Novosti
PLANOVI NA SLAVONSKOM DIJELU AUTOCESTE

Autocesta Slavonika dobit
će novi čvor - Andrijevce
Objavljeno 5. srpnja, 2021.
Hrvatske autoceste grade ili pripremaju gradnju pet novih čvorova diljem postojeće mreže autocesta dok se četiri čvora proširuju i dograđuju

Hrvatske autoceste grade ili pripremaju gradnju pet novih čvorova diljem postojeće mreže autocesta dok se četiri čvora proširuju i dograđuju. Ukupna investicija u ove radove iznosi više od 820 milijuna kuna, a njome će se, kažu u HAC-u, autoceste još više približiti gradovima i naseljima pokraj kojih prolaze, što bi trebalo dati doprinos razvoju lokalnog gospodarstva i povezivanja lokalnog turizma na autocestovne pravce.



Jedna od tih investicija izravno je vezana i za A5, odnosno autocestu koja nosi ime Slavonika, na kojoj će se izgraditi novi čvor Andrijevci. "S obzirom na to da se u neposrednoj blizini nalazi interregionalni čvor Sredanci na kojem nije moguć ulaz-izlaz na autocestu ukazala se potreba za gradnjom novog čvora kojim će se smanjiti vrijeme putovanja i osigurati bolja pristupačnost naseljima sa šireg područja na autocestu", obrazlažu razloge ovog projekta u HAC-u.

U tu svrhu pokrenuta je javna nabava za izradu projektne dokumentacije i ishođenje dozvola za gradnju. Kroz izradu projektne dokumentacije odabrat će se optimalno rješenje čvora. Planirani rok pripreme projektne dokumentacije je godina i pol dana od sklapanja ugovora, odnosno otprilike do početka 2023. godine kada se može započeti sa gradnjom. U HAC-u ukupnu vrijednost ove investicije procjenjuju na iznos od 44 milijuna kuna od čega procijenjena vrijednost nabave usluga izrade projektne dokumentacije iznosi 700 tisuća kuna. Na Slavonici se trenutačno, podsjetimo, radi u Baranji, na dionici do Belog Manastira, gdje će također biti ulazno/izlazni čvor.

Na području Slavonije radit će se i još jedan set naplatnih kućica - na A3 bit će novi ulaz/silaz Staro Petrovo Selo. Preko ovog čvora i planirane brze ceste od tog sela do Požege osigurat će se spoj Požeško-slavonske županije na autocestu što može pridonijeti razvoju cijelog područja. Također je u tijeku javna nabava za izradu projektne dokumentacije, a procijenjena vrijednost ove investicije iznosi 52 milijuna kuna. Nove čvorove s autocesta dobit će i Rijeka (čvor Trinajstići), Šibenik (Podi) te dalmatinsko zaleđe kroz čvor Rašćane. D.Kuštro
U Slavoniji će biti još jedan set naplatnih kućica - na A3 bit će novi ulaz/silaz Staro Petrovo Selo

Možda ste propustili...

ANGAŽMAN OZRENA PROHIĆA U HNK-U U OSIJEKU

Ham: Najoštrije osuđujem svako nasilničko ponašanje

INOVACIJSKO NATJECANJE ZA PRIMJENU UMJETNE INTELIGENCIJA U ZDRAVSTVU I MEDICINI

Pobjednik MediBoost