Osijek
NISU U PROGRAMU OBVEZNE DEZINSEKCIJE

Masovna pojava žohara
Objavljeno 16. lipnja, 2021.
Najezda se može smanjiti zatvaranjem kanti za smeće i održavanjem podruma

Definitivno se nakon neuobičajeno hladnog svibnja priroda probudila, sve što je kasnilo, sada je iscvjetalo, uzlistalo... probudili su se tako i napasnici, protiv onih letećih - komaraca već se naveliko vodi borba. No, s druge strane, na tlu su ponovno zavladali insekti drugog profila. Žohari su se ponovo počeli masovno pojavljivati. Svojim izgledom i brojnošću izazivaju nelagodu, pa je učestalo pitanje kako se boriti protiv njih. I čine li što gradske službe o tom pitanju.



No žohari ipak nisu u programu obvezne dezinsekcije na području Osijeka, koju prema godišnjem programu organizira Grad Osijek. Ona obuhvaća komarce, a deratizacija glodavce, odnosno miševe i štakore. Vjerojatno zato što žohari nisu izravni prijenosnici zaraznih bolesti, no svakako ih nije ugodno imati u blizini. Kako se ipak učinkovito obraniti?

- Djelotvorno je rješenje, ako je riječ o stanovima, tretiranje cijele zgrade, svih stanova i zajedničkih prostorija. Za to se valja obratiti tvrtkama specijaliziranim za poslove dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije kojih je nekoliko u našem gradu - preporučit će Hrvoje Bekina, voditelj Službe za DDD, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije. Pojedinačna borba po stanovima, kaže, dat će zakratko rezultata, ali potom će se oni pojaviti u migraciji s drugih katova.

U svakom slučaju ni žoharima ne treba davati povoda za njihovo pojavljivanje, prije svega se tu misli na izbjegavanje nepospremljenih ostataka hrane, nezatvaranje kanti... Podrumi su idealno mjesto za njihovo razmnožavanje, posebice oni vlažni, mračni i nečisti. U Gradu Osijeku od ranije su ovu pojavu nastojali prevenirati kroz edukaciju građana o tome da drže zajedničke prostore čistima kako bi onemogućili uvjete za razmnožavanje žohara. Savjetuje se vlasnicima stanova obratiti svome upravitelju, u većini zgrada to je Zavod za stanovanje, a mogu se izravno obratiti i pružateljima usluge deratizacije za provedbu tretmana ondje gdje je to potrebno.

Inače, dvije su vrste žohara koji su karakteristični za ovo podneblje.

- Crni žohar (Blatta orientalis) zadržava se u nižim dijelovima zgrada i podrumskim prostorijama, dakle u vlažnim prostorima. Ljeti se nalazi i na vanjskim površinama. Smeđi žohar (Blattella germanica) zadržava se u stanovima i ugostiteljskim objektima. Izlučuje karakterističan pljesnivi miris. Aktivan je noću, preferira suha i topla mjesta - izvijestit će naš sugovornik.

Ako je za utjehu, žohari, ova proljetna generacija, obično se na površini zadrže nekoliko tjedana, a potom se povlače kroz kanale i ispod zemlje, gdje pronalaze potrebnu vlagu, tamu i hranu.


Dario Kuštro
Možda ste propustili...

NA DAN PARLAMENTARNIH IZBORA

Trgovine koje rade 17. travnja

DUBRAVKA BIUK. V.D. PREDSTOJNICE KLINIKE ZA OČNE BOLESTI KBC-A OSIJEK

Uložili smo puno truda kako bismo čekanje na operaciju mrene skratili na 180 dana

Najčitanije iz rubrike