Osijek
POTPREDSJEDNICI SU DRAGO ŠERIĆ I ŽELJKO POŽEGA

Vladimir Ham predsjednik
Gradskog vijeća Osijeka
Objavljeno 16. lipnja, 2021.
Od 31 vijećnika novog saziva prisegu na konstituirajućoj sjednici dalo njih 30

Za predsjednika Gradskog vijeća Grada Osijeka u srijedu je, na prvoj konstituirajućoj sjednici nakon svibanjskih lokalnih izbora, održanoj u Biskupskom vikarijatu uz još uvijek aktualne epidemiološke mjere, izabran HNS-ovac Vladimir Ham, čime je i službeno počeo rad novog saziva Gradskog vijeća Grada Osijeka. Prošli su prijedlozi većine i za izbor potpredsjednika Vijeća te je tako prvi potpredsjednik izabran iz redova Aktivnih nezavisnih umirovljenika, Drago Šerić, a drugi je potpredsjednik predstavnik oporbe iz redova koalicije DP/Most Željko Požega.



 

Mirno i svečano



Nakon više od dva desetljeća Grad Osijek i njegovo Gradsko vijeće predvodi HDZ sa svojim izbornim koalicijskim partnerima Nezavisnom listom Ante Đapića, Demokratskim HSS-om, umirovljeničkim strankama ANU, BUZ i HSU te HSLS-om, koji su zajedno na izborima za Vijeće osvojili 14 mandata. Stabilnu većinu relativni pobjednici dogovorili su i prije kraja drugog kruga izbora za gradonačelnika Osijeka sa Snagom Slavonije i Baranje, koja je osvojila dva mandata, i s koalicijom HNS-a, HSS-a i Narodne stranke Reformisti, s jednim osvojenim vijećničkim mjestom. Prije održavanja ove konstituirajuće sjednice većini se pridružio i vijećnik Tomislav Mišetić, koji je vijećnički mandat osvojio na koalicijskoj listi Domovinskog pokreta i Mosta, te tako vladajuća većina u Vijeću ima potporu 18 vijećnika. Sigurno je i sve to pridonijelo da je konstituirajuća sjednica protekla mirno i u pravom svečanom tonu.

Od 31 vijećnika, koliko ih ima novi saziv Gradskog vijeća Grada Osijeka, sjednici je nazočilo njih 30, koji su pojedinačno, usmeno i pismeno, dali svoju prisegu. Izbor Hama za predsjednika Vijeća podržalo je 28 vijećnika, jedino su dva člana platforme Možemo! u glasovanju bila suzdržana. Prvog potpredsjednika Šerića u glasovanju je podržalo 25 vijećnika, a sudržano je bilo pet vijećnika SDP-a. Vladajuća većina je u skladu s uobičajenom demokratskom praksom mjesto drugog potpredsjednika dala oporbi te je za to mjesto predložila Požegu, inače predsjednika Vijeća u prošlom mandatu. Osječki SDP za tu je funkciju ponudio svoga kandidata Milana Blagojevića, no uz obrazloženje da "vide kako je postignut dogovor vladajućih s koalicijom DP/Most oko ovog imenovanja" odlučio je povući svoj prijedlog. Tijekom glasovanja SDP i Možemo! bili su suzdržani, a Požega je dobio potporu preostala 23 vijećnika.


Novoizabrani predsjednik Gradskog vijeća Grada Osijeka Vladimir Ham poručio je da će u sljedećem mandatu inzistirati na demokratičnosti i tolerantnosti u raspravama.

- Nastojat ću da što unisonije radimo svi za boljitak naših građana. Nije veliko iznenađenje da smo podržali većinu, s obzirom na to da smo s HDZ-om i na nacionalnoj razini u koaliciji, i to je nastavak jedne suradnje. Osnovna stvar je da smo se programski u velikom broju projekata podudarali i u budućim vizijama grada bili smo vrlo slični te mi je drago što mogu poduprijeti ovu priču sljedeće četiri godine – poručio je Ham.

Stabilnost nužna



Na upit kakav će biti predsjednik, Ham je kazao da će, u skladu sa svojim kulturološkim njemačkim nasljeđem, biti oštar i pravedan.

- To je ono što vijećnici mogu očekivati od mene i vjerujem da ćemo držeći se svih pravila koji naš poslovnik propisuje uspjeti u tome da održimo visoku razinu civiliziranosti u raspravama. Ovdje se ne radi ni o kakvoj političkoj trgovini jer jednim mandatom ne može se trgovati, ja sam jedan od 18 vijećnika vladajuće većine u Osijeku i radi se samo o tome da nam se slika koju smo željeli poslati iz Osijeka na ovaj način činila najkompletnijom. Moje osobne kompetencije odgovaraju mjestu predsjednika Gradskog vijeća, što namjeravam i dokazati u iduće četiri godine – poručio je Ham.

Gradonačelnik Osijeka Ivan Radić čestitao je svim vijećnicima na izboru te izrazio zadovoljstvo što je sjednica protekla u mirnom tonu.

- Čestitam i izabranom predsjedniku i potpredsjednicima, siguran sam da ćemo u sljedeće četiri godine dobro surađivati. Pozivam sve vijećnike da daju na Vijeće sve dobre prijedloge i da podrže one prijedloge koji su u interesu grada Osijeka. I u kampanji sam govorio da je stabilnost nužna za rad gradske uprave, nažalost, bili smo svjedoci da te stabilnosti u prijašnjim vremenima nije bilo i znamo kako je to završavalo. Stabilnost sada u Vijeću postoji i mislim da je to jako dobro za naš rad – naglasio je Radić.

Od zanimljivosti valja izdvojiti činjenicu da je Dragi Šeriću ovo treći mandat zaredom u Gradskom vijeću na mjestu potpredsjednika Vijeća. Vijećnički mandat u ovom sazivu kao zamjena na listi SDP-a dobila je Ivana Šojat. Podsjetimo da je u prošlom mandatu u Vijeće ušla s liste HDZ-a, gdje je bila i njegov kandidat za gradonačelnika, a mandat je završila podržavajući SDP.

Tomislav Prusina

Možda ste propustili...

GRAD NASTAVLJA ULAGATI U SPORTSKU INFRASTRUKTURU

Na Olimpiji sagrađena nova tribina i postavljene sjedalice

HRVATSKO DRUŠTVO ZA BUBREG HRVATSKOG LIJEČNIČKOG ZBORA

Kongres nefrologa od 12. do 14. 4.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana