Regija
PROJEKT COOR-A POSLJEDNJA JE ŽELJA POKOJNE DOKTORICE TEREZIJE SALAJ-RAKIĆ

Izgradit će kuću za osobe s intelektualnim poteškoćama
Objavljeno 14. lipnja, 2021.
VIROVITICA



Dobra vijest stigla je za Centar za odgoj i obrazovanje Virovitica iz Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije.



U sklopu programa “Konkurentnost i kohezija”, “Unapređivanje infrastrukture za pružanje socijalnih usluga u zajednici kao podrška procesu deinstitucionalizacije – druga faza” COOR-ov projektni prijedlog prošao je 2. fazu postupka dodjele bespovratnih sredstava koja obuhvaća administrativnu provjeru, provjeru prihvatljivosti projekta i aktivnosti, ocjenu kvalitete i provjeru prihvatljivosti troškova te se upućuje u sljedeću fazu postupka dodjele bespovratnih sredstava u iznosu od tri milijuna kuna. Radi se o izgradnji objekta za pružanje usluge organiziranog stanovanja uz podršku u Virovitici.

- Objekt se nalazi u Ulici Stanka Vraza 33, na mjestu obiteljske kuće pok. dr. Terezije Salaj-Rakić, utemeljiteljice Dječjeg odjela u virovitičkoj bolnici i neumorne humanitarne djelatnice, čija je posljednja želja bila da se dijelom njezine imovine postigne društveno dopuštena svrha - skrb o djeci s posebnim potrebama s područja Grada te je tako COOR oporučno postao nasljednik spomenute nekretnine. Projektom (čiji je partner Grad Virovitica) bit će izgrađena i opremljena kuća za organizirano stanovanje uz podršku, čime će šest odraslih osoba (stariji od 21 godine) s intelektualnim teškoćama prijeći s instititucijskog oblika skrbi ili iz roditeljskih/udomiteljskih kuća na skrb u zajednici te tako ostvariti jedno od temeljnih ljudskih prava, pravo na život u zajednici – kaže ravnateljica Centra Margarita Kovačević, koja je i dala ideju za realizaciju kao posljednju želju pokojne dr. Salaj Rakić, čija je želja bila da se dijelom njezine imovine postigne društveno dopuštena svrha – skrb o djeci s posebnim potrebama s područja Grada.

- Novoizgrađena kuća imat će 12 funkcionalno novoizgrađenih i opremljenih infrastrukturnih jedinica (četiri sobe, dvije kupaonice, sanitarni čvor, dnevni boravak, blagavaonicu, kuhinju, spremište, vešeraj i dvije terase), a podršku korisnicima organiziranog stanovanja pružat će minimalno jedna osoba. Razina potrebne podrške (povremena, ograničena, intenzivna ili sveobuhvatna) ovisit će o stvarnoj potrebi korisnika. Cilj pružanja podrške je omogućiti pravo na izbor gdje i s kime živjeti, pravo na privatnost, mogućnost cjeloživotnog učenja te vođenje samoodređenog života i razvijanje i njegovanje bliskih osnosa s rodbinom i prijateljima. U okviru organiziranog stanovanja korisnici ostvaruju veću samostalnost i jačaju samopuzdanje za aktivniji i kvalitetniji život u zajednici. Kako u županiji postoji velika potreba za ovom vrstom socijalne usluge, nadamo se kako će ovo biti prvi u nizu objekata za ovakav oblik deinstitucionalizacije i promicanje socijalne uključenosti i smanjenje nejednakosti kroz poboljšani pristup socijalnim uslugama – rekla je Kovačević.



Margarita Kovačević ravnateljica COOR-a Najvažniji je cilj provedbe ovog našeg iznimno vrijednog i velikog projekta ostvariti jedno od temeljnih ljudskih prava, a to je pravo na život u zajednici, i to ćemo i ostvariti.
BROJNI PROJEKTI
COOR danas radi u novoj, suvremeno opremljenoj zgradi gdje boravi 55 učenika osnovne škole, devet učenika srednje škole te 15 korisnika poludnevnog boravka, gdje nastaju brojni vrijedni projekti poput ovog nove kuće. Ovim projektima COOR pokazuje koliko se brine o korisnicima svakog dana, i to je veliki dodatak glavnog cilja ravnopravnosti u društvenoj zajednici i pokazatelj vrijednosti i opravdanosti ovakvih centara.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike