Regija
U ĐAKOVU OPET NAPAD ŽIVOTINJE BEZ NADZORA

Pas na ulici izgrizao ženu, a njezina je psića usmrtio
Objavljeno 15. lipnja, 2021.
Osječanku je izgrizao po ruci, a psiću, što joj je ispao iz ruku, zdrobio utrobu
ĐAKOVO



Nakon rujna 2019., kada je belgijski ovčar izgrizao 8-godišnjaka na dječjem igralištu u Preradovićevoj, nakon čega je uslijedilo još nekoliko napada na djecu i odrasle, s tim da je u veljači 2018. pas iste pasmine izgrizao i 11-godišnjaka u Velikom parku, novi napad velikog psa bez vlasnika, brnjice, "lajne" na ulicama Đakova. Aktualizira to problem pasa bez nadzora, a sve poduzete prakse, očito, ne daju željene rezultate.



Dogodio se to u subotu oko podne u ulici što vodi prema Osijeku u kojoj je veliki pas napao ženu iz Osijeka i njezina psića. Nju je izgrizao po ruci, a psića do smrti – uginuo je kod veterinara nedugo nakon napada. Žena se još uvijek oporavlja od ugriza i napada te straha i šoka, a zbog nasmrt izgrizenog psića, kojeg je taj dan preuzela u Zagrebu, ne može zaustaviti suze i opisati žaljenje i bol, pa smo o slučaju porazgovarali sa ženom iz Zagreba koja je psića neposredno prije poklonila Osječanki.

– Gospođa iz Osijeka i psić putovali su iz Zagreba u Osijek i u Đakovu stali da psić mokri. Tada ih je napao veliki pas od oko 35 kilograma. Uspjela sam samo doznati da je imao ogrlicu. Dogodilo se to oko podne ili malo prije, a meni je javljeno u 14 sati kada je gospođa došla u Osijek, tada me je zvala da mi kaže što se dogodilo. To je moj psić kojeg sam joj poklonila i ne može prežaliti što ga nije uspjela spasiti, nije u stanju ni pričati o tome. U srpnju je trebao napuniti šest godina. Išao je tada u bolji život i onda ga napadne neka gromada od psa - zgranuta je Zagrepčanka.

Želeći zaštititi psića, žena ga je držala u rukama, a veliki pas ugrizao ju je za ruku i izgrebao, najviše po trbuhu.

– Kako je rekla, odgurivala ga je nogama i pokušala bježati, no ugrizao ju je za ruku nakon čega joj je psić ispao iz ruku i veliki pas okomio se na njega izgrizavši ga. Žena je s njim pohitala do prvog veterinara u gradu, u čijoj je ambulanti i uginuo, no ne znam kojeg – kaže Zagrepčanka. Žena je potražila liječničku pomoć te dobila tetanus injekciju i injekciju za smirenje. Nakon napada pas je pobjegao. Na upit je li ženi netko priskočio u pomoć, naša sugovornica odgovara: "Koliko znam – nije. Tražila je brže-bolje veterinara i zvala Hitnu."

– Gospođa iz Osijeka i ja dušu smo isplakale, ona je isto na tabletama za smirenje. Ja samo želim doći do vlasnika, zašto je takav pas bez "lajne" i brnjice vani? – pita sugovornica.

U nedjelju je veliki pas bez nadzora viđen i u Velikom parku.

– Stalo nam je do sigurnosti građana. Na ponovno pojačani problem pasa odgovorit ćemo i pojačanim mjerama jer dobrobit građana je najvažnija, a ne umanjujući ni onu životinja – komentirao je slučaj gradonačelnik Marin Mandarić

Građani su nakon napada belgijskih ovčara Zeusa i Princa 2019., a jedan od njih napao je i u Našicama, i prosvjedovali na Trgu. "Nećemo Zeusa i Princa, hoćemo sigurna igrališta", glasio je transparent. Princ je nakon više napada na ljude rješenjem Inspektorata lani u travnju eutanaziran u Veterinarskoj stanici (VS) Đakovo, a Zeus je, nakon žalbe vlasnika, završio na edukaciji i obuci.

Suzana Župan

Nije mu bilo pomoći
- U subotu oko podne zaprimili smo psića kojemu je ugrizima probijen prsni koš, nije mu bilo spasa - potvrdio je direktor VS-a Đakovo Ante Strmotić. Grad je 2019., nakon napada na 11-godišnjaka u parku, sklopio Ugovor o pružanju usluga skloništa za životinje i usluga skupljanja lešina pasa i mačaka s javnih površina na području grada s VS-om Beli Manastir. On ima obvezu hvatanja i zbrinjavanja pasa lutalica, mikročipiranja, cijepljenja i dr. Dojave su na 091 422 4008. “Imamo ugovor s njima i dolaze po dojavi. Komunalni redari evidentiraju dojavu i pozivaju nadležnu tvrtku, nisu obučeni za hvatanje pasa”, kaže Mandarić. VS Đakovo provodi besplatno mikročipiranje pasa, a omogućuje ga Grad. “No potom cijepljenje pasa uglavnom izostaje jer ono se plaća 150 kuna”, kaže Strmotić.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike