Gastro
KAO VARIVO ILI POHAN

Poriluk zdrav na razne načine
Objavljeno 5. srpnja, 2021.
U svakodnevnoj prehrani poriluk možete pripremati na različite načine. Najčešće se poriluk kuha i poslužuje s dodatkom maslinova ulja ili maslaca kao prilog. Tradicionalno se priprema s krumpirom i vrhnjem kao varivo, a izvrstan je u juhama, sam ili u kombinaciji s drugim povrćem. Poriluk možete i pirjati, samostalno ili sa slaninom, šunkom, jajima, puževima, ribom ili gljivama. Pečeni poriluk izvrstan je s maslacem i krušnim mrvicama ili nadjeven topljenim sirevima. S gorgonzolom i vrhnjem poriluk može biti sastavni dio umaka za tjesteninu, a možete ga i pohati.



Porilukom možete puniti palačinke, gibanice, pite i razna druga tijesta te pripremati soufflé. Koristi se i za pripremu salata, a može biti i dobar nadomjestak luka.



Poriluk je vrlo stara kultivirana biljka, koja je u najbližem srodstvu s crvenim lukom, češnjakom, drobnjakom i ostalim vrstama luka. Potječe od divlje vrste Allium ampeloprasum, koja se javlja u Portugalu i sjevernoj Africi, odnosno istočno u Turskoj i Iranu. Uzgajali su ga još stari Egipćani, Grci i Rimljani te ga cijenili kao ljekovitu biljku. Poriluk može narasti i do pola metra visine. Podzemni dio bijele je boje, mesnat i zadebljao. Njegova je aroma rafiniranija od većine srodnika. Budući da je poriluk u grupi povrća s češnjakom, crvenim lukom, ljutikom i vlascem, posjeduje slične karakteristike, ali znatno blaži okus i miris. Po nutritivnom sastavu sličan je svojim srodnicima, ali nešto višeg sadržaja bjelančevina, beta-karotena i vitamina C. Bijeli dio poriluka treba na dodir biti čvrst i bez mrlja, a zeleni listovi izrazite boje i čvrsto priljubljeni. Poriluk kupujte onda kada ćete ga koristiti. J.Kn.
Možda ste propustili...

ZIMI SU NAM OSOBITO POTREBNE KVALITETNE HRANJIVE TVARI

Dragocjeni sastojci iz namirnica

CIKORIJA JE ZDRAVA ZAMJENA ZA KAVU

Smanjuje tjeskobu i pomaže pri mršavljenju

JELOVNIK PRILAGODITI GODIŠNJIM DOBIMA

Najbolja su jela žlicom

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

JELOVNIK PRILAGODITI GODIŠNJIM DOBIMA

Najbolja su jela žlicom

2

FINALISTI ZA PRESTIŽNU NAGRADU

Vrlo ukusni i zdravi veganski ćevapčići

3

ZIMI SU NAM OSOBITO POTREBNE KVALITETNE HRANJIVE TVARI

Dragocjeni sastojci iz namirnica