Ekonomija
NOVI VLASNIK SPAČVE NAJAVLJUJE DALJNJI RAZVOJ

Pervanovo: Nema razloga da radnici strahuju od otkaza
Objavljeno 8. lipnja, 2021.
Na čelu tvrtke Spačva bit će nova uprava s Vladimirom Batakovićem i Sašom Vilićem

Vezani članci

ŠVEDSKI KAPITAL U NAJVEĆEM DRVOPRERAĐIVAČU

Što će vinkovačkoj Spačvi donijeti promjena vlasnika?

Nakon što je međunarodna tvrtka Pervanovo, švedskog poduzetnika hrvatskih korijena Darka Pervana, preuzela najvećeg hrvatskog drvoprerađivača, vinkovačku Spačvu d.d., u dijelu od ukupno 850 radnika Spačve pojavila se bojazan hoće li novi "gazda" smanjiti proizvodnju ili broj zaposlenih, u Pervanovu kažu kako nema razloga za zabrinutost.



- Nepotreban je bilo kakav strah, radnici će nastaviti s redovnim radom. Mi, kao vlasnici i investitori, u poslovnom svijetu poznati smo po razvoju, istraživanju, unaprjeđenju, a nikako po destrukciji ili prelamanju poslovnih poteza preko leđa dionika poslovanja. Našim preuzimanjem vlasništva i upravljanja nad Spačvom neće biti pogođeni ni radnici, ni dobavljači, ni kupci - kaže Stjepan Vojinić, direktor Pervanovo d.o.o., krovne tvrtke u Hrvatskoj svih tvrtki Darka Pervana. Podsjeća kako su se odlučili na preuzimanje Spačve d.d. iz nekoliko, kako kaže, logičnih razloga. - Najvažniji je da već duže vrijeme pratimo Spačvu i potpuno je komplementarna našim ciljevima i vizijama. Zadovoljni smo dobivenim, cijena je javna i ona iznosi 50,80 kuna po dionici. Planovi postoje, ali idemo korak po korak, prvo da se upoznamo s ljudima u Spačvi, i onda ćemo zajedno izraditi detaljne planove i rokove. Dosadašnja uprava bit će s nama u prijelaznom razdoblju najdalje do kraja lipnja, nakon čega uzde preuzima nova uprava na čelu s Vladimirom Batakovićem i Sašom Vilićem. Odlučili smo se na novu upravu, jer držimo da ćemo postavljanjem naših ljudi iz grupacije ostvariti bržu integraciju u naš sustav, ali i dati priliku svojim ljudima iz sustava – kaže Stjepan Vojinić.

Mario Popić, Investment Manager Quaestus Private Equity d.o.o., donedavni većinski vlasnik Spačve d.d., potvrdio nam je da je Quaestus prodao 75,8 posto dionica Spačve d.d. švedsko-hrvatskom investitoru Pervanovo AB (Bjelin). - Proces pronalaska strateškog investitora za Spačvu počeo je u rujnu 2020. Tijekom procesa vođeni su razgovori s najvećim i najuglednijim europskim drvnim industrijama i nekolicinom investicijskih fondova. Cjelokupna drvna industrija nakon ljeta 2020. poslovala je uspješno i s iznenađujuće dobrim rezultatima, ali neizvjesnost i ograničenja u normalnom poslovanju te putovanjima znatno su otežali provedbu procesa koji je u cijelosti vodio Quaestus. U drugom koraku provedeno je dubinsko snimanje kompanije od strane zainteresiranih investitora. Korporativno upravljanje i transparentno poslovanje bili su u fokusu Quaestusa i Spačve od prvoga dana preuzimanja te je dubinsko snimanje predstavljalo samo formalnu potvrdu dobre dugogodišnje prakse. Transakcija je finalizirana tijekom svibnja te slijedi tranzicijsko razdoblje do održavanja skupštine. Iznimno smo zadovoljni ishodom, jer su postignuti zadovoljavajući uvjeti za naše investitore i osigurana dugoročna budućnost Spačve. Spačva je u dobroj financijskoj situaciju, a Pervan i tvrtke u Bjelin grupi raspolažu resursima, znanjem i vizijom da ju pretvore u europskog lidera drvne industrije - pojašnjava Mario Popić.

Miroslav Flego

OPTIMIZAM U GRADU
"Zasluge za dobre rezultate tvrtke Spačva pripadaju svim zaposlenicima predvođenima Upravom te im svima ovim putem još jednom zahvaljujemo", kazao je Mario Popić. A preuzimanjem vinkovačkog drvoprerađivača od svjetski poznate tvrtke, zadovoljni su i u gradskoj upravi Vinkovaca, pa pročelnik Upravnog odjela gospodarstva Hrvoje Niče kaže kako s mnogo optimizma gleda na najnoviju akviziciju i pozdravlja ovaj poslovni potez. - Pervanovo je najveći svjetski inovator, i ako se on odlučio na kupnju Spačve, to nam budi optimizam da će naš drvoprerađivač postati lider u regionalnim, ali i svjetskim okvirima u ovoj grani, jer resursi postoje. Sada novi vlasnik obavlja dubinska snimanja i nakon toga vidjet ćemo koji su njegovi sljedeću koraci - kaže Hrvoje Niče.
Možda ste propustili...

GOSPODARSKA NIŠA S VELIKIM POTENCIJALOM

Tržište privatnog zdravstva do 2028. bit će 1 mlrd. eura

KUPCIMA NA RASPOLAGANJU VIŠE OD 65.000 PROIZVODA U OSAM PRODAJNIH KATEGORIJA

U PEVEX-u 15 % popusta na sve cijene

PROGNOZE TRANSFORMACIJA KRIZE SE NIŽU JEDNA ZA DRUGOM I NE NAZIRE IM SE KRAJ

Zašto će se neke tvrtke u idućih šest godina ili spasiti ili uništiti?

Najčitanije iz rubrike