Crna kronika
OSUĐEN NA UVJETNU KAZNU

Osječanin uzgojio kanabis, kuhao ulje i provalio u kuću
Objavljeno 7. lipnja, 2021.
Osječanin koji je krenuo putem kriminala osuđen je samo na uvjetnu kaznu

Osječanin A. R. (29) osuđen je na uvjetnu kaznu zbog kuhanja ulja od kanabisa i provale. Općinski sud Osijek osudio ga je nepravomoćno po kaznenom nalogu jer je u razdoblju od kolovoza do studenoga 2020. godine, u Osijeku, s ciljem uzgoja marihuane za osobne potrebe, zasadio u kući tri sjemenke indijske konoplje te ih uzgojio do visine od 120 centimetara. Nakon dozrijevanja lišće i cvjetne vrhove sušio je i usitnjavao te ih kuhao u benzinskim otapalima i na taj način napravio kanabisovo ulje koje je držao u sedam šprica. U pet šprica bilo je po 10 mililitara ulja, u jednoj šprici 9 mililitara, i u jednoj šprici 7,5 mililitara ulja. U još dvije vrećice imao je ukupno 31 gram marihuane. Kanabisovo ulje i marihuana koje je proizveo i uzgojio sadrže više od 0,3 posto tetrahidrokanabinola (THC), tvari koja se nalazi na popisu droga, psihotropnih tvari i biljaka iz kojih se može dobiti droga te tvari koje se mogu uporabiti za izradu droga na Popisu psihotropnih tvari.



Oslobođen troškova


Isto tako proglašen je krivim jer je 12. studenoga prošle godine, oko 30 minuta iza ponoći, u zapadnom predgrađu u Osijeku, da bi došao do novca i drugih vrijednih stvari, sa sličnim cilindričnim ključem pokušao otvoriti ulazna vrata kuće, ali mu je ključ puknuo u bravi. Onda je otišao do stražnje strane kuće te je tjelesnom snagom iz ležišta izbacio slabo zabravljen prozor ostavljen u "kip" položaju, otvorio prozor i ušao u unutrašnjost kuće. Iz kuće je uzeo i zadržao za sebe mobitel "Huawei P40 Lite" i 700 kuna, oštetivši time vlasnika J. K. za ukupan iznos od 1700 kuna.Za tzv. tešku krađu i neovlaštenu proizvodnju i promet drogama A.R. je osuđen na po šest mjeseci zatvora, a kazna mu je objedinjena na 11 mjeseci. Međutim, sud mu je izrekao uvjetnu osudu tako da, ako u četiri godine ne počini novo kazneno djelo, u zatvor ipak neće ići.Općinski sud Osijek donio je ovakvu presudu jer je u optužnici, podignutoj 30. prosinca prošle godine, takvu kaznu za 29-godišnjaka i zatražilo, odnosno predložilo osječko Općinsko državno odvjetništvo.Sud navodi u obrazloženju presude da su optužnici dodani, između ostaloga, i dokazi iz kojih proizlazi činjenično stanje koje opravdava izdavanje kaznenog naloga. Između ostalih, tu je i daktiloskopsko vještačenje kojim je utvrđeno da je na jednom od tragova otisak prsta okrivljenog koji je pronađen i izuzet kod očevida obavljenog nakon krađe. Uz to što u zatvor neće, ako opet nešto ne napravi protivno zakonu, neće ništa niti platiti.- Okrivljenik je oslobođen dužnosti plaćanja troškova kaznenog postupka, odnosno paušalne svote, budući da iz osobnih podataka okrivljenika proizlazi da je nezaposlen i lošeg imovnog stanja, pa bi plaćanjem tih troškova očito bilo dovedeno u pitanje uzdržavanje okrivljenika - navodi se u obrazloženju presude.

Rok za žalbu



Okrivljenik, ili njegov branitelj, mogu u roku od osam dana od primitka presude Općinskom sudu Osijek podnijeti prigovor protiv kaznenog naloga u pisanom obliku. Prigovor ne mora biti obrazložen, i u njemu se mogu predložiti dokazi u korist obrane. Međutim, ako prigovor bude podnesen, bez obzira na sadržaj i razloge prigovora, sud će, nakon potvrđivanja optužnice, zakazati raspravu, ali više neće biti vezan zahtjevom Općinskog državnog odvjetništva u Osijeku u pogledu vrste i visine kazne iz ovog kaznenog naloga, već tada sud može izmijeniti kaznu i na štetu okrivljenika te ga obvezati na plaćanje dodatnih troškova kaznenog postupka, odnosno tada bi mogao završiti mnogo gore nego sada kada mu je određen uvjet.

Sandra Lacić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike