Kultura
PRANDAU FESTIVAL U DONJEM MIHOLJCU

Večeras ansambl Projekt Lazarus
Objavljeno 11. lipnja, 2021.
Prandau festival orguljaške i komorne glazbe u Donjem Miholjcu nastavljaju se danas (petak, 11. lipnja), kada će u 20 sati u župnoj crkvi sv. Mihaela arkanđela večernji koncert održati vokalno-instrumentalni ansambl Projekt Lazarus. Na koncertu će izvesti program pod nazivom ‘‘Cithara octochorda 320.‘‘, a u povodu 320. godišnjice prvotiska istoimene zbirke sakralnih i liturgijskih napjeva na hrvatskom i latinskom jeziku. Na programu će se naći ponajbolja ostvarenja dvojice vrsnih hrvatskih skladatelja – katoličkih svećenika iz prve polovine 17. stoljeća, Ivana Lukačića i Vinka Jelića, te talijansko-hrvatskog skladatelja Damjana Nembrija. Damjan Nembri je autor zbirke četveroglasnih večernjih psalama s orguljskim continuom objavljene 1641. godine u Veneciji. Stilski se Nembri uklapa u ranobarokni tip venecijanske crkvene glazbe na razmeđu stilova, gdje su solistički odlomci skladani u novome koncertantnom stilu, a zborski u stilu kasnorenesansnoga višeglasja.

Ansambl Projekt Lazarus osnovan je 2013. u okviru udruge Hrvatski glazbeni centar, a djeluje na hrvatskoj i međunarodnoj glazbenoj sceni. Okuplja glazbenike kojima je cilj što izvrsnije predstaviti hrvatsku glazbenu baštinu nastalu u razdoblju od 16. do 18. stoljeća i približiti je široj publici. Umjetničko vodstvo Projekta Lazarus čine Darijan Ivezić, voditelj, dirigent, klavirist i aranžer, te Martina Mičija Palić, umjetnička suradnica, pijanistica i producentica, dok je vanjski suradnik ansambla akademik i muzikolog Ennio Stipčević. Uz dirigenta i umjetničku suradnicu, osnovnu postavu ansambla Projekt Lazarus čine sopranistice Tanja Ruždjak i Tanja Rupnik, mezzosopranistice Martina Menegoni i Nikolina Virgej Pintar, tenori Ivan Martinčić i Siniša Galović te bariton Matija Meić i bas Robert Palić.

Sastav ansambla prilagođava se programu predviđenom za izvođenje, pa su tako do sada suradnici ansambla bili sopranistica Darija Auguštan, tenor Goran Zorić, bas Martin Feller, kao i ugledni instrumentalisti – violinist Ivan Jakšeković i pijanist Božo Letunić. Koncert će se održati uz podršku Ministarstva kulture i medija i Grada Donjeg Miholjca. S.Fridl



Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike