Regija
ZA SUŠE U POTRAZI ZA HRANOM I VODOM

Zmije su stigle i do centra grada
Objavljeno 10. srpnja, 2021.
ĐAKOVO



Zbog velikih vrućina - u Đakovu je posljednjih dana dva puta izmjereno plus 40 stupnjeva, što tamošnji termometri nisu izmjerili još od 2012. godine - u potrazi za, pretpostavka je, hranom i vodom, zmije su se iz svojih prirodnih staništa približile čovjeku, odnosno naseljima, pa i ušle duboko u njih, kao ona koju su ovih dana đakovački vatarogasci za to posebnom opremom uhvatili u samom središtu grada.

- Tražeći hranu i vodu, očito, ušle su duboko u grad, pa smo zmiju uhvatili na prometnici kod kružnog toka kod Male crkve - kaže zapovjednik DVD-a Đakovo Ivan Klemen. Dodaje da su u proteklih desetak dana đakovački gasitelji na svojim tehničkim intervencijama uhvatili pet-šest zmija - po Đakovu i prigradskim naseljima.

- Osim spomenute na prometnici, jednu smo našli i u jednoj šupi, treću u dvorištu u Kuševcu itd. Riječ je, dakako, o zmijama neootrovnicama - bjelouškama i kravosasu. Iako je prava istina da se zmija boji čovjeka, uvijek se dogodi da se ljudi boje nje, izaziva im strah, nelagodu - dodaje zapovjednik Klemen. Prošle godine intervencije hvatanja zmija pri đakovačkom DVD-u nisu bile brojne, no zato ih je bilo pretprošle godine.

- Suša dosta diktira njihovu pojavu u naseljima, kada imaju hrane i vode u prirodi, ne dolaze u naselja, jer se zapravo boje čovjeka - kaže zapovjednik DVD-a Đakovo.

Na upit ističe li se neki dio grada pojavom, hvatanjem zmija, Klemen kaže kako to diktira blizina šume, polja, vode... pa navodi primjer hvatanja nekoliko zmija kod đakovačke “Zvijezde”, a zbog blizine voda Bajera i polja, kao i nekoliko slučajeva u prigradskom Kuševcu, gdje su blizu jezero Jošava, polja... Ovoga ljeta do sada uhvaćene zmije na širem području grada bile su duljine do metar.

Posredovanjem Grada Đakova DVD je nabavio adekvatnu opremu za hvatanje tih gmazova, poput hvataljki, kante za prijenos i vraćanje u pirodu te drugo. Jer DVD sve uhvaćene zmije vraća u prirodu. Na upit koja je to lokacija na području Đakova, Klemen kaže da je to jezero Jošava.

- Riječ je o dijelu jezera kod Ciglane, kod kanala, gdje ih vraćamo u prirodu kroz šaš - dodaje Klemen. Vatrogasci u prirodu vraćaju i uginule zmije. S.Župan
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike