Osijek
SREDNJOŠKOLCI ŽELE RADITI, ALI...

U Osijeku se ugovor može sklopiti u samo dva učenička servisa
Objavljeno 10. lipnja, 2021.
Uz Graditeljsko-geodetsku, servis ima i Ugostiteljsko-turistička škola te po jedna u Našicama i Đakovu

Iako su pozvane da otvore učeničke servise za srednjoškolce koji kod njih pohađaju nastavu i na taj način im omoguće sklapanje ugovora između poslodavca, djeteta/roditelja i matične škole za obavljanje poslova preko ljeta, većina srednjih škola unutar Osječko-baranjske županije, osim četiri, nije to učinila. Tako će ove godine učenici srednjih škola koji si žele zaraditi džeparac tijekom ljeta morati po potvrdu u Ugostiteljsko-turističku školu Osijek, Graditeljsko-geodetsku školu Osijek, našičku Srednju školu Izidora Kršnjavog ili u Đakovo u Ekonomsku školu Braće Radić.



Osječka Graditeljsko-geodetska škola ispunjava ugovore samo za svoje učenike, i to nakon što je godinama prije to činila za sve srednjoškolce, i to zato što je bila prva i tada jedina škola s otvorenim učeničkim servisom.

Posao nakonzavršetka nastave


- Tek nam je došlo nekoliko učenika, jer svi osim maturanata moraju pričekati 18. lipnja kad završava nastava i tek tada mogu tražiti posao. Nakon što ga nađu, dođu k nama i roditelj ispuni potrebnu papirologiju za izradu ugovora. Poslodavac nakon izvršenoga posla ispostavlja nama podatke među kojima je i netozarada, a mi njemu račun škole. Škola uplaćuje novac na žiroračune učenika. Tako smo radili svih ovih godina, no sad to činimo isključivo za učenike naše škole jer ih je bilo previše. Naime, k nama bi ljeti dolazilo i njih 300-tinjak, a svaka je škola trebala otvoriti učenički servis za svoje učenike, no to nije učinjeno – potvrdila nam je tajnica Graditeljsko-geodetske škole Mila Kečkeš.

I doista, kako doznajemo od Sandre Filipović, pročelnice Upravnog odjela za obrazovanje Osječko-baranjske županije, prošle godine nakon pandemije škole su bile fokusirane na završetak školske godine, pa i one koje su planirale otvoriti učeničke servise to nisu učinile. Podsjetimo, upravo zbog rasterećenja učeničkog servisa u Graditeljsko-geodetskoj školi još 2017. godine Osječko-baranjska županija pozvala je sve srednje škole na otvaranje učeničkih servisa. Dvije godine ranije to je već učinila i Ugostiteljsko-turistička škola iz Osijeka u koju sad, u želji za obavljanjem ljetnih poslova, dolaze srednjoškolci iz svih srednjih škola s područja Osijeka. Ondje sad, uz potvrdu svojih matičnih škola, a na temelju podataka poslodavca, dobivaju ugovor i mogu početi s radom.

Poziv školama



- Pravi interes je tek nakon završetka nastave jer redoviti učenici, osim maturanata, ne smiju obavljati nikakav posao u vrijeme nastave. Zainteresirani su za brojne poslove, a i prošle je bilo puno zainteresiranih pa to očekujemo i ove godine. Jednako se za poslove zanimaju i djevojke i dečki, a kako bismo olakšali dolazak u školu na potpisivanje ugovora, uvijek je netko od osoblja prisutan – kaže tajnica Ugostiteljsko-turističke škole Osijek Neda Dumančić-Šabić, dodavši da su na potpisivanje ugovora dolazili čak i učenici iz Belog Manastira i Valpova, a sve u želji da si tijekom ljeta osiguraju nekakav džeparac.

Ne možemo ne zamijetiti da je, naravno, vrlo pohvalno što učenici žele i hoće raditi. Stoga Osječko-baranjska županija i nadalje poziva škole da u svojim objektima omoguće učeničke servise za svoje učenike.

Inače, valja podsjetiti na to da učenik koji ishodi potrebnu dokumentaciju može raditi bilo gdje u Hrvatskoj, a ne isključivo u županiji iz koje dolazi. Može raditi većinu poslova, osim specifičnih koji nisu dopušteni maloljetnicima, kao što su poslovi u diskoklubovima, kladionicama, kockarnicama i sl., i to ne duže od osam sati na dan, isključivo tijekom odmora učenika koje je propisalo Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Dođe li do kršenja radnog prava učenika, poslodavac može biti prijavljen Inspektoratu rada.

Marija Mihelić

RAD NA POLJU, U TRGOVAČKIM CENTRIMA...
Da bi olakšala pronalaženje posla svojim učenicima, Graditeljsko-geodetska škola Osijek već je izvjesila pozive pojedinih poslodavaca poput tvrtke Belje, koja nudi čupanje metlica. Aktivni u traženju radnika su i Poljoprivredni institut, trgovački centri, benzinske crpke, neki restorani, a u ponudi je i prodaja sladoleda... Naravno, ako učenik sam odabere određen posao, a koji je izvan navedenih, može uz potvrdu svoje škole otići u učenički servis, i to, ako je još uvijek maloljetan, u pratnji i uz suglasnost roditelja. Nakon potpisanog ugovora može početi s odabranim poslom.
ISPLATA REDOVITA
Poslodavci ne prave problem s isplatom zarađenog novca. Dobra je vijest da, prema tvrdnjama naših sugovornica, uglavnom ne bude nikakvih nesporazuma između učenika i poslodavaca. Dok učenici izvršavaju svoje poslove, poslodavci ih posredovanjem škola uredno plaćaju.
Možda ste propustili...

NATJEČAJ UPRAVNOG ODJELA ZA OBRAZOVANJE I MLADE OBŽ

Poslijediplomski studij uz potporu

Najčitanije iz rubrike