Dome slatki dome
PONOVNA UPORABA ZA ČIŠĆI OKOLIŠ

Beton u gradnji
Objavljeno 17. lipnja, 2021.
Beton se naširoko koristi kao građevni materijal i ima značajan utjecaj na okoliš. Što se događa s betonom prilikom rušenja zgrade? Sveučilište Tampere iz Finske predvodi novi međunarodni projekt ReCreate koji će ispitati kako provesti dekonstrukciju elemenata betona bez oštećenja kako bi se mogao ponovno upotrijebiti za gradnju novih zgrada. Projektom se nastoji postići da proces ponovne uporabe betona bude financijski isplativ. Trajat će četiri godine.

Beton je najčešće korišteni građevni materijal u posljednjih pola stoljeća. Odgovoran je za većinu otpada od rušenja zgrada. U Europi se zgrade od betona najčešće grade koristeći elemente predgotovljenog betona. Umjesto proizvodnje novog betona, ponovno korištenje predgotovljenog betona ima pozitivne učinke na okoliš smanjujući potrošnju energije i emisije CO2.

"Ponovnom uporabom predgotovljenog betona štedimo veliku količinu materijala i energije, čime pomažemo postići klimatsku neutralnost predviđenu europskim zelenim planom", kaže Dean Smolar, izvršni direktor Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju. J.Kn.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TEST: EINHELL PICOBELLA

Dovedite lako svoju terasu i okućnicu u red

2

DIZAJN: INSPIRACIJE ZA UREĐENJE

Prostorni sklad za ugodan život

3

STANOVANJE : VRTNE OGRADE

Zanimljiva, jedinstvena, ali i vrlo funkcionalna