Novosti
RANOJUTARNJA POLICIJSKA AKCIJA PO NALOGU USKOKA

Uhićeni osječki suci Krušlin, Vekić i Kvesić
Objavljeno 9. lipnja, 2021.

Vezani članci

MINISTAR PRAVOSUĐA I UPRAVE O UHIĆENJIMA SUDACA

Malenica: Nedodirljivih nema, svatko tko je pocinio nedjela treba i odgovarati

Po nalogu Uskoka, u srijedu u ranim jutarnjim satima počela su uhićenja osječkih sudaca koje je bjegunac od hrvatskog pravosuđa Zdravko Mamić, prozvao za korumpiranost. Nešto poslije 6 sati policija se pojavila pred vratima domova sudaca Zvonka Vekića i Darka Krušlina, a oko 8 sati i pred domom suca Ante Kvesića.

Policijsku akciju potvrdio je i Ljubo Pavasović Visković, odvjetnik suca Krušlina
Istraga Uskok traje od 8. listopada prošle godine, kada im je odvjetnik Zdravka Mamića poslao USB s optužbama na račun osječkih sudaca. Nakon Mamićeva javnog prozivanja sudaca na konferenciji za novinare sredinom ožujka Uskok je objavio kako provodi provodi nove, dodatne izvide. Vrlo brzo nakon toga, Državno sudbeno vijeće je privremeno udaljilo suce Krušlina i Vekića sa sudačke dužnosti.

Kratkim priopćenjem oglasili su se i iz USKOK-a


- U tijeku je kriminalističko istraživanje nad više osoba. Uhićenja i provođenje hitnih dokaznih radnji protiv više osoba rezultat su kriminalističkog istraživanja koje se provodi u suradnji s PNUSKOK-om i Samostalnim sektorom za financijske istrage Porezne uprave Ministarstva financija.  Navedene radnje provode se u odnosu na više osoba za koje se osnovano sumnja da su počinile kaznena djela protiv službene dužnosti. USKOK će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju o čemu će pravodobno obavijestiti javnost. Za sada se može potvrditi da su uhićene četiri osobe među kojima su trojica sudaca u odnosu na koje je zatraženo skidanje imuniteta što je Državno sudbeno vijeće i odobrilo - izvijestio je USKOK o uhićenjima osječkih sudaca i poduzetnika.


Sudac Darko Krušlin u 9,50 sati izašao je iz kuće u pratnji istražitelja, te je odveden u njihov službeni kombi, dok su dvojica policajaca sjela u njegov privatni automobil i odvezla ga. Oko 9,40 sati uhićen je i osječki poduzetnik Drago Tadić.

Ministarstvo unutarnjih poslova izvijestilo je kako policajci Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (Služba Osijek), u koordinaciji s USKOK-om i u suradnji sa Samostalnim sektorom za financijske istrage Ministarstva financija, provode kriminalističko istraživanje nad nekoliko osoba zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela protiv službene dužnosti.


 - Tijekom jutra na osječkom području policija je uhitila četiri osobe, od čega trojicu pravosudnih dužnosnika, te se nad njima provodi kriminalističko istraživanje. Također, u tijeku je provođenje hitnih dokaznih radnji. Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policija će osumnjičene predati pritvorskom nadzorniku dok će kaznena prijava biti podnijeta USKOK-u - navode iz Ravnateljstva policije.

Sandra Lacić

Foto: Marko Mrkonjić

Najčitanije iz rubrike