Kultura
HNK NAJAVIO PREMIJERU 7. LIPNJA

"Samson i Dalila" prvi put u Osijeku od 1926. godine
Objavljeno 5. lipnja, 2021.
Uz premijernu, na rasporedu su još tri koncertne izvedbe - 8., 9. i 10. lipnja

Ljubitelji glazbe zasigurno će doći na svoje u ponedjeljak, kada će solisti, zbor i orkestar Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku, s početkom u 20 sati, premijerno izvesti “Samsona i Dalilu” Camillea Saint-Saënsa. Bit će to drugo osječko uprizorenje ovog bisera opernoga žanra, nakon davne 1926., kada ga je režirao i ansamblom dirigirao maestro Lav Mirski, a osim premijerne, na rasporedu su još tri koncertne izvedbe - 8. i 9. lipnja u 20 sati te 10. lipnja, kad će početi sat vremena ranije, najavljeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare.



Niz koncerata


- Tijekom iznimno bremenite sezone bilo je vrlo teško planirati događanja u kazalištu, a posebice iz dana u dan promišljati na koji način vratiti glazbu u gledalište. Kako smo konstantno očekivali da će epidemiološke mjere popustiti, nismo htjeli program stubokom mijenjati na način da igramo manje, komorne opere, pa smo se bazirali na nizu koncertnih programa. Ponedjeljak, 7. lipnja, meni osobno, a držim da je tako i svim djelatnicima Opere, neobično puno znači, i iskreno se nadam da će svi koji dođu istinski uživati u prekrasnoj glazbi - rekla je intendantica Dražena Vrselja.

Globalno popularnom operom u tri čina (pjeva se na francuskom jeziku) ravnat će maestro Filip Pavišić, a režiju potpisuje osječkoj publici već dobro znan i cijenjen Robert Bošković.

Zborovotkinja je Barbara Kajin, koncertni majstori su Igor Šimonji i Bela Nagy, korepetitori Damir Šenk i Igor Valeri, a mentorica pjevanja Katalin Brunjai-Hihlik. S obzirom na još uvijek aktualnu zabranu zborskog pjevanja, članovi zbora bit će razmješteni po ložama, uz pregrade od pleksiglasa i vizire.

- ‘Samson i Dalila’ je prekrasna opera koja je došla u najgore vrijeme. Mi bismo trebali prikazati sav njezin sjaj i ljepotu, a ne možemo je izvesti scenski, pokazati kostime, balet, svjetlo... Nadam se da ćemo to uskoro moći, a ono što ćemo, pak, čuti u ponedjeljak je jedna krasna koncertna verzija. Jako mi je drago da je orkestar ponovno na sceni, međutim, ono što mi najviše smeta je što moramo koristiti pleksiglase, vizire, svu moguću zaštitu. Ne želim pravdati ni sebe ni glazbenike, ali u ovim uvjetima je doista jako teško raditi - rekao je Pavišić.

Povratak Parlov


Saint-Saënsovu operu, koja na dojmljivo moćan način iznosi svima poznatu priču o dobrohotnoj snazi muškarca koji štiti svoj narod i lukavoj ljepoti žene koja mu želi nauditi, na svojim plećima i glasnicama nose Dalila (mezzosopran) i Samson (tenor). U ulozi Dalile osječka će publika (njih maksimalno 160) gledati i slušati Irenu Parlov (premijerna izvedba), Stefany Findrik i Gordanu Kalmar, dok će Samsona utjeloviti Igor Krišto (premijera) i Žiga Kasagić. Veliki svećenik bit će Leon Košavić/Dalibor Hanzalek, Abimelech pak Berislav Puškarić/Blaž Galojlić, a Stari Židov je Miloš Milojević. Glasnik je Predrag Stojić, Prvi Filistejac Zvonimir Ivanović/Ladislav Vrgoč, a Drugi Filistejac Robert Adamček/Blaž Galojlić.

- Jako mi je drago da sam se vratila u Osijek, i to baš za ‘Samsona i Dalilu’. Nadam se da će publika uživati te da je ovo naznaka da se uskoro vraćamo u pune dvorane u punom sastavu - poručila je Parlov.


Danijel Miklić
Možda ste propustili...

POSVEĆEN JE 150. ROĐENDANU JEDNE OD NAJPREVOĐENIJIH HRVATSKIH KNJIŽEVNICA

Znanstveni skup “Ivana Brlić-Mažuranić u novom mileniju”

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U NASTAVKU USPJEŠNOG ART TJEDNA

Izložba u povodu 25 godina postojanja vinkovačkog HDLU-a

2

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

3

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente