Ekonomija
ŠVEDSKI KAPITAL U NAJVEĆEM DRVOPRERAĐIVAČU

Što će vinkovačkoj Spačvi donijeti promjena vlasnika?
Objavljeno 7. lipnja, 2021.
Najnovijim preuzimanjem tvrtka Pervanovo dobila je i više od 850 zaposlenih

O promjeni vlasničke strukture vinkovačke Spačve d.d., jednog od najvećih hrvatskih drvoprerađivača, odnosno o namjeri njezina preuzimanja, u krugovima drvoprerađivača uvelike se šuška još od studenoga prošle godine.



Da je netko kupio najvećeg hrvatskog drvoprerađivača bilo je jasno proteklih dana, odnosno kada je Zagrebačka burza objavila na svojoj stranici kako je (1. lipnja 2021. u 14,59 sati) obustavljeno trgovanje dionicama Spačva d.d. Vinkovci, a kao razlog objave navedeno je "obavijest o nastanku obveze objavljivanja ponude za preuzimanje". Stručni portali koji se bave gospodarstvom i investicijama javili su kako je tvrtka Pervanovo, u vlasništvu Pervanovo Investa Darka Pervana, Hrvata s uspješnom poduzetničkom karijerom u Švedskoj, preuzela 98,6 posto dionica vinkovačke Spačve i na Zagrebačkoj burzi objavila ponudu za preuzimanje preostalih dionica.

Veliki izvoznik


Prema podacima iz objave o nastanku obveze objave ponude za preuzimanje, Pervanovo je sklopilo kupoprodajni ugovor s fondom Quaestus Private Equity kapital II kojim je steklo 4 milijuna dionica, ili 75,81 posto dionica Spačve. Pervanova tvrtka sklopila je još dva ugovora o kupoprodaji koja su uvjetovana isplatom kupoprodajne cijene. Drugi je s Hrvatskom poštanskom bankom (HPB) i njime je Pervanovo kupilo dodatnih milijun dionica, ili 18,95 posto dionica Spačve. Treći je ugovor sklopljen s alternativnim investicijskim fondom MWM 1, a odnosi se na kupnju dodatnih 206 681 dionicu ili 3,92 posto Spačvinih dionica. Tako je Pervanovo steklo ukupno nešto više od 5,2 milijuna redovnih dionica, ili 98,68 posto dionica Spačve. Ni u jednoj se objavi, a riječ je o objavama o nastanku obveze za preuzimanje te obavijesti HPB-a o otpuštanju milijun dionica Spačve putem ugovora izvan uređenog tržišta, ne navodi vrijednost tih ugovora.

Kolika je tržišna vrijednost dionica vidljivo je samo za manji dio, tj. za milijun dionica, a što je dostupno u izvješću Zagrebačke burze o OTC transakcijama, transakcijama koje su sklopljene izvan uređenog tržišta ili MTP, ali se prijavljuju Burzi.

To izvješće pokazuje da je prvih dana lipnja provedena OTC transakcija s milijun dionica Spačve, što odgovara broju dionica koje je prodao HPB, i to po cijeni od 50,80 kuna po dionici, što znači da HPB za taj paket treba dobiti 50,8 milijuna kuna. Prema tome bi se moglo pretpostaviti da je Pervanovo za 98,5 posto dionica Spačve platilo više od 250 milijuna kuna, što i nije veliki iznos za respektabilnu drvoprerađivačku tvrtku koja najveći dio svojih proizvoda (razne vrste podova, masivnih ulaznih vrata i energenata - peleta) izvozi u mnoge države Europe i svijeta.

Inače, promjena vlasništva Spačve najavljena je još krajem prošle godine. Tvrtka je krajem siječnja ove godine objavila da su zainteresirani potencijalni kupci započeli proces dubinskog snimanja.

Rast poslovanja


Fond Quaestus je u Spačvu uložio 2013. nedugo nakon predstečajne nagodbe te tvrtke, a sudjelovao je i u njezinoj dokapitalizaciji 2017. Od ulaska Quaestusa u Spačvu prihod je povećan sa 120 na oko 250 milijuna kuna, a broj zaposlenih sa 570 na 850. U međuvremenu je u tehnologiju uloženo više od 150 milijuna kuna, što je društvu omogućilo znatan rast poslovanja i podizanje operativne efikasnosti

Krajem prošle godine Glas Slavonije je pisao kako se u poslovnim krugovima uvelike govori o promjeni vlasničke strukture jednog od najvećih hrvatskih drvoprerađivača, vinkovačke Spačve d.d., koja posljednjih godina bilježi uspješne poslovne rezultate, posebice u izvozu.

Naime, većinski vlasnik vinkovačkog drvoprerađivača, fond Quaestus Private Equity Kapital II, koji posjeduje četiri milijuna dionica, što je 75,81 posto udjela u vlasništvu Spačve, sredinom listopada izvijestio je Spačvu da je 2020. posljednja godina sudjelovanja fonda "te su poduzete radnje oko izlaska iz vlasništva i prodaje Spačvinih dionica".

Spačva nije prva akvizicija hrvatsko-švedskog poduzetnika. Pervanovo je 2018. preuzelo tvornicu Furnir u Otoku i dobilo partnera u razvoju linije inovativnih podnih obloga jer Furnir Otok je bio primjer uspješnog greenfield ulaganja u proizvodnju drvnih proizvoda. Više o detaljima ove akvizicije i planovima novog vlasnika za Spačvu do zaključenja broja nismo uspjeli dobiti.


Miroslav Flego
Uložili više od milijardu kuna u turizam
Kada je 2018. Pervanovo preuzelo Furnir iz Otoka - proizvođač furnira Darko Pervan je rekao kako će “ovom akvizicijom osigurati količine visokokvalitetnog furnira dovoljne da se zamijeni oko 25 % proizvodnje troslojnog parketa u Europi s takozvanim zelenim eco-friendly drvenim podovima”. Pervanovo grupa, sa sjedištem u Švedskoj, 2004. krenula je investirati u Hrvatsku preko svoje krovne tvrtke za Hrvatsku Pervanovo d.o.o. sa sjedištem u Dubrovniku. Do preuzimanja Furnira uložili su više od milijardu kuna u turizam, nekretnine i drvoprerađivačku industriju te nakon akvizicije Furnir Otoka d.o.o. zapošljavaju 830 radnika u Hrvatskoj. Tome valja dodati i 850 radnika koje je Pervanovo dobilo najnovijim preuzimanjem Spačve d.d. koja je do sada vrijedila na istoku Slavonije kao najpoželjniji poslodavac.
U prvom kvartalu 2021. Spačva je s 65 mil. kuna prihoda, 3,4 mil. dobiti i zaliha vrijednih 81 milijun
Najčitanije iz rubrike