Autoglas
STREET RACE ČAĐAVICA 2021.

Posjećenost priredbe nadmašila dosadašnje
Objavljeno 15. lipnja, 2021.
Nikola Subota: Želimo sa svih naših prometnica maknuti divljanja automobilima i spriječiti pogibiju mladih vozača!

U Čađavici je u nedjelju organiziran 15. Street Race, utrka ubrzanja automobila i motocikala, koju već tradicionalno organizira klub ljubitelja automobila Racing team Virovitica.



Nisu sve dosadašnje utrke organizirane u Čađavici, a ta zanimljiva i za ljubitelje automobila i brzina organizirana je i u Rušanima, pa se posebno ove godine planira i jedna kružna utrka Viroviticom. Street Race, naime, nije godišnja manifestacija, takve utrke virovitički klub organizira najmanje dva puta godišnje, ovisno o prilikama i mogućnostima, a predsjednik Racing teama Nikola Subota kaže da su odlučili ove godine obje "street race" utrke održati u Čađavici.

Za prvu ovogodišnju utrku prijavljeno je 50 automobila i pet motocikala. Sudionici su iz cijele središnje Hrvatske, iz Slatine, Zagreba, Koprivnice, Varaždina, Osijeka, Našica, Slavonskog Broda, Požege, Virovitice… Prije utrke vozači pojedinačno prolaze kvalifikacije u kojima se određuje klasa u kojoj će se natjecati: ako automobil od starta prijeđe 402 metra (četvrtinu milje) u 15 sekundi, natječe se u klasi 15.

Najbolja pista


Tu udaljenost vozači prelaze dva puta, a za određivanje klase uzima se bolje postignuto vrijeme. Motori su podijeljeni u klase do 600 i do tisuću kubika, također se mjeri ubrzanje do 402 metra.

- Posebno smo zahvalni načelniku Općine Čađavica Mirku Rončeviću koji nam je mnogo pomogao u organizaciji ove manifestacije. Za organiziranje naših utrka ovdje u Čađavici odlučili smo se zato što je to najbolja pista koju trenutačno imamo u Virovitičko-podravskoj županiji, najduža je i u najboljem je stanju - rekao je predsjednik Subota.

Zbog dobre organizacije i izvrsnih uvjeta utrka u Čađavici već je stekla određenu reputaciju, pa je posjećenost ove jedinstvene priredbe nadmašila sve dosadašnje. Okupila je možda i više od tisuću promatrača, a u blizini mjesta održavanja parkirane su stotine motocikala i automobila različitih registracijskih oznaka.

- Mi promoviramo automobilizam i motociklizam, i organiziranjem ovakvih natjecanja želimo s otvorenih cesta, sa svih prometnica maknuti divljanja automobilima i spriječiti pogibiju mladih vozača. Oni ovdje, u sigurnim uvjetima, mogu pokazati svoju ljubav prema brzinama - kaže Subota.      

Uz već standardne utrke ubrzanja na 402 metra za motore i automobile, ove je godine prvi put održan i dB Drag (Decibel Drag Racing) za ispušne sisteme, odnosno natjecanje u kojem je pobjednik bio vozač koji proizvede najglasniji zvuk svojim vozilom.

Show Podhraškog


Program je vrhunskim akrobacijama na motociklu upotpunio Matija Podhraški iz Kutne, najbolji hrvatski stunt vozač. On je pokazao kako su na motociklu u vožnji moguća različita prevrtanja, vozio je na prednjem i stražnjem kotaču, u ležećem i stajaćem položaju, s nogama preko upravljača, bez ruku, na glavi… Podhraški je u različitim kategorijama hrvatski, europski i svjetski prvak te vlasnik Guinnessova rekorda u vožnji motora naglavačke u duljini od 4,2 kilometra. Njegov program doista je oduševio posjetitelje ove jedinstvene manifestacije u Čađavici.

Petar Žarković

POBJEDNICI KLASA
U Klasi 17 najuspješniji su bili Goran Fijala, Jurica Kranjčec i Željko Baričević, u Klasi 16 Nikola Plivalić, Igor Miketić i Lana Kovačević, a u Klasi 15 Dario Lašak, Antonio Barbarić i Andrej Ladović. Najuspješniji u Klasi 14 bili su Ivan Kukec, Josip Pirkl i Bojan Miletović, a u Klasi 13 Mihael Vuković bio je prvi, a Danijel Sajko drugi. Milan Jasika osvojio je Klasu 12, a drugi je bio prošlogodišnji pobjednik Danijel Koren. Najglasniji ispuh proizveli su Miran Parić (benzinski) i Petar Begovac (dizelski motor).
402 metra dužina je piste koju su savladavali natjecatelji
4,2 kilometra, okrenut naglavačke, vozio je motor Podhraški
Organizatori: Organiziranjem natjecanja želimo s cesta maknuti divljanja i pogibiju mladih vozača