Regija
LAĐARSKI SPEKTAKL: VESLA 'UKRSTILO' DESET EKIPA IZ CIJELE RH

Pobjednik Kupa Borovik Udruga lađara Zagreb, kući nosi prijenosni štit
Objavljeno 19. lipnja, 2021.

ĐAKOVO/BOROVIK

Po prvi puta neretvanske lađe 'grabile' su vode jezera Borovik; po uzoru na Maraton lađa od Metkovića pokraj Opuzena do Ploča, što se organizira druge subote u kolovozu, danas je održan Kup Borovik, pravi lađarski spektakl gdje je vesla 'ukrstilo' deset ekipa iz cijele RH. Trasu od 10 kilometara, čime je ona upola manja od one na Neretvi, najbrže je preveslala Udruga lađara Zagreb, druga je Udruga lađara Stiblina, a trećeplasirani su lađari Udruge Gospa Karmelska Krvavac. Uz navedene ekipe, natjecale su se i Udruga lađara Gusari - Komin, Argonauti Bjelovar, Lađari Hrvatsko šumarsko društvo, Udruga lađara Sisak, Salašari somborski - HKUD "Vladimir Nazor", Udruga Vinkovački lađari i, dakako, domaćini – Đakovački bećari, lađarska ekipa Vaterpolo kluba Đakovo (koji su na cilj stigli osmi), organizatora Kupa Borovik. Njegovi sudionici među najjačim su ekipama, udrugama koje se bave ovakvim načinom veslanja.

Vaterpolo klub Đakovo i Đakovački bećari, mnoštvu gledatelja sa svih strana priredili su pravi doživljaj – dah lađarskog maratona s juga, s Neretve, s puno natjecateljskog duha, navijanja, dobre atmosfere, zajedništva i druženja, vrućini usprkos. Pobjednici Kupa – Udruga lađara Zagreb, sobom kući nosi i prijenosni, veliki štit, a uručio ga je predsjednik VK Đakovo Ivan Gurdon, dok im je medalje i manji štit uručio osječko-baranjski župan Ivan Anušić. Drugoplasiranoj Udruzi lađara Stiblina medalje i štit uručili su načelnici Drenja i Levanjske Varoši na čijim se područjima akumulacija prostire – Slavko Dešić i Slavko Tidlačka, a trećeplasiranoj Udruzi lađara Gospa Karmelska Krvavac đakovački gradonačelnik Marin Mandarić i direktorica Turističke zajednice grada Đakova Marija Burek.

Đakovački vaterpolisti odlučili su se na organizaciju Kupa Borovik nakon što su dvije godine zaredom i sami sa svojim Đakovačkim bećarima sudjelovali u Maratonu lađa na Neretvi. Za svoj naum i trud zaslužuju sve pohvale. I za njima su za Kup brojni treninzi i to na Boroviku i Gradskim bazenima u Đakovu za današnji spektakl. Suorganizator Kupa Borovik bila je Turistička zajednica grada Đakova. Bio je to prvi takav događaj na vodama akumulacije Borovik koja je i njime pokazala sve svoje brojne mogućnosti, a đakovački vaterpolisti na najbolji način promovirali svoj grad i Đakovštinu.

S.ŽUPAN

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike