TvObzor
INTERVJU: TIM ROTH, ZVIJEZDA NOVE SERIJE "RILLINGTON PLACE

Kad ne možete doprijeti do srži nekog lika, to puno govori o njemu
Objavljeno 9. srpnja, 2021.
Oduvijek, još od Shakespeareova doba, ljude intrigiraju vragovi koji su u nama, kaže Tim Roth

Gotovo sedamdeset godina poslije, niz pravosudnih pogrešaka zbog kojih je Timothy Evans obješen za zločin koji nije počinio - što je pridonijelo ukidanju smrtne kazne u Velikoj Britaniji - i danas fascinira ljude diljem svijeta.



”Rillington Place”, uzbudljiva i mračna trodijelna dramska serija o zloglasnom serijskom ubojici Johnu Christieju, premijerno stiže na program Epic Drama u središnjoj i istočnoj Europi, u nedjelju, 25. srpnja, u 21 sat. U režiji Craiga Viveirosa (“Deset malih vojnika”), svaka epizoda predstavljena je s gledišta drugog ključnog sudionika tog jezivog slučaja: Ethel, Timothyja i, napokon, Christieja. Scenaristi Ed Whitmore i Tracey Malone koristili su autentične povijesne izvore pohranjene u Nacionalnom arhivu i razgovore s preživjelim rođacima da bi otkrili zašto je Timothy optužen za ubojstvo dok je Christie bio na slobodi sve do uhićenja 1953. godine. O istom je slučaju 1971. godine snimljen film “10 Rillington Place” s Johnom Hurtom u ulozi Evansa.

Pomireni nakon devet godina odvojenog života, John Reginald Christie (Tim Roth) i supruga Ethel (Samantha Morton) doseljavaju se u prizemni stan na adresi 10 Rillington Place u zapadnom Londonu. Ethel se osobito teško prilagođava novom životu u malenom, oronulom prostoru, no ipak pokušava ugoditi svojemu suprugu. Deset godina poslije nepismeni Timothy Evans (Nico Mirallegro) i supruga Beryl (Jodie Comer) useljavaju se u stan na katu i potpadaju pod utjecaj Christieja i njegovih priča. Nakon što Beryl zatrudni s njihovim drugim djetetom, a već ionako jedva spajaju kraj s krajem nakon rođenja malene Geraldine, Evansovi dopuštaju Christieju da im pomogne... što će za mladi bračni par imati kobne posljedice.

Jeste li prije nego što ste dobili ovu ulogu bili upoznati sa slučajem Johna Christieja?



- Gledao sam film o njemu kad sam bio dijete, ali nikad ga nisam ponovo pogledao. John Hurt mi je pričao o njemu kad smo zajedno radili. Naravno, taj nam je slučaj bio poznat kad smo bili djeca. Ja sam se rodio 1961. godine, tako da je to tada bila nedavna povijest. Smrtna kazna je ukinuta nedugo nakon toga, a jedan od razloga bio je upravo taj slučaj, odnosno mogućnost da je Evans bio nevin. Tada su u dječjim pričama bile popularni likovi raznih vragova i baba roga, a u tom trenutku je Christie to utjelovljavao.

Kako ste se osjećali tumačeći lik Christieja?



- Ideja da ga glumim bila je doista izazov. Nikad nisam tumačio takvu ulogu. Posebno je velik izazov kad je riječ o nekome tko je toliko prijetvoran na psihopatski način. On je zavarao javnost i osobe koje su mu bile bliske. Ubijao je i ostao nekažnjen. Koristio je i zlouporabio svoju moć i mogao je bezbrižno ići svojim putem. Njegov je krug bio dosta malen, ali sjajno je operirao unutar njega. Ne mogu vjerovati da se izvukao skrivajući istinu u sudnici.

Koliko doista znate o Christieju?


- Znam činjenice o njemu i vjerujem da bi vjerojatno isto odgovorio i Richard Attenborough (koji ga je glumio u filmu 1971., nap.a.): to je moguće do jedne točke. Možete guliti jedan po jedan sloj, ali nakon nekog vremena udarit ćete u zid. Ne možete doprijeti do njegove srži. Činjenica da niste u mogućnosti doprijeti do toga kako funkcionira neki čovjek zapravo govori puno o njemu. On je razvio lik, performans; bio je vrlo topao i utješan prema ljudima oko sebe, svojim susjedima, vršnjacima i ljudima s posla. Samouništio se i propao jer je previše volio moć i nije se mogao zaustaviti.

Zašto mislite da je važno ponovno ispričati tu priču?



- Nadamo se da će ponovno pobuditi zanimanje za slučaj, što je dobro, ako se sjetimo kako cijela jedna nova generacija ljudi nema pojma tko su Christie i Evans are. Evansov život prije ovih događaja je fascinantan i bio bi sam po sebi zanimljiv film. Ako se vratite natrag i pogledate kako je radila policija, to je nevjerojatno aljkavo. Propustili su toliko detalja jer nisu gledali u pravom smjeru. Tada je vladala usađena podjela društva po klasama i zbog toga je bilo normalno da vjeruju njemu, a nikad ne bi povjerovali Evansu.

Biste li rekli da je sama kuća na adresi Rillington Place bila Christiejev suučesnik?



- Mislim da je zapravo radila protiv njega. Iako je na neki način zabačena, na kraju ga je porazila. Živjeli su u dvije i pol sobe, u vrlo tmurnim uvjetima, kao u kutiji i nestalo mu je prostora. Kad se počeo kretati vani, bilo je pitanje vremena kad će policija doći u kuću i nešto otkriti.

Kako vam je bilo raditi s ostatkom glumačke ekipe?



- Oduvijek sam želio raditi sa Samanthom Morton, tako da, kad sam čuo da je prihvatila ulogu, ona je bila jedan od razloga zbog kojih sam ja pristao na seriju. Samantha je fenomenalna. Nisam poznavao Nico i Jodie jer su oni nova generacija glumaca i od kako su se rodili, ja nisam živio u Londonu. Doista sam uživao gledajući ih kako rade.

A kako je bilo raditi s redateljem Craigom Viveirosom?



- Craig je sjajan. Mislim da je brzo naučio da moraš biti različit redatelj različitim glumcima. Moraš nositi 20 drukčijih šešira svaki dan, a on ih sve dobro nosi. Gledao sam kako radi s drugim glumcima, što mi je uvijek dobar znak. Radni odnos s njim je vrlo lagan.

Što mislite što će privući gledatelje ovoj seriji?



- Ljude oduvijek, još od Shakespeareova doba, intrigiraju vragovi koji su u nama. To će uvijek biti dio ljudske prirode. No, javlja se pitanje: kako postupiti pravedno i odati počast ljudima koji su umrli kao njihove žrtve? Kad imate lik žene poput Ethel, koja je očito psihički i fizički zlostavljana, moramo joj dati glas. To se može postići izvedbom, kao što je to Samantha napravila s likom Ethel. Teška je linija na kojoj mora plesati, ali duguje to žrtvama.

Tanja Kvorka
Najčitanije iz rubrike