Novosti
ODLIČAN ODAZIV ZA CIJEPLJENJE BEZ PRETHODNOG NARUČIVANJA

Lončarić nakon primljene dvomilijunte doze: Samo će cjepivo pobijediti koronu!
Objavljeno 12. lipnja, 2021.
U prvih sat i po vremena cijepljeno je 560 pacijenata na svih sedam punktova, i to 236 u Osijeku, 71 u Našicama, 74 u Đakovu, 72 u Belom Manastiru, 45 u Valpovu te 42 u Čepinu.

Tko god misli da koronu možemo pobijediti bez cjepiva, vara se. Stoga, savjetujem svakome da što prije primi cjepivo, jer samo na taj način možemo biti sigurni da ćemo uživati s našim unucima.
Poručio je ovo ispred dvorane Zrinjevac 67-godišnji Ilija Lončarić koji je primio dvomilijuntu dozu cjepiva. Ovaj vitalan Osječanin ističe da je bio iznenađen čuvši da je njegova druga doza zapravo jubilarna i pred okupljenim novinarima priznao je:
- Nikad u životu nisam dobio nagradu, a danas mi je nagrada što pričam ovdje s vama i što mogu poručiti drugima da se cijepe – iskreno će Lončarić.
Kao što je poznato, dvorana Zrinjevac i Gradski vrt mjesta su gdje se ovoga vikenda provodi cijepljenje bez prethodnog naručivanja. Ispred ukupno sedam punktova koliko ih je osigurano u Osječko-baranjskoj županiji građani su se okupljali i prije 8 sati kad je najavljen početak cijepljenja, a među onima koji su primili svoju prvu dozu zatekli smo i Marijanu Posavac iz Osijeka.


- Odlučila sam se cijepiti ondje gdje nije gužva i pogodila sam. Iskreno, osjećam se sad sigurnije, a osim toga, sin mi je u Irskoj pa ću nakon primljene dvije doze možda i otići k njemu – rekla nam je Posavac i također poziva sve koji se nisu cijepili da to učine, baš kao i Dragana Loboda koja je na cijepljenje došla iz Erduta.
- Cijepila sam se radi svoje sigurnosti. Nije gužva, dobro se osjećam i sve je super – kratko je prokomentirala.

Inače, ispred dvorane Zrinjevac u subotu je došao i načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Mato Lukić, rekavši da je u prvih sat i po vremena cijepljeno je 560 pacijenata na svih sedam punktova, i to 236 u Osijeku, 71 u Našicama, 74 u Đakovu, 72 u Belom Manastiru, 45 u Valpovu te 42 u Čepinu.
- To je odlično i još jedan poziv da dođu svi koji se još nisu odlučili za cijepljenje. Kao što vidite, gužve nema, a postupak cijepljenja traje svega nekoliko minuta - rekao je Lukić.
Naglasio je kako je za dva dana tekućeg vikenda osigurano ukupno 6.400 doza cjepiva za sedam punktova, a ukoliko zainteresiranost građana bude kao što je danas postupak cijepljenja bez najave će se nastaviti, o čemu će se odlučiti u utorak na sjednici Stožera civilne zaštite OBŽ. Naravno, cijepljenja na 11 dosadašnjih punktova se i dalje provode, neovisno o ovih sedam.

Načelnik Lukić izrazio je zadovoljstvo tijekom cijepljenja, a podatak da nakon devet mjeseci niti jedna osoba nije na respiratoru dodatni je pokazatelj značaja cijepljenja. Osim toga, dodao je kako je na području Osječko-baranjske županije do sada cijepljeno 42,4 posto populacije, što je više od prosjeka za RH.
Zadovoljstvo nije krila niti dr. Nika Borovac koja je pojasnila da cijepljenje pacijenata djelatnici Zavoda za hitnu medicinu OBŽ, uz ostale članove timova, provode izvan redovitog radnog vremena.
- Naporno je provoditi cijepljenja uz redoviti posao, ali je s druge strane zadovoljstvo biti dio nečega tako velikog. Kada je pandemija krenula mogli smo samo sanjati da imamo cjepivo i ovako procjepljujemo stanovništvo - poručila je dr. Borovac.
Naposljetku, kao rezultat procjepljivanja dolaze i pozitivni podatci iz osječkog Kliničkog bolničkog centra Osijek i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo. Od 184 obrađena uzroka četiri ih je pozitivno na koronavirus, a nažalost, osoba od 81 godinu preminula je. Nitko oboljelih osoba nije na respiratoru, a što se posljednji put dogodilo prije gotovo devet mjeseci, točnije 19. rujna 2020. godine.


Poboljšanje epidemiološke situacije sigurno je velikim dijelom rezultat cijepljenja građana protiv koronavirusa. Valja podsjetiti da je cijepljenje organizirano na dva mjesta u Osijeku te u Hrvatskom domu Kralja Zvonimira u Čepinu, dvorani OŠ Dora Pejačević u Našicama, Gradskoj dvorani u Đakovu, Nastavno-sportskoj dvorani u Belom Manastiru i Sportskoj dvorani u Valpovu. Cijepiti se mogu i djeca starija od 12 godina, naravno u pratnji roditelja, a na svim punktovima koristi se cjepivo Pfizer. Cijepljenje se provodi od 8 do 19 sati.

Marija MIHELIĆ