Sport
NEMA MJESTA PESIMIZMU

Nenad Bjelica: Onda kad najmanje očekuješ Hrvatska priredi iznenađenje
Objavljeno 10. lipnja, 2021.
Na temelju prijateljskih utakmica teško je procijeniti koliko daleko možemo

Trener nogometaša Osijeka Nenad Bjelica uživa u posljednjim danima godišnjeg odmora, u nedjelju se vraća u rodni grad, a dan kasnije kreće s bijelo-plavima u novi pripremni ciklus za sezonu od koje navijači očekuju da će biti uspješnija nego prošla. Bjeličin United prošlo prvenstvo dugo je bio u mrtvoj utrci za naslov prvaka s Dinamom, a u sljedećem navijači priželjkuju samo jedan scenarij - Osijek prvak Hrvatske!



Navijačka očekivanja, kao i uvijek, nisu mala, osječki nogometaši nikada nisu bili prvaci države, ali mnoge stvari u Gradskom vrtu nisu se nikada dogodile, sve do dolaska Bjelice na kormilo. Na čelu s njim ni toliko željeni naslov nije nemoguća misija. Bjeličina igračka i trenerska karijera ima isti gard, a to je onaj pobjednički. Od svoje momčadi na travnjaku uvijek želi najviše moguće, izvan travnjaka neće reći "najbolji smo, moramo biti prvaci", ali uporno ponavlja "kad igramo s bilo kim u Hrvatskoj, želimo pobijediti, jer imamo kvalitetu za to". Bliže se pripreme za novu sezonu, u Osijeku će sigurno biti još nekih igračkih promjena, dolazaka, možda i odlazaka, ali klupski nogomet sljedećih dana pada u drugi plan. Počinje Europsko prvenstvo na koje reprezentacija Hrvatske odlazi u ne baš sjajnom raspoloženju. U dvije pripremne utakmice uoči Eura Vatreni nisu pobijedili, mršavi remi s Armenijom i poraz od Belgije ne nude optimizam. A ni ono prije tih pripremnih susreta nije bilo bajno.


Izvan kruga favorita


- Teško je donositi sud na temelju prijateljskih utakmica, nije dobro izgledalo, ali nemoguće je procijeniti koliko ova Hrvatska doista može. Izbornik je dosta mijenjao, recimo s Armenijom je pokušao s dva sustava igre, s Belgijom je također bilo dosta promjena igrača. Čak ne znam je li Dalić siguran kako bi trebao postaviti momčad u prvoj utakmici Eura protiv Engleza - kaže Bjelica, koji utakmice Vatrenih ne propušta, uglavnom komentira i ne kritizira. Svaka njegova riječ je pod posebnim povećalom javnosti, pa ne želi izreći ni konstruktivnu ili dobronamjernu kritiku, jer od toga bi "mašinerija" mogla napraviti dramu neviđenih razmjera.

I dok je Bjelica staložen i objektivan, hrvatski navijači uglavnom su nerealni kada je sport u pitanju. Posebice nogomet. Uoči svakog velikog natjecanja očekivanja su golema. No ovaj put i navijači kao da su povukli "ručnu". Nakon SP-a i srebra u Rusiji, Vatreni više ne igraju onaj svoj prepoznatljiv nogomet, pa nacija uoči ovoga Eura nije pala u delirij velikih očekivanja.

- Na velikim natjecanjima uvijek smo bili bolji nego u kvalifikacijama. Imamo iskusne igrače, znaju kad trebaju skupiti glave, disati kao jedan, izvući neki dodatni motiv iz sebe. Vjerujem da će tako biti i na ovome Euru. Isto tako treba biti realan, nismo u krugu favorita. Uz Englesku, Češku i Škotsku trebali bismo proći skupinu, mislim da bi ulazak među osam najboljih momčadi za nas bio uspjeh. Meni se sviđa što je napravljena dobra smjena generacije, mladi možda nisu dobili mnogo prostora, ali Vlašić, Pašalić, Ivanušec, Gvardiol..., pokazali su da mogu biti dobre zamjene, donijeti neku novu energetsku vrijednost u momčad. Sad ćemo vidjeti koliko će dobiti prilika na Euru, jer senatori u momčadi još uvijek imaju glavne role.

Senatori, mlađi, ili kapetan NK Osijek Mile Škorić, svi redom najavljuju: "Bit ćemo pravi", ali Hrvatska na terenu djeluje neuvjerljivo. Previše toga u igri ne štima, a svaka utakmica otkriva nove probleme.

- Mi smo na Svjetskom prvenstvu u Rusiji igrali dobro, ali, ako ćemo biti iskreni, nije to bilo mnogo bolje od Europskog prvenstva u Francuskoj 2016. Osim, možda, u onoj utakmici protiv Argentine koju smo razbili (3:0). U Rusiji smo napravili veliki rezultat, u Francuskoj ne. Jednostavno, u Rusiji nam se sve poklopilo, imali smo sreće u onim lutrijama penala, ali ta sreća nije sama došla. isprovocirali smo je. Nekada nije dovoljno samo da igraš dobro.

Odgovornost na izborniku


No nakon te Rusije kao da je sve stalo. Bilo je nekih bljeskova, ali momčad Hrvatske kao da je izgubila žar i zajedništvo koje ju je nosilo na SP-u 2018., i na čijim smo krilima postali viceprvaci svijeta. Uostalom, i izvan svlačionice izišle su neke stvari, senator Dejan Lovren požalio se kako mladi igrači nemaju poštovanja prema starijima u reprezentaciji.

- Ne znam što se događa u momčadi i teško je ovako napamet reći, ali izbornik mora uspostaviti hijerarhiju. On mora biti autoritet i držati red u svlačionici. Dalić je u Rusiji uspješno homogenizirao momčad i vratilo mu se, tu formulu mora naći i za ovaj Euro. Mnogo je faktora koji su potrebni za uspjeh, a homogenost momčadi jedna je od najvažnijih.

Nije ostalo još mnogo vremena za popravak, jer Hrvatska Euro otvara u nedjelju na legendarnom Wembleyju. Englezi su dobri, a i željni osvete za poraz u polufinalu SP-a u Rusiji.

- Englezi su jaki, imaju mnogo brzih igrača, dobri su na velikom i malom prostoru, teško ih je čuvati, našoj momčadi takvi igrači ne odgovaraju. Igraju kod kuće, na svom travnjaku, imat će podršku s tribina, nekako im sve ide u prilog, ali... Mi smo protiv Engleza uvijek dobro igrali, pobijedili smo ih u Rusiji, pobijedili smo ih na tom istom Wembleyju, pa zašto ni ovaj put ne bismo napravili dobar rezultat. A i mi smo takvi, kad najmanje očekuješ Hrvatska napravi nekakvo iznenađenje - kaže Bjelica, čovjek koji bi jednoga dana trebao zasjesti na klupu hrvatske nogometne reprezentacije. Prema kvaliteti, radu, ugledu i autoritetu uloga kormilara Vatrenih ne bi mu smjela izmaknuti. Osječani na to sebično poručuju: "Neka bude izbornik, ali ne ove, ili sljedeće godine. Neka prvo s bijelo-plavima donese u Slavoniju trofeje, pa neka onda vodi Hrvatsku".

- Ha, ha, zato inače ne volim mnogo pričati o reprezentaciji, načinu igranja, ili što i kako bi trebalo. Reći će da pametujem, ili da se možda guram... Ja sam trener Osijeka, pričati o reprezentaciji sada mogu jedino kao navijač - dodao je Bjelica, trener Osijeka, ali i stručni komentator Glasa Slavonije tijekom Eura. Možda sada, kao trener Osijeka, ne voli komentirati i kritizirati igru reprezentacije, ili poteze kolege Dalića, ali kada bude u novinarskoj ulozi mnogo više toga bit će mu dopušteno. Uostalom, novinarima je bit zvanja da otkriju, kritiziraju i ukažu kada nešto nije dobro.

Ivana Liović
Najviše šansi Francuskoj i Italiji
Ovo Europsko prvenstvu prema mnogočemu je neobično i nikad doživljeno. Rasuto je po cijeloj Europi, tribine neće biti krcate, gradovi domaćini neće doživjeti nogometni šušur, a igrači, osim što će se morati čuvati suparničkih startova, morat će paziti i na pošast zvanu koronavirus, koja prijeti sa svih strana. Nije baš lako igrati u takvim uvjetima, ali treba im se što bolje prilagoditi. U tom ludilu nekoliko je reprezentacija označeno kao glavni favoriti Eura 2020, koji se ustvari igra 2021. - Mnogo je kvalitetnih i jakih reprezentacija, Francuska, Italija, Belgija, Španjolska, Njemačka, i nikada ih ne treba otpisati... Velikani su uvijek favoriti, ali možda netko iznenadi, kao što smo mi iznenadili na SP-u u Rusiji. No, prema mome mišljenju, glavni za naslov ponovno je jaka Italija, i prije svega Francuska. Oni imaju najširi kadar, niti ne osjete ako im izostanu jedan ili dva igrača iz prvih 11. Imaju dovoljno kvalitetne zamjene. Nama se ozljedio Lovren, pa je panika, dok je kod Francuza takav izostanak lako nadoknadiv.
STRUČNI KOMENTATOR
Nogometaši Osijeka u ponedjeljak počinju s pripremama. Momčad će prvi dio odraditi kod kuće, a onda 21. lipnja odlazi u Sveti Martin na Muri. I to bez kapetana Mile Škorića, koji je s Vatrenima na Euru. Bjelica će imati pune ruke posla kako što bolje pripremiti momčad za Europu i domaće izazove, bit će obveza i oko pregovora i dovođenja još nekih igrača, ali u svemu tome dobio je i dodatni posao. Tijekom Eura bit će stručni komentator za Glas Slavonije. U prvom redu analizirat će nastupe hrvatske reprezentacije, ali i onih momčadi koje posebno oduševe ili podbace.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike