Kultura
ZAVRŠENA SEZONA MAJSTORSKOG CIKLUSA

Emotivni oproštaj maestra Dinda od Simfonijskog orkestra HRT-a
Objavljeno 12. lipnja, 2021.
Simfonijski orkestar HRT-a zaključio je ovu, po mnogočemu neobičnu, sezonu Majstorskog ciklusa, u Maloj dvorani Doma sportova, nastupom pod vodstvom maestra Enrica Dinda te uz solista, violončelista Asiera Pola. Bio je to ujedno posljednji koncert maestra Dinda u svojstvu šefa dirigenta Simfonijskog orkestra HRT-a, kojemu je bio na čelu od sezone 2015./2016. Oproštaj je bio ganutljiv i pun emocija, kako u glazbi – Koncertu za violončelo i orkestar Edwarda Elgara i Četvrtoj simfoniji Roberta Schumanna – tako i u interakciji maestra Dinda i članova orkestra.

- Veliko mi je zadovoljstvo zaključiti svoje iskustvo u Zagrebu zajedno s prijateljem i velikim violončelistom Asierom Polom. Program je vrlo romantičan, pun snažnih emocija, poput onih koje ću imati tijekom ovog, meni posebnog, koncerta. Nisam mogao zamisliti bolji zaključak - rekao je uoči nastupa maestro.

Asier Polo surađuje s najvećim svjetskim orkestrima i nastupa u prestižnim koncertnim dvoranama i na festivalima. Zašto se svrstava među najslavnije španjolske violončeliste današnjice, pokazao nam je u Koncertu za violončelo i orkestar u e-molu, op. 85 Edwarda Elgara, raskošnim solističkim linijama, dojmljivom melodioznošću, ali i istančanom suradnjom s orkestrom. Ovacije koje su pozdravile izvedbu izmamile su i dodatak na violončelu solo: prvi stavak Suite, također Španjolca i proslavljenog violončelista, Gaspara Cassadóa. I maestro Dindo nas je u proteklih šest godina znao zadiviti svojim umijećem na violončelu, iako smo ga, s obzirom na njegov angažman na mjestu šefa dirigenta, češće viđali za dirigentskim pultom. Između njega i simfoničara nesumnjivo se razvila posebna privrženost, kojoj smo svjedočili i tijekom energične izvedbe Četvrte simfonije Roberta Schumanna, čijim se konceptom skladatelj približio romantičnoj izražajnosti. Na kraju, članovi Simfonijskog orkestra HRT-a od svojega šefa dirigenta oprostili su se dirljivom gestom, uručivši mu skulpturu violončelista likovne umjetnice Sanje Sašo i zajedničku fotografiju iz Koncertne dvorane "Lisinski" s potpisima glazbenika.

- Želio bih zahvaliti svim glazbenicima orkestra na profesionalnosti i ozbiljnosti koju su pokazali u ovih šest godina. Zauvijek ću ih nositi u srcu. Zahvaljujući njima bolji sam glazbenik. Bolji sam čovjek. Puno sam naučio, a nadam se i da sam ostavio mali trag svojim načinom muziciranja, iskreno i sa strašću. No ovo je samo doviđenja… - emotivan je bio maestro Enrico Dindo.

Osim u dvorani koncert se mogao pratiti i u izravnom prijenosu na Trećem programu Hrvatskoga radija (urednica i voditeljica: Gordana Krpan) i Trećem programu Hrvatske televizije (redateljica: Mirena Stijačić; urednica: Marija Ramljak; voditelj: Dario Poljak). Snimke su dostupne 72 sata nakon emitiranja na platformi HRTi i u Slušaonici Hrvatskoga radija sedam dana nakon emitiranja. T.K.
Možda ste propustili...

ĐAKOVAČKI KULTURNI KRUG: “NARATIV I RAZUMIJEVANJE” I “ČUDO”

Izdane dvije nove knjige

MUZEJ SUVREMENE UMJETNOSTI

Izložbe posvećene Kniferu i Vaništi

HRT: NOVI KONCERT “U OZRAČJU TAMBURE”

Izvest će i “Meetup”

Najčitanije iz rubrike