Regija
DJEČAK JE PONOVNO OPERIRAN U AMERICI

Hrabri troipolgodišnji Šimun sada ima ravno stopalo i funkcionalan kuk
Objavljeno 23. lipnja, 2021.
Dio kosti, koja je rasla na sredini desnog stopala i ometala mu ravnotežu, odstranjen je, a femur je postavljen u čašicu kuka
ŽUPANJA - Troipolgodišnji Šimun Stojanović, hrabri dječak iz Županje, čiju životnu priču i borbu za ozdravljenje pratimo od samog početka, u Americi je ponovno podvrgnut složenoj operaciji.

Šimun je, podsjećamo, rođen s brojnim malformacijama, u nogicama mu je nedostajalo više od 25 kostiju, čašica kuka i cijelo koljeno lijeve noge, a imao je i dupliciranu bedrenu kost (femur). Uz to ima i spinu bifidu, rascjep kralježnice zbog kojeg je samo s mjesec dana operiran, a ima i visoki tlak u mjehuru pa nosi i kateter.


Zahtjevno stopalo


U rujnu 2019. u bolnici na Floridi vrhunski ortopedski stručnjak, dr. Dror Paley, amputirao mu je lijevu natkoljenicu koja nije imala funkciju, od dupliciranog femura rekonstruirao je kuk i desno stopalo. Zahvatom koji je trajao gotovo devet sati omogućio je Šimunu da s pomoću personalizirane proteze prvi put stane na noge i prohoda. Dječak je svaki dan marljivo vježbao i odlično napredovao, ali jesenas su se pojavili novi problemi. U desnom stopalu počela mu je rasti jedna kost i izgledalo je, kako je to slikovito pojasnila majka Martina, kao da mu je peta na sredini stopala. Zbog toga je gubio ravnotežu, nije bio stabilan i nije mogao samostalno hodati.

- Sada mu je stabilizirano desno stopalo, dio tetiva je opušten, a drugi dio je zategnut. Lomili su mu kosti u stopalu i spajali ih specijalnim vijcima i pločicama. Dio kosti koja je rasla na sredini stopala je odstranjen. Dr. Paley je desni kuk stabilizirao tako da je femur postavio u čašicu kuka - pojasnila nam je. Dodaje da operacija kuka nije bila toliko zahtjevna koliko je bilo komplicirano stopalo, jer se i sam doktor prvi put susreo s takvim slučajem.

Dobivao morfij


- Kada je u krevetiću na intenzivnom odjelu, priključen na hrpu cijevi i cjevčica, s maskom na licu, napokon otvorio okice i pogledao nas, život je opet dobio smisao. Bio je u strahovitim bolovima i morali su ga opet "potopiti" narkoticima. Dr. Paley nam je došao reći da je operacija bila uspješna. Šimun sada ima ravno stopalo, a kuk je funkcionalan - kaže majka. Otac Tomislav probdio je noć na stolici držeći ga za ruku, a ona je pronašla mjesto uz Šimuna na krevetu.

- Između bolova bi nam rekao da nas oboje voli. Bože, koliko je snage u tom malom čudu! Pokraj svoje muke, pronalazi hrabrosti i snage da nas utješi! - ganuta je... Sutradan, nakon operacije, bio je, kaže, jako strpljiv, komunikativan i nasmijan. Terapeutkinja im je dovezla kolica pa su ga roditelji, vukući uz njega i silne aparate, poveli u kratku šetnju kroz park dinosaura koji je u sklopu bolnice.

- Pred nama su sada neki novi izazovi, iščekivanje nekih novih koraka koje do sada nismo vidjeli i pomicanje granica za koje nismo ni znali da postoje. Šimunov osmijeh, upornost i želja za životom bit će, kao i dosad, naša inspiracija da nikada ne odustanemo. Od njega, od života, od nas - zaključuju roditelji.


Marija Lešić Omerović
PRED ŠIMUNOM SU NOVE OPERACIJE
Oporavak će trajati oko pola godine, a Šimuna uskoro čeka i druga operacija u kojoj će dr. Paley korigirati stabilizaciju desnog stopala. Nakon povratka u Hrvatsku čeka ga i operacija leđne moždine na Rebru (dva strana tkiva koja su mu obuhvatila splet živaca u donjem dijelu leđne moždine, a evidentirana su početkom godine na MR-u). “Hvala vam svima, dobri ljudi, jer u svakom Šimunovu koraku vidimo djelić vas. Želimo vam zahvaliti za bezuvjetnu podršku, za svaku molitvu, lijepu riječ, za svaki zagrljaj, za nesebičnu pomoć, za sve!” poručuju roditelji.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike