TvObzor
61. SPLITSKI FESTIVAL OD 3. DO 11. SRPNJA

Na nikad raskošnijoj manifestaciji i nova pjesma Mije Dimšić
Objavljeno 2. srpnja, 2021.
Festivalske večeri obilovat će renomiranimizvođačima koji su, bar što se tiče prijava,jedva dočekali svoje nastupe pred publikom

Splitski festival vraća se na velika vrata. Još prošle godine u proljeće život na Zemlji je zastao, a diljem svijeta zavladao strah od još uvijek aktualne epidemije koronavirusa. Već tada je bilo poznato da okupljanja i zabave u kakvima smo nekada uživali moramo zaboraviti na neko vrijeme.



Glazba i radost života oduvijek je bila pokretačka snaga našeg čovjeka, pa se unatoč epidemiji jubilarni, 60. Splitski festival, održao prošle godine, a ovog ćemo ljeta ponosno će proslaviti i 61. svjećicu na torti Prokurativa, Splita, Dalmacije i Hrvatske. Splićane, ali i sve one koji će posjetiti Grad pod Marjanom, tako ovoga ljeta očekuje niz večeri uz najveće hitove zabavne glazbe koja će vam ispuniti srce i prizvati bolja vremena. Splitski festival, kultura i tradicija koju promiče skida maske sa srca i u ovom vremenu prepunom izazova, govori jedinim nepobjedivim jezikom – ljubavi i glazbe.

Bogat sadržaj


61. izdanje podno Marjana ove godine dolazi u nikad bogatijem ruhu. Uz finalnu večer novih skladbi, na programu će biti i retrospektivna večer te ekskluzivni koncert otvorenja Splitskog festivala. Ove će se godine prvi put festivalsko ozračje raširiti izvan okvira Prokurativa (tri dana, od 8. do 10. srpnja), gdje se tradicionalno održava desetljećima. Bit će uključeni i drugi dijelovi gradske jezgre Rive (od 3. do 11. srpnja), te Peristila (7. srpnja), a sama će manifestaciju biti razvijena na cijeli festivalski tjedan uoči samog festivala s bogatim sadržajem za sve građane, turiste i goste grada Splita.

- Na taj način želimo dati novu dimenziju Splitskom festivalu koji će postati centralna manifestacija grada u srpnju, novi kvalitetan sadržaj, što nas ispunjava ponosom i profesionalnim zadovoljstvom. Od 3. do 11. srpnja festivalska događanja usmjerila bi se i na najpoznatiju gradsku promenadu - Rivu. Prije svega želimo na neki način ponuditi ljudima da se nakon cijele ove nesretne situacije s koronom jednostavno i malo opuste, ali i da pokažemo turistima i gostima našega grada našu glazbenu tradicijsku baštinu kojom se neizmjerno ponosimo. Ove godine jako se veselimo kako će ljudi festival i sva zbivanja doživjeti i na Rivi, samo na jedan drugačiji način - izjavio je Tomislav Mrduljaš, direktor Dalmacija koncerta, organizatora Splitskog festivala.

U cjelodnevnim festivalskim događanjima koja će se obilježavati na Rivi svi će posjetitelji moći uživati u zabavnim sadržajima, ali i večernjim koncertima gdje će za mikrofon stati najpoznatija imena hrvatske glazbene scene. U organizacijskom smislu ove je godine ponovno podignuta ljestvica. Festivalske večeri obilovat će renomiranim izvođačima koji su, bar što se tiče prijava, jedva dočekali svoje nastupe pred publikom.

Na finalnoj večeri novih skladbi Festivala zabavne glazbe Split, 10. srpnja, zapjevat će, kao i obično, neka od najvećih imena glazbene scene, a priliku za osjetiti čari jedne od najljepših pozornica dobili su i mladi glazbenici i autori pred kojima je zasigurno uspješna karijera. Nakon intenzivnog, višednevnog i iscrpnog preslušavanja više od 300 skladbi zaprimljenih na natječaju, umjetnički žiri Splitskog festivala - Eduard Gracin, voditelj glazbene redakcije Radija Split, Katarina Perišić, glazbena urednica Radija Dalmacija, profesor Nenad Šiškov, skladatelj, producent i aranžer, Jasminko Šetka, profesor, Jelena Vlačić, glazbena urednica Narodnog radija te skladatelj i direktor Splitskog festivala Tomislav Mrduljaš - odabrao je izvođače i pjesme koje će biti izvedene na 61. Splitskom festivalu, najvećem festivalu u Hrvatskoj i ovom kutku Europe. Tako će se ove godine na Prokurativama izvesti 23 skladbe.

