Dome slatki dome
PUZAVICE

Pustinjska ruža raste uz malo truda
Objavljeno 17. lipnja, 2021.
Pustinjska ruža (Delosperma cooperi) biljka je niskog rasta i čvrstih stabljika koja raste kao puzavica, a za vrijeme cvjetanja ukrasit će vaš vrt mnoštvom cvjetića najljepših boja. Posebno je omiljena jer se vrlo lako uzgaja i uspijeva čak i u zemlji loše kvalitete. Pustinjska ruža višegodišnji je sukulent puzajućeg rasta, glatkih i mesnatih listova. Visine između 7 i 15 cm, njezina širina rasprostiranja može biti oko 60 cm, ali i više. Cvate od ranog proljeća do jeseni, a cvjetovi rastu u tolikoj količini da prekriju sve lišće. Cvjetovi su najčešće roza, ali mogu biti i ljubičasti, žuti, crveni ili bijeli. Tijekom noći oni su zatvoreni. Njezini cvjetovi privlačni su mnogim vrstama leptira.



Razmnožava se dijeljenjem, reznicama, ili sjemenom. Ako se razmnožava dijeljenjem, to je najbolje izvesti u proljeće. Reznice se mogu uzimati u proljeće ili ljeto. Iako može rasti u posudama za cvijeće, njezin će izražaj biti značajniji ako raste slobodno u vrtu. Brzog je rasta te se treba pripaziti na njezino širenje kako ne bi zauzela previše prostora drugim biljkama u vrtu.



Biljku posadite u malo širu rupu, iste dubine na kojoj je bila i u posudi u kojoj ste donijeli rasad. Nakon sadnje odmah je zalijte, a idućih nekoliko mjeseci zalijevajte je samo onda kada kiša ne pada duže vrijeme. Ne voli pretjeranu vlažnost, naime, zbog viška vode može početi truliti. Najviše voli pjeskovito ili dobro drenirano tlo.



Pustinjsku ružu možete saditi i u cvjetne posude. Ova biljka pripada trajnicama. Na jesen je treba pustiti da se malo osuši da bi se stvrdnula i pripremila za hladno zimsko vrijeme.



J.Kn.
Možda ste propustili...

ISKORISTITE VREĆICE OD ČAJA

Štite i hrane biljke

VRT : SADNJA BOBIČASTOG VOĆA

Uzgojite vlastite maline

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TEST: EINHELL PICOBELLA

Dovedite lako svoju terasu i okućnicu u red

2

DIZAJN: INSPIRACIJE ZA UREĐENJE

Prostorni sklad za ugodan život

3

STANOVANJE : VRTNE OGRADE

Zanimljiva, jedinstvena, ali i vrlo funkcionalna