Zdravlje
PAMETNO

Zaštitna krema, mnogo voća i povrća za zdravu kožu
Objavljeno 14. lipnja, 2021.
Tijekom ljetnih vrućina tijelo znojenjem gubi puno vode, pa je važno piti puno tekućine

Kako sačuvati zdravu i njegovanu kožu ljeti? Kako kosu spasiti od pucanja? Iskoristite ljeto kao vrijeme kada kožu možete nahraniti iznutra s puno voća i povrća, vježbajte i svakodnevno si priuštite bar sedam do devet sati kvalitetnog sna.



Nekih se savjeta valja držati svakodnevno. Kosu obvezno zaštitite šeširom te ju vežite u punđe ili rep. Njegujte kožu oko očiju koja je najtanja te nosite naočale širokih okvira. Tijekom ljetnih vrućina tijelo znojenjem gubi puno vode, pa je važno piti puno tekućine kako bi se nadoknadio taj gubitak te osiguralo da koža ostane meka i hidratizirana.

Kreme za sunčanje


Između 11 i 16 sati trebalo bi ostati u kući ili u hladovini jer tada su sunčane zrake najjače, isušuju kožu. Kremu za sunčanje obvezno treba nanijeti 30 minuta prije sunčanja. Ljeti je dobro rabiti tonik koji zatvara pore i hladi kožu te hidratantnu kremu, kao i čistiti lice bar dvaput na dan, čak i ako ste stalno kod kuće. I piling je dobro napraviti češće nego u ostatku godine kako biste uklonili mrtve stanice i poboljšali cirkulaciju krvi. Masne kreme trebalo bi ostaviti za hladnije vrijeme. Prehranu također valja prilagoditi toplom vremenu. Smanjite diuretike poput alkohola i kofeina jer i oni utječu na izbacivanje vode iz organizma. Osvježit će vas voda s kriškom limuna ili svježe iscijeđen voćni sok.

Nakon sunčanja najbolje ćete ohladiti i hidratizirati kožu lica tako da pomiješate polovicu krastavca sa žlicom jogurta, žličicom spiruline u prahu te prstohvatom peršina u blenderu i ostavite na licu 15-ak minuta. Čak 50 % ljudi između 18 i 29 godina u prošlih godinu dana bar je jednom imalo opekline od sunca, a neki i više puta. Vodite računa posebno o djeci - opekline u tinejdžerskoj dobi značajno povećavaju rizik od raka kože. Kožu možete potamniti i korištenjem hidratantne kreme koja sadrži tamniji pigment. Ako je rabite redovito, svaki drugi ili svaki dan, koža će vam za tjedan do desetak dana i prirodno za nijansu potamnjeti, a cijelo vrijeme bit će ugodno hidratizirana.

Voće i povrće


Rabite po mogućnosti prirodne proizvode. Među dobre sastojke koji hrane kožu ubrajaju se shea maslac, zeleni čaj i ulje jojobe. Opekline smirite uljem od nevena - brzo će olakšati bol i ubrzati liječenje. Jedite voće i povrće - istraživanja pokazuju da kemijski spojevi, poznati kao karotenoidi koji daju boju voću i povrću, mogu obojiti vašu kožu tako da izgleda kao da je dotaknuta sunčevim sjajem. To se odnosi na sve voće i povrće žutih, crvenih i narančastih pigmenata. Ne zaboravite namazati kremom za sunčanje leđa, stražnji dio ruke te nadlanice. Ruke su uvijek izložene suncu, a na njih obično zaboravljamo, pa često dobiju bore i mrlje prije nego drugi dijelovi. Vrući tuš nakon izlaganja suncu nije dobar - dodatno će isušiti i zagrijati kožu, što nakon sunčanja nije dobro. Hladan tuš nakon znojenja pomaže da se donji slojevi kože rashlade te da se smanji izbijanje akni. Ako se želite samo rashladiti, mlaki tuš je najbolji. Imajte na umu da vas bikini ne štiti te i ispod kupaćega kostima možete zadobiti opekline. Namažite se kremom i pustite da se osuši prije no što ga odjenete.

Imajte na umu da lijekovi za tlak kao i pojedini antibiotici mogu povećati osjetljivost na sunce, ovisno o vašem tipu kože. Čak i 5-10 minuta izlaganja suncu može biti problem - zato upotrebljavajte kreme s visokim zaštitnim faktorom i ostanite u hladu ili odjenite majicu. Uvijek je dobro imati šešir. Vitamin C i E čuvaju mladost kože, pa se preporučuje jesti hranu bogatu tim vitaminima kao što su agrumi, bobičasto voće, orašasti plodovi, maslinovo ulje, a u prehranu svakako ubacite i chia sjemenke. Da biste smanjili negativan utjecaj sunca i spriječili štetu, pojačajte prehranu hranom bogatom antioksidansima kao što su kelj, rajčica, avokado, bademi, tikvice, krastavci, jagode i borovnice. J.Knežević

Možda ste propustili...

STUDIJA UBLAŽAVANJE MENTALNIH I FIZIČKIH TEGOBA

Ljudski dodir može smanjiti bol, depresiju i tjeskobu

SAVJET NE MOŽEMO SVE KONTROLIRATI

Učestali mikrostres itekako crpi energiju

Najčitanije iz rubrike