Novosti

Povijesna odluka za hrvatsku glazbenu industriju
Objavljeno 15. lipnja, 2021.

Danas će se u Hrvatskom saboru održavati tematska sjednica Odbora za informiranje, informatizaciju i medije na temu „Ususret predstojećim izmjenama Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima – odnos diskografa i izvođača“, koja će biti odlučna za daljnji razvoj  hrvatske glazbene industrije.

 

Novim Zakonom implementira se EU Direktiva čiji je cilj poboljšanje pozicije nositelja autorskih prava na digitalnom tržištu, pa se donošenje novog Zakona smatra povijesnim trenutkom za sve dionike glazbene industrije u Hrvatskoj.

 

Iako je Hrvatska imala priliku da bude prva zemlja koja će EU Direktivu implementirati i tako biti primjer dobre prakse ostalim članicama jer je među prvima započela postupak donošenja Zakona, to je propustila učiniti u roku koji je istekao 07. lipnja 2021. S druge strane brojne države članice EU koje su s postupkom započele kasnije Direktivu su već implementirale.

 

Danas će na saborskim zastupnicima - članovima Odbora (Natalija Martinčević, Željko Pavić, Vesna Bedeković, Vladimir Bilek, Zvane Brumnić, Maja Grba-Bujević, Zlatko Hasanbegović, Dario Hrebak, Goran Ivanović, Mario Kapulica, Matko Kuzmanić, Vilim Matula i Nino Raspudić) biti velika odgovornost jer će raspravljati o slobodi izbora izvođača i daljnjem razvoju glazbene industrije u Hrvatskoj, a njihova preporuka i zaključak predstavljat će glavnu smjernicu u izradi konačne verzije Zakona. O njima i o njihovoj preporuci ovisi cijela glazbena industrija u Hrvatskoj, a i šire jer su veliki digitalni glazbeni servisi već najavili odlazak iz Hrvatske ako se uvede model koji će odudarati od svjetske prakse.

Vjerujemo da članovi Odbora neće pokleknuti manipulacijama interesnih skupina pojedinaca od kojih neki sjede i u Hrvatskom saboru, a zalažu se za ukidanje slobode i prava na izbor izvođača. Zamislite da Vama zakon, odnosno država oduzme mogućnost da sami odlučujete hoćete li prodati svoj auto ili kuću, kome i po kojoj cijeni ili da svi građani moraju imati istu osiguravajuću kuću, banku, turističku agenciju…

 

Tijekom cijelog zakonodavnog procesa Hrvatska diskografska udruga se zalagala za slobodu izbora izvođača i protivila bilo kakvom miješanju države u ugovore između diskografa i izvođača, odnosno u uređivanje njihovih privatnopravnih odnosa. 

 

Biti će zanimljivo vidjeti hoće li gore navedeni saborski zastupnici – članovi Odbora podržati dosadašnji model slobode i samostalnog odlučivanja svakog izvođača čije su slobode i prava zagarantirani EU Direktivom ili će podleći manipulacijama interesnih skupina i pojedinaca.

 

Hrvatska diskografska udruga potaknuta brojnim neistinama koje su u posljednjih nekoliko mjeseci iznosili pojedini članovi upravnih tijela izvođačkih organizacija uputila je i nekoliko apela prema Ministarstvu kulture i medija te je očekivala bolju dvosmjernu komunikaciju i više inicijative od strane Ministarstva budući da je glazba važan segment kreativnih i kulturnih industrija i značajno doprinosi državnom proračunu.

 

Nadamo se i vjerujemo da će ministrica kulture i medija Nina Obuljen-Koržinek u skladu s politikom Vlade Republike Hrvatske poštovati smjernice koje je postavila Europska unija, a koje slijedi i za koje se cijelo vrijeme zalaže premijer Andrej Plenković te da neće otvoriti prostor za manipulacije pojedinih interesnih skupina i da će novi Zakon i dalje osiguravati izvođačima i umjetnicima potpunu slobodu izbora i daljnji razvoj glazbene industrije u Hrvatskoj te da neće koristiti svoju poziciju za nametanje bilo kakvih kriterija i uvjeta po kojima diskografi i izvođači moraju ostvarivati svoja prava.
PROMO

Najčitanije iz rubrike