Kultura
MMML STUDIO: MIA ŠTARK

Kakav je utjecaj zabrane plesa, blizine, dodira...
Objavljeno 8. lipnja, 2021.
Na izložbi "One Su Tu" u Vinkovcima žiri je nagradio njezin rad "Nije bolest sve što boli"

Prošlog tjedna u prostoru osječkog MMML Studija, kojeg vodi vizualni umjetnik Mario Matoković, predstavljen je rad "Dodir/Što je manje moguć/Odlazak" Osječanke Mije Štark kao rezultat rezidencijalnog programa u sklopu projekta MMML Studio.



Mia je diplomirala 2017. na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku, na Odsjeku za vizualne i medijske umjetnosti, modul grafike, samostalnom izložbom "Tragovi pokreta - vizualizacija i procesualnost". Godine 2019. završila je preddiplomski studij suvremenog plesa na Odsjeku za ples Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu. Bavi se i likovnom i plesnom umjetnošću na umjetničkom i obrazovnom polju.

- Što nam čini slijepo slušanje, što nam čini ustrojavanje za vrijeme pandemije? Što nam čini letimično čitanje ‘opasnih‘ riječi, biranih da ostanu u podsvijesti čovjeka koji će samo ‘baciti oko‘ i uloviti neke tri ‘najvažnije‘ da ga usmjere, osposobe da izvršava svoju ‘dužnost‘, a da time ostane funkcionalan subjekt u novoustrojenom svijetu? Kako će na nas utjecati zabrana blizine, dodira, plesa? Nije li vrjednije i korisnije razvijati razumijevanje, nježnost, obazrivost, slušanje, gledanje...? Interaktivni video poziva gledatelja na sudjelovanje, na slušanje, na gledanje, na pamćenje i opažanje - na zajednički ples. Stihovi na grafičkom listu pozivaju na pomno čitanje, pažljivo gledanje i osluškivanje. ‘Dodir/Što je manje moguć/Odlazak‘ poziva na ostanak - kaže Mia o svom novom radu koji podrazumijeva produkciju grafike, grafičke mape i videoperformansa.

Prva ovogodišnja gošća MMML Studija aktivno izlaže na skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu od 2014., kada je boravila je na rezidenciji Frans Masereel Centrum Kasterlee u Belgiji. Tijekom 2015. i 2016. u sklopu studentske razmjene boravila je u Rumunjskoj, gdje je s belgijskim umjetnikom Charlesom J. de Bisthovenom predstavila izložbu "Gesture Drawings". Svoju izložbu "Tragovi pokreta - vizualizacija i procesualnost" predstavila je u nekoliko hrvatskih gradova uz performativni dio rada "Sve što moram radit". Krajem 2019. otišla je u Berlin, gdje je godinu dana surađivala s umjetničkom kompanijom Public in Private. Tehničko plesno iskustvo stjecala je uz obrazovanje na profesionalnim radionicama i seminarima plesača i koreografa. Dobitnica je rektorovih nagrada 2016/2017. i 2018/2019., a u ožujku je njezin rad "Nije bolest sve što boli" osvojio nagradu žirija na izložbi "One Su Tu" u Vinkovcima. Surađuje s osječkom udrugom Klikeraj. Održala je nekoliko predavanja o temi relevantnosti haptičkog osjeta i aktivnog dodira u vizualnim umjetnostima te radionice crtanja i kretanja. Od 2019. aktivna je članica HDLU-a Osijek i udruge profesionalnih plesnih umjetnika PULS.

Projekt MMML Studio sufinanciran je sredstvima Grada Osijeka i Ministarstva kulture i medija RH.

Danijel Miklić

PLATFORMA ZA VIZUALNA ISTRAŽIVANJA
Riječ je o projektu neprofitne organizacije UKRO, zamišljenom kao platforma za vizualna istraživanja, trenutačno u obliku kratkih umjetničkih rezidencija, ali i projekata koji pridonose unaprjeđenju kreativno-kritičkog mišljenja unutar zajednice. Od 2017., kada je projekt započet, Matokovićev poziv u MMML Studio prihvatili su Filip Bojović (2017.), Mario Kolarić (2018.), Luka Kedžo, Iva Muškić i Marko Jović (2019.), te Marko Marković (2020.), a umjetnička rezidencija mlade osječke multimedijalne umjetnice Mije Štark (1992.) započela je 17. svibnja.
Možda ste propustili...

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

POD NAZIVOM “CRTAM. STVARI POSTAJU ČUDNE”

Izložba umjetnice Marije Ančić u Galeriji Kulturnog centra Osijek

Najčitanije iz rubrike