Sport
PRVI FINALNI DAN DOBRO WORLD CUP

Srebrni Aurel Benović, prvi put na postolju u rodnom gradu
Objavljeno 12. lipnja, 2021.
Prvoga finalnog dana na 12. po redu Svjetskom gimnastičkom kupu u Osijeku Hrvatska se upisala među zemlje koje su osvojile medalje. Za to je bio zaslužan domaći dečko. Član GD Osijek Žito Aurel Benović osvojio je srebro na parteru. U svom trećem nastupu u Gradskom vrtu, a drugom u finalu, došao je u rodnom gradu do prve medalje. Išao je Aurel sa svojom najjačom vježbom, sa startom 6.5. Umor je učinio svoje, u jednom trenutku iskoraknuo je izvan granica partera, a imao je i prekoraćenje vremena pa su mu oduzete četiri desetinke. Na kraju je dobio ocjenu 14.133 slabije nego li u kvalifikacijama. U tom trenutku to je bilo prvo mjesto, preostao je još Kazahstanac Milad Karimi. Odradio je posljednji finalist na parteru odlično, dobio ocjenu 14.866 i uvjerljivo došao do zlata. Treći je bio Britanac Hayden Skinner (14.066).

- Ponosan sam zbog medalje, a istovremeno tužan zato što nije zlato. Nemam si šta previse zamjeriti jer nisam imao pauzu od osmog mjeseca prošle godine, a imam i problem sa zglobom na desnoj nozi. Bilo je tu pogrešaka. Vjerojatno nedostatak i koncentracije zbog umora. Išao sam 6,5, ovo je vježba koja je konkurenta za medalje na svim velikim natjecanjima. Jedna od najjačih na svijetu. Ovaj put nedostajalo je svega. Moram se odmoriti i povratiti energiju kako bih krenuo iz početka.

Aurel je završio ispred svoga velikog rivala, svjetskog viceprvaka Artema Dolgopyata. Pao je nakon jedne dijagonale, na kraju je Izraelac bio sedmi s ocjenom 13.566.

- Nisam sretan što sam bio bolji od njega u ovim okolnostima. On je išao svoj najjači start 6.6 s čime će nastupiti na Olimpijskim igrama u Tokiju. Dogodila mu se velika pogreška, vjerojatno I od umora od natjecanja I priprema koje prolazi. Tako da sam siguran kako si on ne može ništa zamjeriti. Cilj mu je osvojiti medalju na Olimpijskim igrama, a ne u Osijeku.

Nama je također bilo drago, više iz simboličnih razloga, što je Aurel bio bolji od dvojice Britanaca. Hayden Skinner je bio treći (14.066), a Luke Whitehouse osmi (11.800). Neka i u nedjelju Hrvatska bude bolja od Engleza.

- Ha, ha...I ja se nadam da će biti tako.

Korak do medalje, prve nakon 2010. godine u Osijeku, bila je Tijana Korent. Na preskoku je osvojila četvrto mjesto sa skokovima 13.333 i 13.100 odnosno konačnom prosječnom ocjenom 13.216. Za medalju joj je nedostajala desetinka. Treća je bila Čehinja Dominika Ponizlova (13.316), drugo mjesto osvojila je Slovenka Tjasa Kysselef (13.516), a prva je bila Mađarica Maria Csenge Backsay (13.649). Pretpostavila je Tijana kako će u kvalifikacijama biti veće ocjene. To se upravo i dogodilo.

- Zadovoljna sam nastupom, ulaskom u finale, ali medalja mi je opet izmakla. Nije baš najbolji osjećaj, ali netko mora biti četvrti. Cure su stvarno odradile odlične skokove I plasman je takav kakav je. Za medalju mi je nedostajala desetinka, to je jedna sitna greškica, iskorak ili neispruženo koljeno i to je onda to. Suci su objektivno prosudili. Inače su suci kod ženske gimnastike objektivni. Tako je bilo i ovaj put. Nema baš pristranog suđenja, rekla je trenutno najiskusnija hrvatska gimnastička reprezentativka.

Blizu medalje bio je i Filip Ude na konju s hvataljkama. Premda je na kraju zauzeo šesto mjesto (13.233), Filipu je zapravo medalja izmaknula doslovce na kraju vježbe. Nije uspio "izvući" saskok.

- Da sam ga prebacio na drugu stranu bila bi sigurno medalja. Potrudio sam se, ali u zadnje vrijeme sam zbog problema s ramenom počeo mijenjati tehniku. Prerano krećem u saskok tako da nisam to opet napravio.

Da je saskok izveo kako inače zna, bila bi to bronca. Naime, borba za zlato bila je u rangu finala Europskog prvenstva. Europski prvak iz Mersina naturalizirani Albanac Matvei Petrov bio je prvi sa 15.166 ispred Kazahstanca Nariman Kurbanova (15.033). Obje vježbe bile su sjajno odrađene.

- Uvijek je konj odličan u Osijeku. Tako je i ove godine. Čak i bolje nego li na Europskom prvenstvu jer sad je zlato bilo 14.2. Da, doista, ako svi naprave svoje onda bi ponovno ove vježbe konkurirale za zlato, rekao je Ude.

U ostalim subotnjim finalima, na dvovisinskim ručama, očekivano je trijumfirala Belgijka Nina Derwael. Svjetski prvakinja dobila je ocjenu 15.000. Druga je bila Mađarica Zsofia Kovacs (14.266), a treća druga Belgijka Lisa Vaelen (13.633). Na ručama prvo mjesto pripalo je Turčinu Ferhat Aricanu (14.833). Drugu medalju u Osijeku, ovaj put srebro, osvojio je Kazastanac MIlad Karimi (14.666), dok je treći bio bugarski reprezentativac David Huddleston (inače rođen u Hagu nap.a), koji je dobio ocenu 14.266.



U nedjelju finala počinju već u 11,45 sati uz izravan prijenos na HRT-u. U finalu na gredi nastupit će Ana Đerek i Christina Zwicker, Đerek će nastupiti i na parteru, a naš najbolji gimnastičar Tin Srbić krenuti će u lov na treće zlato u Osijeku na preči. K.Lacković


Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike