Dome slatki dome
DEKORACIJOM DO UGOĐAJA

Plave nijanse unijet će ljeto u svaki kutak doma
Objavljeno 10. lipnja, 2021.
Igra bojama iz ove palete nije samo za odvažne i hrabre nego i za sve one koji žele osjetiti ugodnu i opuštajuću atmosferu

Tipična boja ljeta je plava, boja koja umiruje, pa je preporučljiva za spavaće i radne sobe, ali i za dječje. Plavetnilo se zidova, namještaja i dekorativnih tkanina nameće kao vrlo dominantan element prostora, upravo zbog asocijacija koje pobuđuje.



Igra bojama iz ove palete nije samo za odvažne i hrabre nego i za sve one koji žele osjetiti čari ljeta, ugodnu i opuštajuću atmosferu te ljepotu prostora koju može stvoriti plava boja u interijeru. Poigravanje nijansama može stvoriti dinamične prostorne efekte, osobito atraktivne pojedincima koji od plave boje očekuju dvojne efekte - opuštajuće i stimulirajuće.

Dnevni boravak je idealno okruženje za unošenje plave boje i ljetnih morskih detalja, koji će posve transformirati prostor u oazu za uživanje. Plava boja namještaja može se pojaviti na različite načine, a ovisno o odabranoj kombinaciji vizualni doživljaji i ugođaji koje stvaraju njezine različite nijanse pojačat će se ili smanjiti. Komode, klub-stolići, ormarići ili police mogu se izvoditi kao puni elementi u plavoj boji ili se kombinirati s drugim materijalima - staklom, drvom ili metalom, te tako činiti vrlo zanimljiva dizajnerska rješenja. Prostor ispunjen takvim komadima namještaja idealno je upotpuniti ljetnim detaljima poput podnih prostirki od bambusa, slikama s motivima ljeta, ukrasnim predmetima sedefastim odsjajem, školjkama, dekorativnim jastučićima vedrih boja i dekoracijama s motivima vode.

Dječje sobe uvijek su vesele i razigrane, pa će primjena plave boje u igri svjetlijih i tamnijih nijansi stvoriti dinamičnost primjerenu njihovoj dobi. U dječjim sobama je preporučljivo primijeniti više boja kako bi se stvorila ugodna stimulirajuća sredina, pa se plava može kombinirati s bijelom, žutom, crvenom, zelenom, narančastom, tirkiznom itd. Intenzitet plave boje i efekti osobito se mogu osjetiti u dječjim sobama jer je to jedini prostor u kojem ne možete pogriješiti s intenzitetom. Razigran i maštovit namještaj s otvorenim bojama treba biti postavljen uza zidove svijetlih boja. Ne ponavljajte plavu boju namještaja i na zidovima jer ćete prostor učiniti monotonim.

Tanja Kvorka

ZA SPAVAĆU SOBU
Plava boja preporučljiva je za spavaće sobe. Krevet, ormar, noćni ormarići i komoda trebaju biti u nježnim nijansama plave boje ako su svi navedeni elementi namještaja u cijelosti izvedeni kao plavi. Izvedba u kombinaciji s drugim materijalima ili bojama dopušta primjenu intenzivnije nijanse. Jako je važno uskladiti boju zidova s odabranom nijansom namještaja, tako da se zidovi izvode u vrlo nježnim i diskretnim tonovima drugih boja. Odabir plave boje namještaja postavlja je uvijek kao dominantnu te joj ostale boje u interijeru trebaju biti podređene.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike