Osijek
NEDOPUŠTENO PONAŠANJE

Osječanka: Čamcem su uletjeli do plaže, bježali smo iz vode
Objavljeno 7. srpnja, 2021.
Lučka je kapetanija odredila uvjete plovidbe na rijeci Dravi u vrijeme kupališne sezone, do 31. kolovoza

Čitateljica Glasa Slavonije, Osječanka Sanda, požalila nam se na čamce koje njihovi vlasnici “parkiraju” na plažama, i to ni više ni manje nego na onoj najpopularnijoj, na Kopiki.



- Opasno je. Morate bježati iz vode! “Napenale” se nasred Kopike, iskoče iz čamca i odu na piće. I za pola sata otplove - kaže čitateljica koja nam je poslala i fotografije navedenog događaja.

Dakako, čitateljica je opravdano ljutita - nikakva se plovila ne smiju približavati kupalištima, a tko to ipak učini, očekuje ga i kazna.

- Prema Zakonu o plovidbi i lukama unutarnjih voda, za nepoštovanje u skladu s naredbama i odlukama Lučke kapetanije kojima se ograničava plovidba ili propisuju posebni uvjeti plovidbe predviđena je novčana kazna u iznosu od tisuću do 10.000 kuna - kaže kapetan Dragan Mijić, v.d. kapetana Lučke kapetanije Osijek koja je početkom srpnja donijela rješenje kojim je odredila posebne uvjete plovidbe na rijeci Dravi u vrijeme kupališne sezone, do 31. kolovoza, na području Grada Osijeka, i to od riječnog kilometra 16+000 do riječnog kilometra 25+000, odnosno od spusta kod Riječne ratne flotile do cestovnog mosta kod Višnjevca.

Lučka je kapetanija Osijek navedeno rješenje donijela radi zaštite ljudskih života i sigurnosti plovidbe, a njime se djelomično ograničava plovidba na rijeci Dravi, odnosno propisuju posebni uvjeti plovidbe u vrijeme uobičajene kupališne sezone. Dakle, tko se ne bude pridržavao odluka iz rješenja, očekuje ga navedena kazna, upravljao plovilima ili se ne pridržavao odluka kao plivač.Rješenjem se zabranjuje pristajanje uz obalu bilo kojeg motornog plovila, osim službi traganja i spašavanja i javnih službi, bliže od 30 metara na bilo kojem dijelu rijeke koji se uobičajeno koristi za kupanje na Dravi, i to kod Kopike, željezničkog mosta, kupališta Podravlje, kod Neptuna i kupališta na Pampasu. Također, zabranjena je plovidba svih motornih čamaca, skutera, glisera i sportskih čamaca na mjestima gdje se nalaze kupališta, kao i pravljenje valova, osim kad je ono nužno za sigurnu plovidbu. Rješenjem se zabranjuje skijanje na vodi i obavljanje sličnih sportskih aktivnosti, uključujući obavljanje bilo kakvih nepotrebnih manevara, okreta i naglih skretanja pojedinačnih plovila, posebice skutera i glisera.Rješenjem osječke Lučke kapetanije zabranjuje se usporedna plovidba svih motornih vozila osim pri pretjecanju, koje se također ne smje obavljati kod kupališta, kao i u otvorima mostova.Skuteri, gliseri i sva druga brza plovila smiju se kretati na ovom području samo sredinom plovnog puta ploveći minimalnom sigurnom brzinom, uz obvezu propuštanja i izbjegavanja drugih plovila na način da druga plovila ne moraju mijenjati kurs i brzinu plovidbe. Sva plovila pri plovidbi moraju u svakom trenutku biti udaljeni minimalno 30 metara od obale i usidrenih plovila, a minimalno 40 metara od navedenih kupališta.

- Rješenjem su obuhvaćeni i plivači kojima se zabranjuje svako približavanje plovnom putu, odnosno udaljavanje više od 20 metara od obale na vodu na kupalištima, a na ostalim dijelovima rijeke dopušteno je udaljavanje najviše deset metara od obale.Zabranjeno je i preplivavanje Drave, plivanje u plovnom putu i kupanje u neposrednoj blizini usidrenih ili privezanih plovila - navodi se u rješenju koje potpisuje kapetan Dragan Mijić, v.d. kapetana Lučke kapetanije Osijek.

Protiv rješenja nije dopuštena žalba, no ako nekome ipak nije po volji, u roku od 30 dana može se pokrenuti upravni spor tužbom kod Upravnog suda u Osijeku. Osječka Lučka kapetanija pojačano kontrolira sudionike u prometu na Dravi, kao i kupače.

Sandra Lacić
10.000

kuna maksimalna je kazna za onoga tko se plovilom približi kupalištima

Možda ste propustili...

PROJEKT UDRUGE KREAKTIVA: UPOZNAJUĆI EUROPU UPOZNAJEM SEBE

Punoljetnost su obilježili putujući vlakom po Europi na trasi Orient Expressa

DANAS U POLJOPRIVREDNOJ I VETERINARSKOJ ŠKOLI

Prodaja prijesadnica i panel “Od škole do doktorata”

TKO NIJE NIŠTA NAUČIO NA POUČNOJ STAZI?

Pleša: Vandali uništavaju sve što im se nađe na putu

Najčitanije iz rubrike