Novosti
SUDAC DARKO KRUŠLIN NA SLOBODI, A VEKIĆ I KVESIĆ, S TADIĆEM, U REMETINCU

Uskok: Suci su uzeli najmanje 370.000 eura mita
Objavljeno 11. lipnja, 2021.
Sudac istrage odbio je prijedlog za određivanje istražnog zatvora za braću Mamić

Sudac Darko Krušlin branit će se sa slobode, suci Zvonko Vekić i Ante Kvesić, kao i poduzetnik Drago Tadić, ostaju u pritvoru - odluka je to suca istrage Županijskog suda u Zagrebu. Sucu Vekiću istražni je zatvor određen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, s sucu Kvesiću zbog opasnosti od ponavljanja djela. Dragi Tadiću istražni zatvor određen je zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, od ponavljanja djela, ali i zbog opasnosti od bijega, jer ima državljanstvo Bosne i Hercegovine. Uskok je proširio istragu i na braću Zdravka i Zorana Mamića, no sudac istrage odbio je prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv njih, jer takvo rješenje već postoji od ranije.



Uskok će se žaliti


Ksenija Krizman, zamjenica ravnateljice Uskoka, najavila je žalbe na odbijene prijedloge za pritvor te odgovorila na novinarsko pitanje u vezi s mogućnošću izručenja braće Mamić.

- Razmatranje činjenice hoće li se tražiti izručenje mora biti doneseno kada se donese odluka po žalbi Uskoka, koja će uslijediti na ovu odluku. Obrazloženje suda za odbijanje istražnog zatvora za Mamiće je da je to učinjeno zato što je već istražni zatvor određen u drugim spisima i raspisana tjeralica. Praksa Vrhovnog suda RH kaže kada je istražni zatvor određen u nekom drugom predmetu, a nije konzumiran, oni su u bijegu u BiH, tada je praksa da ne postoje razlozi da se ne odredi i novo rješenje o određivanju istražnog zatvora - rekla je Ksenija Krizman i dodala kako nema govora ni o kakvoj nagodbi. Pojasnila je da će se u istrazi ispitivati svjedoci, prikupljati dokumentacija i drugo. "Dug je put do odluke o optužnici", istaknula je zamjenica ravnateljice Uskoka.
Ljubo Pavasović Visković, odvjetnik suca Krušlina, rekao je da su na ročištu naglašavali da je kazneno djelo za koje se Krušlin sumnjiči bilo prije nego što je postao raspravni sudac u predmetu protiv Zdravka Mamića.

Gordan Preglej, odvjetnik suca Ante Kvesića, kaže da očekuje da njegov branjenik vrlo brzo bude na slobodi.

- Prema njemu nije niti proveden stegovni postupak i još je na svojoj funkciji. Ovim se rješenjem otvara mogućnost da predsjednik Županijskog suda Osijek donese rješenje o razrješenju dužnosti i onda izlazi na slobodu. Rješenje o provođenju istrage temelji se na iskazu Zdravka Mamića - rekao je odvjetnik suca Kvesića.

Podsjetimo, Uskok je pokrenuo istragu protiv triju osječkih sudaca, poduzetnika i braće Mamić zbog sumnje da su počinili kaznena djela primanja mita, davanja mita, trgovanja utjecajem te davanja mita za trgovanje utjecajem. Uskok sumnjiči Darka Krušlina da je kao prvostupanjski sudac Odjela za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Županijskog suda u Osijeku 22. studenoga 2016. u Zagrebu, iako je znao da je u to vrijeme protiv Zdravka i Zorana Mamića i više drugih optuženika bio u tijeku postupak pred istim sudom te da postoji mogućnost da će biti određen za predsjednika raspravnog vijeća u navedenom postupku, došao u svečanu ložu stadiona u Maksimiru gdje se upoznao sa Zdravkom Mamićem, s kojim se nastavio družiti. Pritom mu je Zdravko Mamić, znajući da je Darko Krušlin sudac Županijskog suda u Osijeku, da bi stekao njegovu naklonost kako bi mu kao sudac pogodovao kada mu to bude potrebno, darovao svoj skupocjeni sat marke Audemars Piguet, koji je Krušlin, svjestan svega navedenoga, uzeo.


Nadalje, Uskok sumnja da je u razdoblju od travnja 2017. do 21. svibnja 2019. u Zagrebu, Osijeku, Banjoj Luci, Širokom Brijegu i Dubaiju Zdravko Mamić, kao optuženik u više kaznenih postupaka koji su vođeni protiv njega, brata i drugih na osječkom Županijskom sudu, u više navrata osobno kontaktirao sa Zvonkom Vekićem, također prvostupanjskim sucem Odjela za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta osječkog suda, koji mu je predočavao da će on osobno, koristeći odnos povjerenja te kolegijalnih i prijateljskih odnosa sa sucima toga suda, pa tako i sa sucem Antom Kvesićem, za novčanu nagradu koju će s njima podijeliti za njega i suoptuženike ishoditi povoljne sudske odluke u postupcima koji se protiv njih vode na tom sudu, bez obzira na stvarno stanje spisa. Vekić mu je, tvrdi Zdravko Mamić, govorio da će osigurati donošenje oslobađajuće presude u jednom predmetu, da će donijeti odluku o odbacivanju optužnice u drugom predmetu, kao i da će osigurati donošenje odluke o povratu jamstva u iznosu od sedam milijuna kuna u trećem predmetu. Prema dogovoru sa sucem Vekićem, a da bi sudske odluke bile u korist njega, brata i ostalih optuženika, Zdravko Mamić je, kako je izjavio, kao protuuslugu za navedeno u više navrata sucu Vekiću predao ukupno najmanje 370.000 eura za njega osobno i druga dva suca.



Novac za presudu


Osim toga, sumnja se da je Zdravko Mamić, s bratom, kontaktirao sa sucem Antom Kvesićem u Širokom Brijegu kada su i neposredno dogovorili da će ga Zdravko Mamić preko suca Vekića novčano nagraditi za donošenje povoljne sudske odluke u jednom predmetu. U svrhu realizacije navedenog, iznos od 100.000 eura, u dogovoru sa Zdravkom osigurao je njegov brat Zoran, koji je suoptuženik u navedenom kaznenom predmetu. Taj novac je, sumnja se, Drago Tadić, na traženje Zdravka Mamića, predao sucu Vekiću, za njega i suca Kvesića, znajući koja je svrha predaje novca budući da je u više navrata nazočio sastancima i dogovorima Vekića i Zdravka Mamića na kojima su razgovarali o spomenutim kaznenim postupcima i dogovarali donošenje sudskih odluka u korist braće Mamić i drugih optuženika.


Zdravka Mamića tužitelji sumnjiče i da je, zajedno s bratom, kao nagradu za dogovoreno pogodovanje podmirivao troškove inozemnog putovanja i boravka suca Zvonka Vekića i njemu bliskih osoba u Ujedinjenim Arapskim Emiratima krajem 2017. godine, te da je Zdravko autoritetom svog položaja u Hrvatskom nogometnom savezu osigurao odlazak sucu Vekiću na nogometnu utakmicu hrvatske reprezentacije u lipnju 2018. godine u Veliku Britaniju, a na trošak HNS-a.


istraga
DUG JE PUT DO ODLUKE O OPTUŽNICI, KAŽE KRIZMAN
Veljko Miljević odvjetnik Zdravka Mamića Svjedočka je funkcija nezamjenjiva, a sve su druge funkcije zamjenjive. Ako misle ispitati mene, ili nekoga iz mog odvjetničkog društva, postoji kolizija procesnih uloga i ne mogu obavljati funkciju za koju me Zdravko Mamić zamolio.
MAMIĆEV ODVJETNIK POSTAO SVJEDOK
Veljko Miljević, odvjetnik Zdravka Mamića, bio je iznenađen nakon dolaska na ročište za određivanje istražnog zatvora kada mu je, ali i odvjetniku iz njegova odvjetničkog društva Alanu Kubatu, sudac istrage rekao da su braći Mamić već imenovani odvjetnici po službenoj dužnosti te ih oni ne mogu zastupati u ovome postupku, jer će i odvjetnik Miljević biti ispitan u istrazi Uskoka. Podsjetimo, Zdravko Mamić ispričao je istražiteljima da se sa sucem Krušlinom družio na proslavi godišnjice braka Veljka Miljevića u vikendici Željka Dolačkog, na području Velike Gorice te će vjerojatno zbog toga i biti ispitan. - Na upit suca istrage imam li se što očitovati o tome, rekao sam da se nemam što očitovati, jer je abeceda kaznenog postupanja da je svjedočka funkcija nezamjenjiva, a da su druge funkcije zamjenjive. Ako misle tijekom istrage ispitati mene, ili nekoga iz mog odvjetničkog društva, zaista postoji kolizija procesnih uloga i ne mogu obavljati funkciju za koju me Zdravko Mamić zamolio - rekao je Miljević.
KRONOLOGIJA
Trojica uhićenih sudaca i osječki poduzetnik uhićeni su u srijedu prijepodne u Osijeku, a noć su proveli u pritvoru na zagrebačkim Oranicama. U srijedu su u zagrebačkom Uskoku ispitani suci Krušlin i Kvesić te Drago Tadić. Oba suca aktivno su iznosila svoju obranu, a sudac Darko Krušlin čak i više od dva sata. Obojica su porekla krivnju. Osječki poduzetnik branio se šutnjom. Aktivnu obranu iznio je i u četvrtak u jutarnjim satima sudac Zvonko Vekić, što je potvrdila i njegova odvjetnica Gordana Vrandečić. Oko 15 sati Uskok je na svojim službenim stranicama objavio detalje kaznenih djela za koje se suci, poduzetnik i braća Mamić sumnjiče, a u 16 sati bilo je zakazano ročište kod istražnog suca Županijskog suda u Zagrebu, koje je trajalo više od dva i pol sata.