Zdravlje
KAKO SPRIJEČITI "MORSKU BOLEST"

Protiv bolesti putovanja može pomoći i sok od đumbira
Objavljeno 14. lipnja, 2021.
Lijekovi koji pomažu u sprečavanju mučnine posljednja su opcija za mlađu djecu

Ljeto samo što nije uzelo maha, pa su se mnogi zaželjeli, nakon dugih mjeseci ograničenog kretanja, bar nakratko promijeniti mjesto boravka i otputovati na izlet ili godišnji odmor.



Međutim, putovanje može otežati čest problem - mučnina. Smatra se da oko 20 posto populacije pati od bolesti kretanja, a češće su pogođene žene nego muškarci. Djeca su uglavnom podložnija bolesti kretanja. Učestalost se povećava s dužinom trajanja putovanja. Bolest putovanja (morska bolest, kinetoza) bolest je kretanja koja mnogim ljudima tijekom putovanja može izazivati veće ili manje probleme. Simptomi koji se javljaju su mučnina, vrtoglavica i povraćanje. Često su praćeni naglom pojavom hladnog znoja i padom krvnog tlaka. Želite li izbjeći bolest putovanja, pripazite gdje ćete sjesti, neovisno o tomu kojom se vrstom prijevoza koristite. Ako ste u autobusu, sjednite na neko od sjedala iza prednje osovine, a u automobilu će vam biti najbolje sjednete li na suvozačko mjesto. Nije važno samo gdje sjedite nego i u kojem smjeru gledate, uskladiti smjer kretanja s pogledom. I ne pomišljajte na čitanje ili igranje na mobitelu, radije gledajte kroz prozor. Bolest putovanja obično je rjeđa u vlaku jer je brzina relativno konstantna, a smjer pruge obično prilično pravocrtan.

Nekima nije ugodno ako sjede obrnuto od smjera kretanja, pa zato pokušajte odabrati sjedalo koje gleda naprijed. Putujete li zrakoplovom, sjednite na mjesto koje se nalazi iznad krila. Najčešći sinonim za bolest putovanja je ‘morska bolest‘, što upozorava na to da je mnogima najteže podnijeti plovidbu morem, osobito valovitim. Najbolje je sjesti na sredini broda jer riječ je o najstabilnijem mjestu u plovilu. Gumeni bomboni ili žvakaće gume nekima će pomoći, drugi tvrde da je najbolje konzumirati lagani obrok prije putovanja kako želudac ne bi bio prazan. Postoje i lijekovi koji pomažu u sprečavanju mučnine i povraćanja, no takva bi opcija za djecu mlađu od 12 godina trebala biti posljednja, kažu stručnjaci. Većina lijekova najučinkovitija je uzmete li ih pola sata do sat vremena prije polaska.

Bolest putovanja nastaje jer mozak prima kontradiktorne signale - tijelo je nepokretno, a osjećaj za ravnotežu registrira kretanje, odnosno kada sustav za ravnotežu, smješten u unutarnjem uhu, prima drukčije podražaje od ostalih receptora, osobito vidnih. To se događa kad se nejednoliko krećemo, a te stalne promjene kretanja u smislu ljuljanja, poskakivanja, ubrzavanja i usporavanja ne možemo vidjeti, nego samo osjetiti.

Može pomoći i najpoznatiji tradicionalni lijek protiv mučnine - đumbir. Svježi đumbir možete preliti litrom hladne vode, zagrijavati do vrenja, a zatim kuhati još dvije-tri minute. Možete dodati cimet, metvicu i matičnjak, promiješati, poklopiti i ostaviti pola sata. Procijedite i pijte u gutljajima prije i tijekom putovanja. J.Knežević

Bolest putovanja obično je rjeđa u vlaku jer je brzina relativno konstantna, a smjer pruge obično pravocrtan
Možda ste propustili...

ORGANIZAM SE PRIRODNO POČINJE REGENERIRATI

U proljeće se javlja svjež nalet energije

NUTRICIONIZAM POMOĆ U GUBITKU TEŽINE

Vlakna nas održavaju sitima i zadovoljnima

STUDIJA UBLAŽAVANJE MENTALNIH I FIZIČKIH TEGOBA

Ljudski dodir može smanjiti bol, depresiju i tjeskobu

Najčitanije iz rubrike