Tehno
IGRALI SMO: RATCHET & CLANK: RIFT APART

Uronite u svijet animiranog filma i fantastične grafike
Objavljeno 25. lipnja, 2021.
Kombinacija je platformera i pucačine u kojoj šarolikim arsenalom oružja tamanimo protivnike

Imati grafiku kao film svojevrsna je težnja svake igre, a recenzenti ovaj izraz više koriste kao pjesničku slobodu kako bi čitateljima dočarali koliko je grafika neke igre dobra.



Tijekom povijest razvoja igara uvijek je jedan od prioritetnih ciljeva bilo podizanje kvalitete grafike, a time i igrivosti neke igre.

Dva prijatelja



Možda trenutno najbolji primjer toga je Ratchet & Clank: Rift Apart. Ekskluzivna igra za PlayStation 5 konzolu doslovno je poput filma kojim vi upravljate. Jasno, kako su Ratchet & Clank animirani likovi, ovo nije film kakav na prvu zamislimo s ljudima i scenama iz stvarnog života, nego animirani film kakvog se ne bi posramio ni Disney. Doseg do kojeg smo došli razvojem igara fascinantan je i uživat ćete u doslovnom igranju animiranog filma koje nam pruža Ratchet & Clank: Rift Apart. Ratchet & Clank serijal pratimo već gotovo 20 godina.

Naime, Ratchet, pripadnik izvanzemaljske rase antropomorfiziranih mačkolikih bića Lombaxa, te Clank, omanji robot koji je u tvornici u kojoj je sastavljen proglašen greškom, slučajno su se upoznali 2002. godine u videoigri "Ratchet & Clank" koja je izišla za tadašnji PlayStation 2. Tijekom ovih gotovo 20 godina i čak 15 videoigara, Ratchet & Clank i skupina sporednih likova koje smo viđali kroz igru svoj su dom, Solana galaksiju, više puta spasili od kojekakvih zlotvora koji su njime htjeli na neki način zavladati. Prijateljstvo Ratcheta i Clanka izdržalo je sve te pogibeljne situacije, no kako su neki njihovi neprijatelji neumorni, ono je stalno na kušnji.

Stoga, krenimo s Ratchet & Clank: Rift Apart. Ako ćete prvi put zaigrati serijal Ratchet & Clank, Sony se potrudio uvesti vas u igru i sve vam objasniti. Naime, početak igre je ujedno i svojevrsni tutorijal prilikom kojeg upoznajemo kontrole, kretanje, neprijatelje i sve drugo nužno za daljnji tijek igranja. Ako, pak, ulazite u onu skupinu igrača koja je već igrala Ratchet & Clank, onda će za vas ovo biti izvrstan nastavak priče kroz koju se pojavljuju poveznice iz rprijašnjih serijala. Ratchet i Clank se odmah na početku sukobljavaju s Dr. Nefariousom, a u žaru borbe Ratchet ispaljuje hitac te ošteti uređaj Dimensionator, a koji eksplodira i svu trojicu transportira u Nefarious City. Ratchet i Clank su razdvojeni, a Nefarious misli da je napokon pobijedio jer je cijeli grad ukrašen njegovim likom. Ratchet se daje u potragu za Clankom te shvaća da je on udružio snage s Rivet i da su otišli iz Nefarious Cityja. Ratchet se potom daje u potragu za svemirskim brodom koji će mu omogućiti da krene za Rivet i Clankom. Već sam uvod najavljuje nam zabavu koju donosi igra i putovanja koja nas očekuju.

Pucaj, razbijaj i bježi


U smislu igrivosti Ratchet & Clank: Rift Apart igra se kao i svaki prethodni dio Insomniacova serijala. Kombinacija je to platformera i pucačine u kojoj šarolikim arsenalom oružja tamanimo protivnike te razbijamo kutije u kojima nalazimo municiju, nadoknađujemo izgubljeno zdravlje te, naravno, pronalazimo gomilu vijaka koji su valuta za kupovanje novih oružja. Izobilje oružja igrača potiče na kreativno igranje, što znači da mu baš nikada neće biti dosadno. Pretvorite neprijatelje u kocke leda ili u biljke te ih tako učinite ranjivima – to su samo neki od primjera kreativnog oružja koje nas očekuje u igri. Municije i sve ostale opreme u igri nalazimo napretek, stoga ako ste željni prave dinamične pucačine - Ratchet & Clank: Rift Apart će vam to priuštiti. Ovdje nećete morati previše kalkulirati imate li ili ne municije – samo pucajte. Igra koristi sve funkcionalnosti DualSense kontrolera koji dolazi s PlayStationom 5. Na dlanovima se tijekom igre itekako osjećaju različite vibracije, pogotovo tijekom borbi. Uz to, korištenjem zvučnika na kontroleru Sony je postigao da doslovno uronimo u igru. Tipke očekivano daju drukčije rezultate ako ih pritisnete do pola, a drukčije ako ih stisnete do kraja, posebice pri rukovanju oružjem. Ratchet & Clank: Rift Apart redovno nosi cijenu od 600 kuna, no trenutno je moguće pronaći je na akciji. Stoga, ako ste željni vruće i sparno vrijeme provesti u svježini doma i uz vrhunsku zabavu – pravo je vrijeme za Ratchet & Clank: Rift Apart.
 
Marin Režić
Ocjena: 90

Dojam: Grafički superiorno skrojena igra koja podsjeća na animirani film, zabavnog gameplaya te zanimljive priče povezane s prethodnim izdanjima serijala

Ratchet & Clank: Rift Apart redovno nosi cijenu od 600 kuna, no trenutno je moguće pronaći je na akciji

Možda ste propustili...

NAJVEĆI GLOBALNI PRUŽATELJ RJEŠENJA ZA DATA CENTRE

Digital Realty povećava kapacitet data centra u Zagrebu

HUAWEI PREDSTAVIO NAJNOVIJU SERIJU

FreeClip slušalice za novo iskustvo slušanja

Najčitanije iz rubrike