, ali za 20 minuta, koliko je trajao, nije bio ozbiljnijih posljedica. Iz Županijskog centra 112 potvrdili su nam kako su u nedjelju zaprimili neznatan broj dojava, u odnosu prema subotnjem nevremenu.

90

litara po četvornom metru

palo je u Osijeku u subotu

150

l/m2 palo je u pojedinim naseljima Nove Gradiške

300

poziva u sat i pol vremena primio je u subotu Županijski centar 112 Osijek

Možda ste propustili...

VLADA ODREDILA NAJVIŠE MALOPRODAJNE CIJENE GORIVA

Benzin skuplji dva centa

SREDIŠNJI SKUP HDZ-A ZA 4. IZBORNU JEDINICU

Plenković: Dokazali smo se u najvećim krizama

Najčitanije iz rubrike