Tko sve nastupa


Neki od mladih pjevača ove su godine dobili priliku osjetiti legendarnu pozornicu na Prokurativama, a neki su već godinama uz pomoć upravo Splitskog festivala gradili svoje karijere i danas su jedni od najboljih izvođača hrvatske scene. Među njima je i Osječanka Mia Dimšić, koja će i ove godine nastupiti na svojem - kako često kaže - omiljenom festivalu. Ovaj put izvest će novu pjesmu "Neki novi ljudi", koju je napravila sa svojim vjernim dugogodišnjim timom - Vjekom Dmiterom i Damirom Bačićem. Podsjetimo, mlada je pop-pjevačica i kantautorica veliki uspjeh postigla je hitom "Život nije siv", s kojim je 2016. godine debitirala upravo na Splitskom festivalu. "Život nije siv" jedan je od najvećih domaćih hitova koji je Miji, između ostalih, donio prestižnu nagradu za najizvođeniju pjesmu Splitskog festivala 2016. Potom je 2017. na 57. Splitskom festivalu s pjesmom "Sunce, oblak, vjetar" odnijela prvu nagradu stručnog ocjenjivačkog suda, a prošle je godine na Prokurativama nastupila s pjesmom "Sva blaga svijeta" uz Marka Tolju.

Uz Miju, za vrhunski glazbeni doživljaj ove godine bit će zaduženi sljedeći izvođači: Domenica s "A meni vruće" (Tonći i Vjekoslava Huljić/Leo Škaro), Dražen Zečić s "Ako život opet priliku mi da" (Zečić/Vinko Didović), Dolores s "Aria" (Dolores/Elvis Stanić), Cambi & TBF feat. ST KOKE s " Bambina mia" (Josip Radić/Aleksandar Antić/Ivica Ivanišević), Goran Karan s "Baš me briga" (Karan/Nikša Bratoš), Klapa Rišpet s "Cukar" (Pero Kozomara/Sanja Tafra/Leo Škaro), Luka Basi & Ivana Kovač s "Danas" (Nenad Ninčević/Raay Music), Tomislav Bralić i Klapa Intrade s "Kada jednom odem (Vinko Barčot/Leo Škaro), Mladen Grdović s "Ljubav sam potrošija" (Luppo/Zdravko Vlašić/Mario Mikšić), Ibrica s "Ljudi" (Marko Tomasović/Robert Pilepić/Elvis Stanić), Alen Nižetić s "Lutke od svile" (Frane Mjeda/Ivo Jagnjić/Nižetić/Hrvoje Domazet), Duje Stanišić s "Nausikaja" (Mijo Stanić/Jakša Fiamengo/Elvis Stanić), Giuliano s "Nebo vidi sve" (Branimir Mihaljević/Nenad Ninčević), Ivo Perkušić s "Nešto u nama" (Ines Prajo/Arijana Kunštek/Ivan Popeskić), Boris Rogoznica s "Netko kao ti" (Antonija Šola/Mario Regelja/Leo Škaro), Ivica Sikirić - Ićo s "Opet je jubin cilin tilon" (Rudolf Dvorski/Ivan Popeskić), Alka Vuica s "Palmižana" (Marija Mirković/Alka Vuica/Dragan Brnas Fudo), Antonia Dora Pleško sa "Srce na dlanu" (Ante Pecotić/Bojan Šalomon Shalla), Tedi Spalato sa "Srce u koroti" (Branimir Mihaljević/Željko Pavičić), Best sa "Svake suze vrijedna" (Darko Bakić/Luca/Branimir Mihaljević), Ivan Ive Županović s "Tebe volim"(Vinko Barčot/Leo Škaro), Lorena s "Tvoja i gotovo" (Tonći i Vjekoslava Huljić/Leo Škaro), ToMa sa /"Zaboravljeni" (Tomislav Marić/Andreas Bjorkman/Jonas Ekdahl/Antun Devčić) i Neno Belan sa "Zvijezde" (Josip Radić/Neno Belan.

Tanja Kvorka
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike