Regija
54 GODINE HKUD-A DIKA

Kompletirali nošnje i dobili prostor za čuvanje toga blaga
Objavljeno 18. lipnja, 2021.
Kopmletirali su narodnu nošnju slatinskoga kraja; imaju međimurske, posavske i bunjevačke nošnje
SLATINA



Četrdesetak članova slatinskog Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva Dika ponosno je na sve što su do sada postigli, ali i na svoje polustoljetno postojanje.



Dika je, naime, utemeljena 5. lipnja 1967. godine pa je toga dana ove godine mogla obilježiti svoj 54. rođendan. Mogla, ali nije zbog epidemiološke situacije koja je onemogućila probe i nastupe u periodu duljem od godine dana, a aktivnosti društva svela na sudjelovanje u nekoliko radionica.

Društvo je od 1973. nosilo naziv Bratstvo i djelovalo je sve do demokratskih promjena u Hrvatskoj i Domovinskog rata. U poratnim godinama javljale su se inicijative za obnavljanje društva i 2006. godine KUD je obnovljen pod starim nazivom Dika, a 2018. godine mijenja naziv u Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo Dika.

Prilikom obilježavanja 50. obljetnice osnivanja HKUD Dika je za iznimna postignuća i doprinos od osobitog značenja za razvitak i ugled Slatine, osobito za uspjehe na unapređivanju u području kulture i očuvanja tradicije, nagrađen Zlatnom plaketom Grada Slatine, a Hrvatski sabor kulture odlikovao je KUD Dika za 50 godina djelovanja u kulturnom amaterizmu Republike Hrvatske. Ta velika obljetnica obilježena je koncertom profesionalnog folklornog ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado, u kome je svojevremeno plesao i inicijator osnivanja slatinskoga KUD-a Josip Ostrošić.U HKUD-u Dika danas djeluju plesni folklorni ansambl te tamburaški i mješoviti vokalni sastav, koji na programu imaju koreografirane spletove plesova i pjesama Slavonije, Posavine, Podravine, Baranje, Međimurja i Bačke.

– S ponosom možemo reći da smo kompletirali žensku narodnu nošnju slatinskoga kraja, kao i mušku narodnu nošnju za naše plesače i svirače, a imamo i međimurske, posavske i bunjevačke narodne nošnje. U vrijeme pandemije uređen je prostor koji koristimo za spremanje našeg "blaga", a na potpori za uređenje prostora i za nabavu narodnih nošnji zahvalni smo Gradu Slatini – kaže predsjednica KUD-a Dika Anđela Božičković, koja poziva sve zainteresirane ljubitelje folklora, osobito mlađe, da se priključe KUD-u kako bi zajedno nastavili njegovati tradiciju slatinske folklorne baštine.

Čestitke članovima Dike uputio je i gradonačelnik Denis Ostrošić. "Hvala vam na vašoj ustrajnosti i napornom radu, na čuvanju tradicijskih vrednota slatinskoga kraja čiju ljepotu kulturne baštine pronosite diljem Hrvatske i inozemstva. Svojim nastupima postali ste svojevrsni brend Slatine", rekao je gradonačelnik Ostrošić.


Petar Žarković
Treći na susretu folklornih ansambala
Budući da brojnost nastupa i gostovanja kulturno-umjetničkog društva, nabava narodnih nošnji i glazbenih instrumenata, kao i uvježbavanja pojedinih sekcija, ovise o financijskim mogućnostima osnivača i sponzora, i djelovanje KUD-a Dika u prošlosti je mijenjalo svoj intenzitet. U proteklih nekoliko godina Dika je pod vodstvom različitih voditelja imala vrlo zapažene nastupe u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Mađarskoj, Sloveniji, Srbiji, Makedoniji i Poljskoj, a valja spomenuti da je na 23. susretu hrvatskih folklornih ansambala u Čakovcu 2016. godine, kao najbolji KUD Virovitičko-podravske županije, u kategoriji koreografiranog folklora osvojio 3. mjesto.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike